RAVINTOLISÄTIEDOTUS
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät

Ajankohtaisia uutisia

Omega-3 puhuttaa: Kalaöljytutkimusten sudenkuopat

25/7/2018

4 Comments

 

Mediassa uutisoitiin äskettäin tuoreesta koontitutkimuksesta, jonka mukaan omega-3 -ravintolisät eivät suojaisi sydäntaudeilta. Uutisen ingressissä ilmaistiin virheellisesti ja harhaanjohtavasti, että omega-3 -ravintolisävalmisteita mainostetaan sydänterveyttä edistävinä, verenpainetta ja kolesterolia laskevina. 

On erittäin ikävää, että lehtijutuissa viitataan eri asiayhteyksissä tutkimustuloksiin, myös sellaisissa asioissa joita ei ole tutkimuksessa edes käsitelty. 

– Jutun ingressissä esitetään sydäntauteihin, verenpainetautiin ja kolesteroliin liittyvä valheellinen väite, joka ei tule Cochrane-instituutin tutkimuksesta. Tällaisia terveysväitteitä ei ole hyväksytty kalaöljylle, ja ainakin vastuuntuntoiset yritykset noudattavat sääntöjä ja määräyksiä, dosentti Matti Tolonen sanoo.  

Jutussa käsitelty Cochranen koontitutkimus sisältää monia virheitä ja puutteita (kuten monet aikaisemmatkin meta-analyysit).   
 
Myös maailmalla kummastellaan Cochranen analyysiä
 
Omega-3 -rasvahapot ovat ihmiselle välttämättömiä. Sydänterveyden lisäksi ne ovat tärkeitä muun muassa immuunipuolustuksen, nivelten aivojen ja silmien terveyden kannalta. 

Virheellisessä jutussa viitattiin tutkijaverkosto Cochranen laajaan katsaukseen, jonka mukaan omega-3 -valmisteilla on vähän tai ei lainkaan vaikutusta sydänterveyteen. Tulosten mukaan omega-3 -valmisteiden käyttö ei hyödytä sydänterveyttä eikä vähennä aivohalvauksen tai kuoleman riskiä. Katsauksen mukaan mahdollisuus saada minkäänlaista hyötyä omega-3 -ravintolisistä on yksi tuhannesta.
 
Monet sydäntautien asiantuntijat kritisoivat nyt uutisoitua Cochranen analyysia, mm. Yhdysvaltain Sydänliiton (AHA) asiantuntija tohtori William S. Harris (Stanford School of Medicine, University of South Dakota, USA), joka sanoo, että ravintolisien terveysvaikutuksia ei voida tutkia samanlaisissa asetelmissa kuin lääkkeitä.

Jos näin tehdään, siitä seuraa todennäköisesti pettymys, kuten nyt tässäkin kalaöljykatsauksessa. Harris myöntää, että lyhytaikaisissa kokeissa pienillä kalaöljyn päiväannoksillla ei ole saavutettu yhtä merkittävää hyötyä sydänterveyden kannalta kuin suurilla annoksilla pitkäaikaisesti käytettynä. Ravintolisät eivät ole lääkkeitä, joiden vaikutukset tulevat esille nopeasti.
 
Tutkimuksessa olleet keskimääräistä vanhempia
 
Analysoiduissa tutkimuksissa mukana olleet ihmiset olivat keskivertoa vanhempia ja heillä oli monia pitkäaikaisia sairauksia ja niihin käytettiin paljon lääkitystä. Kun heille annettiin pieniä annoksia kalaöljyä lyhyen aikaa, keskimäärin 2-3 vuotta, ei ole ihme, etteivät tulokset olleet positiivisia. 
 
Niistä ei voida kuitenkaan päätellä etteikö kalaöljy suurempana annoksena ja pitempään annettuna (kuten esim. JELIS- ja REDUCE-IT-tutkimuksissa), voisi tuottaa toisenlaista tulosta. Näissä tutkimuksissa statiineja syöville sydänpotilaille annettiin E-EPA-kalaöljyä 2-4 grammaa päivässä 5-7 vuotta.

THL:n tutkimusprofessori Antti Aro selosti Duodecimissa JELIS-tutkimusta todeten, että suurimman hyödyn kalaöljystä saivat sydäntautien riskiryhmät, diabeetikot ja metabolista oireyhtymää potevat henkilöt. Amerikkalaiset kliiniset tutkijat ovat samaa mieltä Aron kanssa; hekin kirjoittavat, että aktiivinen ennalta ehkäisevä hoito kalaöljyllä antaa parhaan tuloksen juuri riskiryhmissä (Maki ja Dicklin 2018). Niihin kuuluvat myös nivelreumaa sairastavat ihmiset.
 
Harris korostaa, ettei Cochraine-instituutin analysoimiin tutkimuksiin osallistuneiden henkilöiden omega-3 -indeksiä ollut tutkittu ennen vaikutusjaksoja, kuten olisi pitänyt tehdä sekä valita hoidon kohteeksi matalan omega-3 -indeksin henkilöitä. He hyötyvät todennäköisesti kalaöljylisistä enemmän kuin ne joiden elimistössä on jo ennestään runsaasti omega-3 -rasvahappoja.

Omega-3 -indeksi tarkoittaa punasolun kalvon omega-3 -rasvahappojen suhdetta kalvon kaikkiin rasvahappoihin. Sen tulisi oli yli 8 prosenttia, mikä antaa erinomaisen suojan sydänsairauksia vastaan, sanoo Harris, joka yhdessä saksalaisen sydänprofessori Clemens von Schackyn kanssa kehitti omega-3-indeksin vuonna 2004.
 
Vanhoja, heikkolaatuisia tutkimuksia
​

Harris ihmettelee, miksi toistetaan meta-analyysejä samoista vanhoista heikkolaatuisista tutkimuksista. Cochranen analyysi ei anna mitään uutta tietoa. Ei-positiivisia meta-analyysejä kalaöljyn sydänvaikutuksista on toisteltu joka vuosi viimeisten viiden vuoden aikana. 

Samaan aikaan on julkaistu useita positiivisia tutkimuksia (joissa EPA.sta ja DHA:sta on ollut selvää hyötyä sydämelle), mutta niistä valtamedia ei ole kuitenkaan kirjoittanut. Esimerkiksi englantilaiset (Leedsin, Lontoon, Newcastlen ja Yorkin yliopistot), australialaiset (Melbournen yliopisto) ja slovenialaiset sydäntutkijat julkaisivat äsken laajan ja perusteellisen koontitutkimuksen eli meta-analyysin tyypin 2 diabeetikoilla tehdyistä kalaöljytutkimuksista. Ne puoltavat eittämättä kalaöljyn käyttöä tyypin 2 diabeetikon sydämen suojana. Analyysi käsitti 45 satunnaistettua kliinistä tutkimusta ja 2 674 diabeetikkoa (O'Mahoney ym. 2018). Tämä meta-analyysi kumoaa kalaöljystä julkisuudessa esitettyjä valeuutisia.

Cochrane-analyysi on saman vanhan virren veisaamista. Uusia tutkimuksia on parhaillaan vireillä suurilla "lääkkeellisillä" omega-3 -annoksilla, 2-4 g/vrk, ja meidän on odotettava niiden tuloksia (kuten esim. FDA odottaa).

– Lisäksi on syytä todeta, että analyysissa on tarkasteltu vain tutkimuksia, joissa on annettu pelkästään kalaöljyä, ei muita sen kanssa synergisesti tai additiivisesti vaikuttavia, sydäntä suojaavia ravintolisiä, kuten D-vitamiini, berberiini, karnosiini, magnesium ja ubikinoni. Tällaisella cocktaililla voidaan saada merkttävästi parempi hoitovaikutus kuin monoterapialla, Tolonen muistuttaa.
 
Lähteet ja uusimmat kirjallisuusviitteet kalaöljyn sydänvaikutuksiin liittyen:

Maki KC, Dicklin MR. Omega-3 Fatty Acid Supplementation and Cardiovascular Disease Risk: Glass Half Full or Time to Nail the Coffin Shut? Nutrients. Review. 2018 Jul 4;10(7). pii: E864. doi: 10.3390/nu10070864.
 
Maki KC, Dicklin MR. Assessing Cardiovascular Disease Risk and Responses to Preventive Therapies in Clinical Practice. Current Atherosclerosis Reports. Review. 2018 Mar 20;20(5):23. doi: 10.1007/s11883-018-0725-y.
 
Evans MC, Stalam T, Miller M. Cardiovascular Risk Assessment in Patients with Hypertriglyceridemia. Review. Current Cardiology Reports. 2018 Jul 10;20(9):71. doi: 10.1007/s11886-018-1013-8. Free Full Text
Desnoyers M, Gilbert K, Rousseau G.Cardioprotective Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: Dichotomy between Experimental and Clinical Studies. Review. Marine Drugs. 2018 Jul 10;16(7). pii: E234. doi: 10.3390/md16070234. Free Full Text
 
O'Mahoney LL, Matu J, Price OJ,  et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids favourably modulate cardiometabolic biomarkers in type 2 diabetes: a meta-analysis and meta-regression of randomized controlled trials. Review. Cardiovascular Diabetology. 2018 Jul 7;17(1):98. doi: 10.1186/s12933-018-0740-x. Free Full Text pdf


Lue lisää: 
https://www.nutraingredients.com/Article/2018/07/23/Applying-drug-like-endpoints-to-omega-3s-reviews-bound-to-end-in-failure-experts-say

http://www.tritolonen.fi/uutiset/3119-kalaoljy-suojaa-tyypin-2-diabeetikon-sydanta

4 Comments
Matti Tolonen link
26/7/2018 20:18:07

Luontaisterveys 1.8.2018: E-EPA-kalaöljy suojaa valtimoita ja sydäntä
http://www.tritolonen.fi/files/72_73_Tolonen_LT618.pdf

Reply
Matti Tolonen link
4/8/2018 11:39:23

Vauvoille annettu kalaöljy vähentää lasten riskiä sairastua myöhemmin elämässään diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, osoittavat saksalaisten ja australialaisetn lastenlääkärien toisistaan riippumattomat tutkimukset. Niitä ei otettu mukaan Cochranen ei-positiiviseen meta-analyysiin.
http://www.tritolonen.fi/uutiset/3110-kalaoljya-vauvoille-se-ehkaisee-lihomista-ja-sydantautien-riskitekijoita

Huomaamme siis, että valtamedian toimittajat eivät lue eivätkä tunne positiivisia ravintolisätutkimuksia, vaan uutisoivat vain vähätteleviä ja kielteisiä havaintoja, jotka vääristelevät totuutta ja aiheuttavat suurta vahinkoa jansanterveydelle ja -taloudelle.

Reply
Matti Tolonen link
19/8/2018 15:39:40

Tämän vuoden tammikuussa Amerikan lääkärilehti JAMA julkaisi meta-analyysin, jonka tulosten mukaan keskimäärin 1 gramman kalaöljyannos ei vähentänyt raskaasti lääkittyjen sydänpotilaiden sydänkohtauksia. Tämän perusteella JAMA hehkutti, että koostetutkimus oli naula kalaöljyn arkkuun. On kuitenkin syytä huomata, että tässä uten muissakin meta-analyyseissa esiintyy merkittäviä virheitä. Lue lisää alla olevasta linkistä. Kerron siinä myös parhaillaan käynnissä olevista uusista suurtutkimuksista, joissa tuhansille sydänpotilaille annetaan etyyliesteröityä väkevöityä kalaöljyä 4 grammaa päivässä. Tulokset voivat kumota JAMAn päätelmät.
http://www.tritolonen.fi/uutiset/3095-kalaoljy-ja-sydantaudit

Reply
Matti Tolonen link
24/8/2018 10:57:49

Kuten ylläolevasta käy hyvin ilmi THL, Suomen valtamedia (Yle, HS, TS, AL, IL, IS ym.) ja ravitsemuseliitti vähättelevät ravintolisien, kuten kalaöljyn terveysvaikutuksia ja yrittävät saada ihmiset luopumaan niiden käytöstä, vaikka pätevät tieteelliset tutkimukset todistavat aivan päinvastaista. Uusia suuria ja kalliita positiivisia tutkimuksia on tekeillä ja julkaistaan tiedelehdissä jatkuvasti eri maissa geriatriassa, kardiologiassa, psykiatriassa, onkologiassa (syöpätaudeissa), reumatologiassa, jne. Uusin raportti tulee Ranskan yliopistoista, joiden tutkijat osoittivat yhdessä, että ikäihmisten huonoon fyysiseen kuntoon liittyy matala omega-3-indeksi ja kääntäen, että suuri omega-3-indeksi parantaa sitä.
Lue koko juttu suomeksi alla olevasta linkistä
http://www.tritolonen.fi/uutiset/3129-ranskalaistutkimus-kalaoljy-parantaa-ikaihmisten-kuntoa

Reply



Leave a Reply.

    Ravintolisätiedotus

    Ajankohtaisia uutisia

    Aihepiirit

    All
    Aitous
    Aivot
    Antioksidantti
    E-EPA
    Ennaltaehkäisy
    Eteerinen öljy
    Flunssa
    Hamppu
    Hoitava
    Hyvinvointi
    Immuunijärjestelmä
    Kauneus
    Koentsyymi Q10
    Kolesteroli
    Krooninen Väsymys
    Kukkaterapia
    Kurkuma
    Kurkumiini
    LDL
    Liikunta
    Luonnollinen-vitamiini
    Luontaistuote
    Rasvahappo
    Ravintolisä
    Rohtokasvit
    Ruokavalio
    Seleeni
    Seleenin Lähteet
    Seleenin Puute
    Seleenisuositus
    Suojaravinteet
    Synteettinen Vitamiini
    Torju Stressiä
    Triglyseridi
    Tutkimus Osoittaa
    Ubikinoni
    Unihäiriö
    Uupumus
    Vastustuskyky
    Vitamiini
    Vitamiinin Kaltainen Yhdiste

    Arkisto

    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018

    RSS Feed

Picture
Ylläpitäjä Terveystuotetukut ry
Copyright © Ravintolisätiedotus
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät