RAVINTOLISÄTIEDOTUS
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät

Ajankohtaisia uutisia

Kesän 4 tärkeää eteeristä öljyä

29/7/2019

0 Comments

 

Olet ehkä tottunut käyttämään aromaterapeuttisia eteerisiä eli haihtuvia öljyjä tuoksulyhdyssä luomaan asuntoosi tai mökille hyvää tuoksua ja tunnelmaa. Mutta eteeriset öljyt ovat paljon enemmän – ne auttavat myös erilaisissa "kesän ongelmissa" kuten hyttysten ja paarmojen puremissa ja pistoissa ja hoidossa sekä auringonpolttaman ihon hoidossa. 
 
LAVENTELI (Lavandula angustifolia) – eteeristen öljyjen äiti
Jos aurinko polttaa ihoa, kannattaa ehdottomasti käyttää siihen laventelin laimennosta. Lisää laventelia 2-3 tippaa 5 ml eli pientä ruokalusikkaa kohti kasviöljyä. Laventelia voit myös sekoittaa Kehäkukkaöljyyn tai Kehäkukkavoiteeseen.
 
Laventeli rauhoittaa ihoa ja mieltä, hoitaa kesäihottumia ja hyönteisten pistoksia, puremia ja rakkoja. 
 
Laventelia käytetään myös unettomuuteen. Monella on vaikea nukkua, kun päivä pitenee ja valoisuus lisääntyy. Tällöin eteeristä öljyä pirskotellaan sängyn pääpuolelle lakanoille tai sitä hengitetään tuoksulyhdyn, diffuuserin tai nenäliinan kautta. Laventeli voi auttaa ylikierroksilla käyvää henkilöä laskeutumaan kesälomaan. Laventeli rentouttaa myös lihakset ja mahakrampit. Laventelia käytetään myös muurahaisten torjuntaan pirskottelemalla öljyä muurahaispoluille.
 
SITRONELLA (Cymbopogon nardus) – luonnollinen hyönteisten torjuja
Luonnossa, metsissä ja rannoilla liikkuessa on paljon mukavampaa olla kun käyttää sitronellaa joko pirskottelemalla sitä ulkoiluvaatteille tai käyttää sitä laimennettuna suoraan iholle. Laimenna 3-5 tippaa 1 rkl:sta (5 ml) kasviöljyä kohti. Verenhimoiset mäkäräiset ja hyttyset pysyvät paremmin loitolla, kun lisäät sitronellaa 1-2 tunnin välein.
Sitronellaa voit käyttää myös esim. verannalla ja kesämökin grillipaikassa tuoksulyhdyssä häätämään inisijät pois.
 
TEEPUU ELI TEA TREE (Melaleuca alternifolia) – tehokas mikrobien tappaja
Teepuuta suositellaan käytettäväksi kun iho on tulehtunut, on finnejä, kynnessä on sientä ja huuliherpes on iskenyt esim. stressin ja liiallisen auringon ansiosta. Kynsisienessä teepuuta voi laittaa kynnen päälle yhden tipan1-2 kertaa päivässä – muissa käytöissä se laimennetaan öljyyn kuten muutkin eteeriset öljyt.
 
Teepuu on, ainakin minulle tehonnut estämään paarmoja ja hirvikärpäsiä. Kesällä tein puutarhassa bikineissä töitä kymmeniä paarmoja kiusanani. Kun pirskottelin teepuuta olkihattuuni ja bikineihin, paarmat hävisivät täysin. 
 
Teepuulla voi myös desinfioida talven jäljiltä esim. mökin pintoja mihin hiiret ovat ulostaneet. Samoin sillä voi desinfioida liiasta kosteudesta aiheutuneita homekohtia esim. saunan pesutilassa. Tähän voi ottaa avuksi myös timjamin eteerisen öljyn ja laimentaa molempia alkoholiin 1:10 suhteessa. Suihkepullon kautta liuosta on helppo käyttää. 

PIPARMINTTU (Mentha piperita) – huoneilman ja kehon raikastaja
Tunkkaista hajua saa kätevästi pois pirskottelemalla piparminttua lattialle tai matoille. Esimerkiksi talven jäljiltä mökki, ulkohuusi ja varastot voivat haiskahtaa epämiellyttäviltä. Tietenkin myös sisävessoissa sitä on mukava käyttää ilman raikastamiseen. 
 
Laimennettuna sillä voi raikastaa kuumaa, päänsärkyistäkin oloa kun sivelee sillä ohimoita ja kallon pohjaa. Sitä voi myös vain hengitellä syvään pullon suusta. Pitkillä automatkoilla se auttaa jaksamaan. Samoin se helpottaa matkapahoinvointia.
 
Piparminttu voi olla myös avuksi, kun on syönyt jotain sopimatonta ja vatsassa kipristelee. Tällöin laimenna sitä taas samalla tavalla ja hiero mahalle tai/ja ota tippa kasviöljyn tai hunajan kera suuhusi. Se vie myös näin pois ilmavaivoja. 
 
ETEERISTEN ÖLJYJEN TURVALLINEN KÄYTTÖ

Hieronnassa ja ihonhoidossa tehdään aina laimennus. Lisää pieneen ruokalusikalliseen (n. 5 ml) kasviöljyä 1-2 tippaa eteeristä öljyä. Pohjaöljynä käytetään kylmäpuristettuja kasviöljyjä tai voidetta.   

Höyryhengitystä tai kasvojen kauneushöyrytystä varten käytä 2-4 tippaa pariin litraan kuumaa vettä. Aseta pyyhe pään yli ja aseta kasvot sopivalle etäisyydelle vedestä.  

Kylpyveteen voit tiputtaa eteeristä öljyä 5-10 tippaa esim. ensin shampooseen (n. 1 rkl) tai merisuolaan sekoitettuna.  

Tuoksulyhdyssä annostus on 1-4 tippaa veden pinnalle ja lyhdyn alle tuikkukynttilä. Käytä kuumaa vettä niin saat tuoksua nopeasti.  

Huonetuoksua saat, tuoksulyhdyn lisäksi, pirskottelemalla eteeristä öljyä esim. matoille tai lisäämällä sitä ilmankostuttimeen, diffuuseriin tai suihkepulloon alkoholin kera.   

Löylytippoina eteerisiä öljyjä voit käyttää, saunan koosta riippuen 1-5 tippaa löylykauhalliseen vettä tai ”saunan henkeen" tiputettuna. Huom! ei koskaan suoraan kiuaskiville!  

Parfyymin voit kokeilla tehdä myös tuoksumieltymyksesi mukaan sekoittamalla eteerisiä öljyjä jojobaöljyyn tai alkoholiin esim. 10 ml:aa kohti 10-15 tippaa.  

Pyykkietikkaa varten lisää 50ml kohti väkiviinaetikkaa 5-10 tippaa eteeristä esim. laventeliöljyä. Lisää se huuhteluainesäiliöön.  
 

VAROITUKSET
Eteerinen öljy on laimennettava aina ennen käyttöä iholle. Poikkeuksena teepuuöljy, jota voit laittaa tipan päivittäin kynnen päälle, kynsisieniongelmaan ja laventelia tipan palaneelle iholle.  
Eteerisen öljyn joutumista silmiin on varottava. Vahingon sattuessa se huuhdellaan heti pois silmistä viileällä vedellä.  
Eteerisiä öljyjä ei tule käyttää sisäisesti omin neuvoin. Niitä tosin käytetään suklaan ja hunajan maustamisessa pieniä määriä. Vahingon sattuessa tulee heti ottaa muutamia ruokalusikallisia kasviöljyjä, jolloin limakalvoja ärsyttävä ominaisuus laimenee. Älä oksennuta!   
Eteerisiä öljyjä ei suositella käytettäväksi raskaana oleville, imettäville äideille tai vauvoille kuin tilapäiseen, hyvin vähäiseen käyttöön.   
Jotkut eteeriset öljyt, kuten sitruuna, saattavat olla allergisoivia yliherkille ihmisille. Huomioi myös, että jotkut eteeriset öljyt aiheuttavat iholle ruskehtavia pigmenttilaikkuja joutuessaan auringonvalon kanssa tekemisiin. Tällaisia ovat lähinnä sitrukset. Näistä valoherkistävimmät ovat bergamotti ja sitruuna.  


-Virpi Raipala-Cormier

0 Comments



Leave a Reply.

    Ravintolisätiedotus

    Ajankohtaisia uutisia

    Aihepiirit

    All
    Aitous
    Aivot
    Antioksidantti
    E-EPA
    Ennaltaehkäisy
    Eteerinen öljy
    Flunssa
    Hamppu
    Hoitava
    Hyvinvointi
    Immuunijärjestelmä
    Kauneus
    Koentsyymi Q10
    Kolesteroli
    Krooninen Väsymys
    Kukkaterapia
    Kurkuma
    Kurkumiini
    LDL
    Liikunta
    Luonnollinen-vitamiini
    Luontaistuote
    Rasvahappo
    Ravintolisä
    Rohtokasvit
    Ruokavalio
    Seleeni
    Seleenin Lähteet
    Seleenin Puute
    Seleenisuositus
    Suojaravinteet
    Synteettinen Vitamiini
    Torju Stressiä
    Triglyseridi
    Tutkimus Osoittaa
    Ubikinoni
    Unihäiriö
    Uupumus
    Vastustuskyky
    Vitamiini
    Vitamiinin Kaltainen Yhdiste

    Arkisto

    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018

    RSS Feed

Picture
Ylläpitäjä Terveystuotetukut ry
Copyright © Ravintolisätiedotus
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät