RAVINTOLISÄTIEDOTUS
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät

Ajankohtaisia uutisia

Ruokavalinnat terveellisempään suuntaan

14/1/2019

0 Comments

 

Ruokailutottumukset muuttuvat maailman mukana. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinRavinto 2017 -tutkimus julkaistiin viime viikolla. 
 
Tutkimuksen keskeiseksi viestiksi nostettiin se, että suomalaisten aikuisten ruokavalio on edelleen kaukana suositellusta. Tutkimuksen mukaan naiset syövät kasviksia hieman miehiä ahkerammin, mutta parannettavaa löytyy vielä paljon etenkin ruokavalion monipuolisuudessa.
 
Onneksi on menty myös myönteiseen suuntaan. FinRavinto 2017 -tutkimuksesta selviää, että esimerkiksi kuidun ja D-vitamiinin saanti on lisääntynyt, sakkaroosin saanti vähentynyt ja useita vitamiineja, kuten E-vitamiinia, niasiinia ja B12-vitamiinia sekä kivennäisaineita, kuten kaliumia, fosforia, seleeniä ja sinkkiä, saadaan nykyisin tarpeeseen nähden riittävästi aiempaan verrattuna.
 
Ravintolisiä käyttää yli puolet miehistä ja 2/3 osaa naisista
 
Moni kiireinen nykyihminen haluaa nauttia vihreät voimantuojansa tehokkaassa muodossa. Siksi erilaiset viherjauheet ja smoothieainekset ovat lisänneet suosiotaan.
 
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan ravintolisiä käyttää yli puolet miehistä ja kaksi kolmasosaa naisista. Tämä osoittaa, että oman terveyden tukeminen kiinnostaa ihmisiä ja he ovat valmiita panostamaan siihen.

Kuten tutkimuksestakin käy ilmi, esimerkiksi sinkkiä, D-vitamiinia ja B12-vitamiinia saadaan tutkimuksen mukaan nyt riittävästi.
 
Ihmiset ovat myös alkaneet arvostaa määrän sijasta laatua - näin myös ravintolisävalinnoissa. Myös ravintolisien imeytyminen kiinnostaa tuotteiden alkuperän ja ainesosien lisäksi.
 
Kasvisruoka kiinnostaa
 
Kasvisten houkuttelevuutta ei edistä, jos niistä puhutaan päivittäisen puolen kilon pakkoannoksena. Talouspoliittisilla voitaisiin vaikuttaa kulutuskäyttäytymiseen ja sitä kautta myös edistää terveellisempiä ruokailutottumuksia.
 
Kasvipohjaisen ravinnon saatavuus on helpottunut huomattavasti viime vuosina. Esimerkiksi suurin osa helsinkiläisistä koululaisista voi joka päivä valita kasvisruoan niin halutessaan. Painotus voikin jo lähitulevaisuudessa kääntyä niin, että viikossa on vain yksi liharuokapäivä yhden kasvisruokapäivän sijaan.
 
Yleisesti on nähtävissä, että esimerkiksi kasviproteiinien kulutus on kasvanut merkittävästi. Eläinkunnan tuotteita sisältämättömiä valintoja on nykyään helppo tehdä. Muutosta on tapahtunut lisäksi asennetasolla: täysipainoiseen ateriaan ei enää mielletä olennaisena osana kuuluvaksi lihaa tai muita eläinkunnan tuotteita.
 
– Uskomme, että lihantuotannosta tullaan nykymuodossaan vielä luopumaan. Ihmiset ymmärtävät entistä paremmin sen, että kaikki kalorit tai proteiinit eivät ole samanarvoisia, etenkin kun niitä tarkastellaan eettiset ja ympäristönäkökohdat huomioiden, Johanna Koskinen Ruohonjuuresta sanoo.
 
Ruokavalintojen kehitys vaikuttaa suotuisalta niin terveellisyyden kuin ympäristönkin kannalta ajatellen. Ajan henki on vahvasti positiivisen kehityksen puolella.




Lähteet: Ruohonjuuri, FinRavinto2017 -tutkimus.

 




0 Comments



Leave a Reply.

    Ravintolisätiedotus

    Ajankohtaisia uutisia

    Aihepiirit

    All
    Aitous
    Aivot
    Antioksidantti
    E-EPA
    Ennaltaehkäisy
    Eteerinen öljy
    Flunssa
    Hamppu
    Hoitava
    Hyvinvointi
    Immuunijärjestelmä
    Kauneus
    Koentsyymi Q10
    Kolesteroli
    Krooninen Väsymys
    Kukkaterapia
    Kurkuma
    Kurkumiini
    LDL
    Liikunta
    Luonnollinen-vitamiini
    Luontaistuote
    Rasvahappo
    Ravintolisä
    Rohtokasvit
    Ruokavalio
    Seleeni
    Seleenin Lähteet
    Seleenin Puute
    Seleenisuositus
    Suojaravinteet
    Synteettinen Vitamiini
    Torju Stressiä
    Triglyseridi
    Tutkimus Osoittaa
    Ubikinoni
    Unihäiriö
    Uupumus
    Vastustuskyky
    Vitamiini
    Vitamiinin Kaltainen Yhdiste

    Arkisto

    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018

    RSS Feed

Picture
Ylläpitäjä Terveystuotetukut ry
Copyright © Ravintolisätiedotus
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät