RAVINTOLISÄTIEDOTUS
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät

Ajankohtaisia uutisia

Voinko parantaa jaksamistani ja vähentää uupumustani?

22/1/2021

0 Comments

 

Mikä on väsymyksen ja uupumuksen ero?
 
Tilapäinen väsymys voi johtua monesta eri syystä. Pitkäaikainen henkinen tai fyysinen stressi, vähäinen uni, huono ruokavalio ja mikroravinteiden puutos, ruoansulatushäiriöt ja liikunnan puute aiheuttavat väsymystä. Myös eri sairaudet ja niihin käytettävät lääkkeet voivat aiheuttaa väsymystä. Väsymys voi kuitenkin muuttua uupumukseksi ja silloin siihen on suhtauduttava vakavasti. 
 
Uupumus on kroonistunut pitkään jatkunut väsymystila,  mitä ei voida helpottaa nukkumisella tai muulla levolla. Uni on levotonta ja katkonaista ja uupumus häiritsee normaalia elämää. Päivittäisten rutiinien hoitaminen ei onnistu ja pienikin rasitus aiheuttaa voimakkaan elimistön lamaantumisen. Lähimuisti ja keskittyminen heikentyvät ja tyypillinen oire on ”aivosumu”, mikä tekee esim. opiskelun tai työhön keskittymisen mahdottomaksi.
 
Unen puute ja stressi – vaarallinen yhdistelmä
 
Kohtuullinen stressi, sekä fyysinen ja henkinen, on edellytys aktiiviselle ja tyydyttävälle toiminnalle ja ylläpitää yleistä virkeyttä. Stressin hallinta edellyttää riittävää lepoa ja palautumista ja jos tämä tasapaino häiriintyy ja unta ja lepoa ei ole riittävästi tai stressiä on liikaa, elimistö reagoi tähän erityyppisillä oireilla. Uni ja stressi ovat väistämättä riippuvaisia toisistaan: unen puute aiheuttaa stressiä ja stressi aiheuttaa unettomuutta.  
 
Uni puhdistaa ja uudistaa aivojamme
 
Syvän unen aikana aivomme puhdistuvat päivän aikana muodostuneesta kuonasta ja aivoja korjaavat uudistumisprosessit käynnistyvät.  Uusia aivosoluja syntyy ja toimimattomat ja vaurioituneet solut poistuvat aivoista. Uni antaa myös muulle keholle aikaa levätä ja rauhoittua. Ruoansulatukseen ei kohdistu turhaa  rasitusta ja kuormitusta, koska unen aikana emme voi syödä. 
 
Ravitsemuspuutokset, ikääntyminen ja sairaudet lisäävät uupumusta
 
Yksipuolinen ravinto, hivenaineiden puutos ja huonontunut ravinteiden imeytyminen vähentävät kehomme energian tuotantoa. Meihin kohdistuva hapetus- ja tulehdusstressi lisääntyy ja elimistömme pystyy heikommin torjumaan näiden aiheuttamia uhkatekijöitä.  Iän myötä myös moni elimistön toimintamekanismeista heikkenee ja varsinkin energian tuotanto vähenee voimakkaasti. Näistä merkittävin on elimistön kyky hyödyntää koentsyymi Q10:n tuotantoa maksassa ja sen vaikutusta elimistömme energialaitosten, mitokondrioiden toimintaan.   
 
Elimistömme energialaitokset eivät toimi
 
Jokaisessa solussamme on sadoittain tai tuhansittain mitokondrioita, pieniä voimalaitoksia, jotka tuottavat energiaa elimistön tarpeisiin. Eniten mitokondrioita on sydänlihaksen ja isojen lihasten soluissa sekä aivoissa ja hermosoluissa. Mitokondriot tuottavat adenosiinitrifosfaattia (ATP), jota solut käyttävät polttoaineenaan elimistön erilaisissa energiaa vaativissa toiminnoissa. Mitokondrioiden häiriöden aiheuttamien sairauksien taustalla on usein perinnöllisiä tai hankittuja mitokondriovikoja, joiden riskiä lisää hapetusstressi  ja suojaavien antioksidanttien puute.  Näitä vikoja kompensoi mitokondrioiden lisääntyminen ja niiden toiminnan tehostaminen.
 
Mitokondrioiden toiminnan heikentyminen on syynä elimistömme uupumiseen ja myös olennainen tekijä kaikissa rappeutumissairauksissa. Mitokondrioiden toiminnan ylläpitäminen ja energian tuotannon tehostaminen on tärkeintä uupumuksen välttämisessä.
 
Mitokondrioiden toiminnan elvyttäminen ravintolisillä
 
Lihasten toiminnalle välttämätön  Q10     
 
Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on elimistön itse tuottama rasvaliukoinen antioksidantti ja välttämätön  lihassolujen energia-aineenvaihdunnalle. Elimistömme tuottaa itse ubikinonia ja kehon oma synteesi muuntaa sen ubikinoliksi, joka on sen imeytyvä muoto.  Tämän synteesin aktiivisuus vähenee iän myötä. Kun elimistön oma ubikinolin tuotanto vähenee,  energian taso elimistössä laskee. Aineenvaihduntamme myös hidastuu iän myötä ja kehon oma ubikinolin tuotanto laskee voimakkaasti. Esimerkiksi 40-vuotiaalla on noin 30 % vähemmän ubikinolia sydänlihaksessaan kuin 20-vuotiaalla, ubikinolipitoisuus jatkaa laskemistaan ja lihasten toimintakyky heikkenee.
 
Ubikonoli imeytyy ja vaikuttaa välittömästi ja tehostaa lihasten ja varsinkin sydänlihaksen toimintakykyä.  Se on voimakas rasvaliukoinen antioksidantti, joka lievittää kroonista väsymystä, fyysistä stressiä ja henkistä ahdistusta.  Se myös vähentää tehokkaasti elimistöä rappeuttavaa hapettumista ja kehon tulehdusta.

Sydämen stressi vahingoittaa sydäntä ja heikentää sen toimintakykyä. Ubikinoli  vahvistaa sydäntä sekä hillitsee verisuonien tulehdusta ja veritulpan syntymistä. Se myös suojelee LDL-kolesterolia hapettumiselta,  laskee kokonaiskolesterolia ja suojelee statiinien käyttäjiä niiden aiheuttamalta lihasvauriolta.
 
Roburiinit
 
Tammen puuosa sisältää roburiineja,  joita ei löydy mistään muualta. Ne löydettiin tutkittaessa viinejä ja väkeviä alkoholijuomia, joita oli kypsytetty tammitynnyreissä, ja joihin roburiineja oli liuennut pitkäaikaisen säilytyksen aikana. Roburiineistä tehty uute on patentoitu ja standardoitu, joka valmistetaan ranskalaisen tammen puuosasta. Sillä tähän mennessä tehdyt 25 tieteellistä tutkimusta ovat osoittaneet, että tammen yhdisteillä on monia terveysvaikutuksia mm. kroonisen väsymysoireyhtymän ja posttraumaattinen stressireaktion yhteydessä. Roburiinit tukevat solujen toimintaa elvyttämällä uudestaan mitokondrioita sekä poistamalla vaurioituneita mitokondrioita. Ne toimivat myös voimakkaina antioksidantteina ja tehostavat maksan toimintaa.
 
PQQ   (pyrrolokinoliinikinoni)
 
PQQ on vesiliukoinen koentsyymi, jota suolistomikrobit tuottavat pieniä määriä, mutta pääosa on saatava kasviksista maabakteerien tuottamana.  Eniten sitä sisältävät persilja, kiivi, vihreä paprika, papaija ja tofu. PQQ voimistaa mitokondrioiden toimintaa ja uudistumista ja vaikuttaa solujen kasvuun, kehitykseen, erilaistumiseen ja elinikään. PQQ:n vaikutus kohdistuu erityisesti aivojen terveyteen sekä koko elimistön aineenvaihduntaan. Se on erityisen tärkeä hermosoluille, sillä se stimuloi hermokasvutekijää (Nerve Growth Factor, NGF), joka uudistaa hermoja. PQQ on antioksidantti, joka suojaa mitokondrioita hapetusstressiltä. Se myös aktivoi mitokondrioita aktivoivia entsyymejä ja yhdessä ubikinolin kanssa sen  vaikutus tehostuu.

Pitkittynyt uupumus on vakava ongelma
 
Kun väsymys muuttuu uupumukseksi ja tilanne pitkittyy, asiaan on ehdottomasti puututtava. Se tulee aiheuttamaan vakavia vaurioita sekä henkiselle että fyysiselle terveydellemme. Huolehtiminen unen ja stressin tasapainosta, monipuolisesta ruokavaliosta, liikunnasta ja hyödyntämällä sopivien ravintolisien vaikutusta uupumusta voidaan vähentää ja palauttaa elimistön normaali toimintakyky.



- Jarmo Hörkkö

0 Comments



Leave a Reply.

    Ravintolisätiedotus

    Ajankohtaisia uutisia

    Aihepiirit

    All
    Aitous
    Aivot
    Antioksidantti
    E-EPA
    Ennaltaehkäisy
    Eteerinen öljy
    Flunssa
    Hamppu
    Hoitava
    Hyvinvointi
    Immuunijärjestelmä
    Kauneus
    Koentsyymi Q10
    Kolesteroli
    Krooninen Väsymys
    Kukkaterapia
    Kurkuma
    Kurkumiini
    LDL
    Liikunta
    Luonnollinen-vitamiini
    Luontaistuote
    Rasvahappo
    Ravintolisä
    Rohtokasvit
    Ruokavalio
    Seleeni
    Seleenin Lähteet
    Seleenin Puute
    Seleenisuositus
    Suojaravinteet
    Synteettinen Vitamiini
    Torju Stressiä
    Triglyseridi
    Tutkimus Osoittaa
    Ubikinoni
    Unihäiriö
    Uupumus
    Vastustuskyky
    Vitamiini
    Vitamiinin Kaltainen Yhdiste

    Arkisto

    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018

    RSS Feed

Picture
Ylläpitäjä Terveystuotetukut ry
Copyright © Ravintolisätiedotus
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät