RAVINTOLISÄTIEDOTUS
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät

Ajankohtaisia uutisia

Sydänpotilaille D-vitamiinia 178 µg/vrk

17/8/2018

0 Comments

 

Itä-Suomen yliopiston farmasian laitos Kuopiossa osallistui Iranissa tehtyyn sepelvaltimotautipotilaiden kliiniseen kaksoissokkotutkimukseen, jossa potilaille annettiin kaksi kuukautta 50 000 IU eli 1 250 mikrogrammaa D-vitamiinia viikossa. Päivää kohti laskettuna se tarkoitti 178 µg. 
 
Tästä ei aiheutunut haittaa – päinvastoin, sillä seerumin D-vitamiinin pitoisuus suureni merkitsevästi ja samalla systolinen ja diastolinen verenpaine alenivat sekä kehon rasvaprosentti ja vyötärönympärys pienenivät. 
 
Tutkijoiden mukaan muutokset ovat eduksi sepelvaltimotaudin kannalta. Tulokset kumoavat julkisuudessa kirjoitettuja väitteitä D-vitamiinin yliannostelun vaaroista.
 
Jokaisen sydänpotilaan kannattaakin nauttia vähintään 100 mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia päivässä ja mittauttaa S-D-25. Sen tulee olla mieluiten 125–150 nmol/l, mikä suojaa sydänkohtaukselta ja jopa kuolemalta.  Suomen Sydänliittokin myöntää vihdoin, että D-vitamiini suojaa sydäntä.
 
Taustaa tutkimukselle
 
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää ensisijaisesti D-vitamiinilisän vaikutusta sepelvaltimotautipotilaiden lämpösokkiproteiini 60:een (HSP 60) ja toissijaisesti muihin tulehdussytokiineihin (IL-17, TNF-α, PAB), samoin toissijaisesti potilaiden verenpaineeseen, kehon rasvaprosenttiin ja vyötärön ympärysmittaan. 
 
Tiedetään, että sepelvaltimotauti on luonteeltaan tulehdussairaus, joka näkyy veren tulehdussytokiinien lisääntymisenä sekä sepelvaltimoiden tietokonekuvauksissa. 
 
Jo Nobelilla palkittu saksalainen patologian isä Rudolf Virchow (1821–1902) esitti 1850-luvulla, että sepelvaltimotauti on tulehdustauti, mutta asia jäi siihen. Virheellinen kolesteroliteoria tuli 1950-luvulla vallitsevaksi ja vasta viime vuosina tulehdusteoria on tullut yleisesti hyväksytyksi.
 
Vuonna 2017 julkaistu suuri Cantos-tutkimus osoitti, että sepelvaltimotautia voidaan hoitaa tulehdusta vaimentamalla ilman kolesterolin alentamista. Uusi käsitys sepelvaltimotaudista on siivittänyt tulehdusta vaimentavien ravintolisien (berberiini, kalaöljy, karnosiini, ubikinoni jne.) tutkimusta tässä sairaudessa. D-vitamiini onkin nyt kuumin tutkimuskohde kardiologiassa, toteavat tutkijat (Barharmi ym. 2018).
 
Näin tutkimus tehtiin
 
Teheranin Rasool-e-Akram Hospitalissa tehtyyn tutkimukseen valittiin 80 sepelvaltiotautia sairastavaa ylipainoista miestä ja naista, iältään 30–60 vuotta, joiden painoindeksi (BMI) oli yli 35 kg/m2 ja seerumin D-vitamiinin pitoisuus oli alle 75 nmol/l. (Tämä on puutteen raja Iranissa ja monissa muissa maissa. Suomessa väitetään rajan olevan 50 nmol/l.)
 
Alunperin valitusta 110 potilaasta mukaan kelpuutettiin 80, joista lopussa analysoitiin 35 D-vitamiinia ja 32 lumetta saaneen tulokset. Potilaiden verestä mitattiin ennen 8 viikon vaikutusjaksoa ja sen jälkeen S-D-25, IL-17, TNF-α, PAB, veren rasvaprofiili (kolesterolit, triglyseridit ym.) ja parathormoni (PTH). Potilaat arvottiin kahteen ryhmään, joista toinen sai D-vitamiinia (1 250 µg/viikko) ja toinen lumetta. D-vitamiini suurensi S-D-25:ttä keskimäärin 117 nmolilla/l, kun lumeryhmässä pitoisuus suureni vain 18 nmol/l). PTH aleni D-ryhmässä 19,81 pg/ml ja suureni lumeryhmässä 2,92 pg/ml.
 
D-vitamiiniryhmän vyötärönympärys pieneni keskimäärin 1 cm ja lumeryhmän 0,26 cm, rasvaprosentit vastaavasti -0,13 ja 0,1 %, systolinen verenpaine -3,85 ja -2,11 mmHg, diastolinen verenpaine -4 ja 1,86 mmHg (kaikki P-arvot <0,05). Muissa mitatuissa suureissa ei ilmennyt merkittäviä muutoksia. Sekoittavat tekijät kontrolloitiin hyvin, joten suotuisat muutokset johtuivat D-vitamiinilisästä.
 
Päätelmät: 
Viikottainen 1 250 mikrogramman D-vitamiiniannos alensi kahdessa kuukaudessa ylipainoisten sepelvaltimotautipotilaiden systolista ja diastolista verenpainetta sekä pienensi vyötärön ympärysmittaa ja kehon rasvaprosenttia. D-vitamiinilla ei todettu vaikutusta veren tulehdusmarkkereihin eikä rasvaprofiilin. D-vitamiini ei aiheuttanut mitään sivuvaikutuksia.
 
 
Lähde: Bahrami LS, Sezavar Seyedi Jandaghi SH, Janani L, Pahlavan M, Arabi SM, Sadeghi H, Vafa M. Vitamin D supplementation and serum heat shock protein 60 levels in patients with coronary heart disease: a randomized clinical trial. Nutrition and Metabolism (Lond). 2018 Aug 6;15:56.
Title Text. Muokkaa napsauttamalla tätä.

0 Comments



Leave a Reply.

    Ravintolisätiedotus

    Ajankohtaisia uutisia

    Aihepiirit

    All
    Aitous
    Aivot
    Antioksidantti
    E-EPA
    Ennaltaehkäisy
    Eteerinen öljy
    Flunssa
    Hamppu
    Hoitava
    Hyvinvointi
    Immuunijärjestelmä
    Kauneus
    Koentsyymi Q10
    Kolesteroli
    Krooninen Väsymys
    Kukkaterapia
    Kurkuma
    Kurkumiini
    LDL
    Liikunta
    Luonnollinen-vitamiini
    Luontaistuote
    Rasvahappo
    Ravintolisä
    Rohtokasvit
    Ruokavalio
    Seleeni
    Seleenin Lähteet
    Seleenin Puute
    Seleenisuositus
    Suojaravinteet
    Synteettinen Vitamiini
    Torju Stressiä
    Triglyseridi
    Tutkimus Osoittaa
    Ubikinoni
    Unihäiriö
    Uupumus
    Vastustuskyky
    Vitamiini
    Vitamiinin Kaltainen Yhdiste

    Arkisto

    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018

    RSS Feed

Picture
Ylläpitäjä Terveystuotetukut ry
Copyright © Ravintolisätiedotus
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät