RAVINTOLISÄTIEDOTUS
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät

Ajankohtaisia uutisia

Näin kesytät stressin ja saat tasapainoa elämääsi

31/12/2018

0 Comments

 

Stressi näyttäytyy sekä psyykkisessä että fyysisessä hyvinvoinnissa. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä sitä vastaa “sisäisen tulen” käsite, joka aiheuttaa esimerkiksi sydäntuntemuksia ja joillekin verenpaineen kohoamista ja lisää siten välillisesti sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Stressiin voi liittyä päänsärkyä, selkäkipuja, kuukautiskierron säännöttömyyttä, alavatsan kipuja, unettomuutta, uupumusta, väsymystä ja kyvyttömyyttä hoitaa asioita. Stressi alentaa myös seksuaalista halukkuutta. Ihminen voi tuntea myös menettävänsä itsehallintansa. Jokaisella on oma reagointitapansa. 
 
Stressaantunut ihminen saattaa alkaa laiminlyödä itseään, ei ehkä syö kunnolla tai alkaa ahmia makeaa, juoda liikaa kahvia ja lisätä tupakointia ja alkoholin käyttöä. Oireina voivat olla myös sydämen alueen tuntemukset, itkeskely, masennus, raivokohtaukset tai vihanpurkaukset.

Stressin yhteydessä ihon verenkierto heikkenee ja iho menettää kuulautensa. Stressi lisää vatsa- ja suolistovaivoja sekä myös lihaskireyttä. Ihottumat yleensä pahenevat ja huuleen tulee helpommin herpes. Joillekin  stressi tekee suuhun ientulehdusta ja rakkoja alentaessaan yleistä immuniteettia.

​Varsinkin naiset kokevat stressaantuvansa enemmän kuin miehet. Yhteiskunnassa, ystäväpiirissä, perheessä ja työssä nainen kantaa huolta muidenkin edestä. Stressi pahentaa myös vaihdevuosivaivoja. Kehoon keräytyy selluliittia, nesteitä ja kuona-aineita.
 
Tartu stressioireisiin ajoissa

Kun stressioireita ilmaantuu, elämäntilannetta pitäisi voida muuttaa ajoissa, jotta ei jouduttaisi burn out -tilaan, joka merkitsee täydellistä uupumista. On mietittävä, mikä on tärkeää: jääkö tarpeeksi aikaa perheelle, levolle, unelle ja ulkoilulle. Itselleen pitäisi järjestää rentoutuksen ja nautinnon hetkiä, vaikka vain pieniä iloja, kuten teatterissa tai konsertissa käyntejä. On myös opittava kieltäytymään niistä asioista, joita ei katso elämisen kannalta täysin välttämättömiksi; on hyvä oppia joskus sanomaan ei. Ja on hyvä löytää ystävä, jolle voi purkaa huolensa.
 
Stressiä hoidetaan luontaisesti nauttimalla sisäisesti yleiskuntoa kohottavia ja munuaisia vahvistavia yrttejä, erityisesti nokkosta. Voikukan lehdillä, sitruunamelissalla ja orapihlajalla ehkäistään ennalta korkeaa verenpainetta ja sydäntuntemuksia. Hermostoa rauhoitetaan käyttämällä kamomillaa, kuismaa, kauranversoaja sitruunamelissaa.

Ruokavalion on hyvä olla mahdollisimman luonnonmukainen, ja erityisesti B-ryhmän vitamiineja ja C-vitamiinia, esimerkiksi marjojen kautta, on ruoasta saatava riittävästi. Muutenkin antioksidanttien tarve lisääntyy stressissä eli tarvitaan paljon värikästä, kasviksia sisältävää ruokaa. Nokkosen siemenuutetta käytetään kun lisämunuainen ei jaksa tehdä työtään ja ihminen uupuu. Myös hyvät kasviöljyt, esimerkiksi hamppu- ja pellavaöljy, auttavat aivoja omega-3 rasvahapoillaan. 
 
Ulkoisesti suositellaan otettavaksi kamomillaa ja sitruunamelissaa sisältäviä jalka- tai kokokylpyjä jopa päivittäin. Näin päivään saadaan tehokas nollaushetki lämpimän, rentouttavan kylvyn avulla. Alaselässä kannattaa ehdottomasti pitää kauralämpöpakkausta munuaisten ja hermoston tueksi. Myös hartioille asetettava lämpöpakkaus auttaa myös rentoutumaan tehokkaammin.
 

Apua akupunktiosta

Pikkusormen kynnen alareunan molemmilla sivuilla sijaitsevat sydäntä hoitavat akupunktiopisteet (9 Sydän (Shao Chong) ja 1 Ohutsuoli (Shaoze)), joita painetaan voimakkaasti. Alaselkää ja rintaa voidellaan kuismaöljyllä tai Lohikäärmesalvalla ja lisäksi otetaan rentouttavia hierontoja ja hoitoja. Akupunktiopisteistä suositeltavia ovat 17 Ren Mai (Tan Zhong), 23 Virtsarakko (Shen Shu), 1 Munuainen (Yong Quan), 6 Ministerituli, Sydämen auttaja (Neiguan) ja 5 Kolmoislämmitin (Waiguan). (Ks. kuva lopussa)
 
Aromaterapiassa voidaan käyttää tuoksulampussa ja hieronnassa perusöljyyn lisättynä mm. seuraavia eteerisiä öljyjä: laventelia, santelipuuta, frankinsensia, muskatellisalviaa, nerolia, mäntyä, setriä, ruusua, jasmiinia, bergamottia, basilikaa, pelargoniaa, vetiveriä ja rosmariinia. Tuoksu kannattaa valita yksilöllisesti ja siitä pitäisi pitää.
 
Psyyken tueksi on suositeltavaa kokeilla kotimaisista kukkaterapeuttisista tipoista kuusta tai Bachin kukkauutteista rautayrttiä (Vervain) silloin, kun tekee työtä osaamatta levätä; kalliovettä (Rock water) ja suomalaista metsäkurjenpolvea, kun ei suo itselleen rentoutusta ja nautintoja; oliivia (Olive) tai voikukkaa, kun on väsynyt, fyysisesti ja psyykkisesti loppuunpalanut; tammea (Oak), kuusta tai jalavaa (Elm) työnarkomaniaan ja liialliseen vastuun kantamiseen. Suomalaiset Aputipat (lumme, metsätähti ja suopursu) ovat hyviä stressin ensiavussa. Nokkonen, siankärsämö ja voikukka taas ovat jaksamisen apuna. Kissankello auttaa saamaan aikaan muutoksen elämässään.
 
Stressaantunut eristäytyy


Usein stressaantunut ihminen eristäytyy jopa läheisistään. Tällöin on hyvä opetella puhumisen taitoja. Stressin purkamiseen voi käyttää erilaisia keinoja, kuten ulkoilua, luonnossa liikkumista, puutarhanhoitoa, tanssia, joogaa, syvähengitystä, Qi Gongia Tai chita tai meditaatiota. Stressin hallintamenetelmän tulisi olla sellainen, mistä pitää ja mistä tietää selviävänsä, etteivät harjoitukset lisää stressiä. 
 
Oman itsensä herraksi voi päästä autogeenisen harjoittelun avulla. Voit rentouttaa itsesi esim. suorassa asennossa, ajatellen: “Kuulen laineiden liplatuksen ja annan niiden loitontua ja lähestyä hengityksen tahdissa. Tunnen samalla syvän rauhan astuvan sisääni. Annan aaltojen viedä huolet mennessään ja tuoda tilalle rennon, suloisen olon jokaiseen soluuni. Tunnen, kuinka vesi huuhtoo pois kaiken turhan ja jättää jäljelle vain oleellisen – rakkauden. Aurinko antaa elämänvoimaa, se paistaa päähäni ja hartioihini, vie jännitykset ja tuo sydämeeni ilon ja hymyn. Annan auringon lämmittää munuaisiani ja alaselkääni ja tunnen vapautuvani.”
 
Mieti, mikä on tällä hetkellä itsellesi tärkeintä. Voit käyttää vahvistavia lauseita: Annan itselleni aikaa. Kaikki antavat minulle aikaa. Nautin hetkistä, jotka tuovat minulle iloa. Minulla on aikaa itselleni ja läheisille ihmissuhteilleni. Eheydyn tehdessäni asioita, joista todella nautin. 


Virpi Raipala-Cormier
Frantsilan Luomuyrttitila/ 
Frantsila Organic Herb Farm



 

0 Comments



Leave a Reply.

    Ravintolisätiedotus

    Ajankohtaisia uutisia

    Aihepiirit

    All
    Aitous
    Aivot
    Antioksidantti
    E-EPA
    Ennaltaehkäisy
    Eteerinen öljy
    Flunssa
    Hamppu
    Hoitava
    Hyvinvointi
    Immuunijärjestelmä
    Kauneus
    Koentsyymi Q10
    Kolesteroli
    Krooninen Väsymys
    Kukkaterapia
    Kurkuma
    Kurkumiini
    LDL
    Liikunta
    Luonnollinen-vitamiini
    Luontaistuote
    Rasvahappo
    Ravintolisä
    Rohtokasvit
    Ruokavalio
    Seleeni
    Seleenin Lähteet
    Seleenin Puute
    Seleenisuositus
    Suojaravinteet
    Synteettinen Vitamiini
    Torju Stressiä
    Triglyseridi
    Tutkimus Osoittaa
    Ubikinoni
    Unihäiriö
    Uupumus
    Vastustuskyky
    Vitamiini
    Vitamiinin Kaltainen Yhdiste

    Arkisto

    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018

    RSS Feed

Picture
Ylläpitäjä Terveystuotetukut ry
Copyright © Ravintolisätiedotus
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät