RAVINTOLISÄTIEDOTUS
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät

Ajankohtaisia uutisia

Kesäluonto lääkitsee

11/7/2019

0 Comments

 

Luonto antaa kesäisten villivihannesten ja talven varalle kerättävien yrttiteeainesten lisäksi apua myös kesän pikkuvaivoihin. Myös kesäinen kotiapteekki kannattaa varustaa ajan tasalle luonnon yrttituottein!
 
Haavat ja mustelmat
Ulkoleikeissä syntyvien haavojen ja pintanaarmujen ikivanha ykkösrohto on pihoilla villinä kasvava piharatamo, joka sisältää tulehduksia estäviä, verta hyydyttäviä ja ihon uudistumista edistäviä tehoaineita. Ratamosta käytetään lehteä, jota hierotaan tai kaulitaan niin, että lehden pinta kostuu. Sen jälkeen lehti painetaan suoraan haavan päälle. Haavoja voi lääkitä myös siankärsämönlehdillä ja kehäkukankukinnoilla, sillä niillä on samoja ominaisuuksia kuin piharatamolla.
 
Jos haavaan on mennyt hiekkaa, se saadaan pois kaalinlehdellä, jonka pinta on murskattu esim. nuijalla. Murskattu lehti asetetaan lämpimällä vedellä ja luonnon saippualla huuhdellun haava-alueen päälle niin, että se koskettaa ihoa kunnolla, ja sidotaan paikalleen esimerkiksi vanhasta lakanasta leikatulla siteellä. Hiekka lähtee irti, kun kaalinlehti saa olla paikallaan useita tunteja tai yön yli. Ennen kaalinlehden asettamista
haava-alue desinfioidaan 1:1 esim. laimennetulla siankärsämö tai auringonhattu-yrttiuutteella.
 
Mustelmiin voi sivellä kuisman tai kehäkukan kukkaosaa tai niistä tehtyjä tuotteita. Tehokkaita rohtoyrttejä ovat myös piharatamo sekä arnikki.
 
Nivelvenähdykset ja lihasrevähdykset
Tee kaulitusta piharatamosta, kaalinlehdestä tai rohtoraunioyrtistä kääre, jonka laitat esim. nilkan ympärille. Käärettä pidetään muutama tunti kerrallaan. Yrtit ”vetävät” turvonneesta jalasta pois nestettä ja lievittävät näin kipua.
Vanha kansa käytti myös suolakäärettä: 3rkl suolaa liuotetaan 1 litrassa vettä. Pyyhe kostutetaan siinä ja laitetaan kipeytyneelle alueelle vähintään puoleksi tunniksi.
Kylmäkääre helpottaa oloa myös palovammoissa. Jos nivelet venähtelevät helposti, ravintoon on hyvä lisätä nokkosta (nokkos-peltokorte-kalkkivalmiste) hivenaineiden ja vitamiinien saannin turvaamiseksi ja mustelmien ennaltaehkäisyyn. 
 
Kesä ja aurinko
Aurinko takaa toukokuusta eteenpäin D-vitamiinin saantia ja piristää mieltä, mutta sitä on myös varottava. Otsonikerros on ohentunut ja aurinkoa tulee varoa, palaa ei saisi koskaan. Palanutta ihoa viilentää ja rauhoittaa esim. pihatähtimön (vesiheinä) lehdistä puristettu mehu. Palaneen ihon hoidossa on arvostettu erityisesti myös rauhoittavaa kamomillaa tai kehäkukkaa sekä kuismaöljyä, joka on hermoja uudistava ja ihoa rauhoittava. Aurinkoöljyksi lääkkeenomainen kuismaöljy ei kuitenkaan sovi, sillä sen runsas käyttö saattaa herkistää valolle. Tehokas aine auringossa palaneen ihon hoitoon on myös kehäkukkavoide.
 
Eteerisistä öljyistä arvostetaan erityisesti laventelin sekä roomalaisen kamomillan haihtuvaa öljyä. Jos kotiapteekista löytyy eteeristä laventeliöljyä, sitä voi sekoittaa pari tippaa ruokalusikalliseen kehäkukkavoidetta tai -öljyä. Etelämaalaiset rauhoittavat auringon polttamaa ihoa sitruunalla ja aloe-kasvien lehdistä saatavalla geelillä. Aloekasvit kasvavat etelässä villinä, meillä niitä saa ostaa ruukkukasveina.
 
Palamista voi ennaltaehkäistä huolehtimalla ihon kosteudesta ja suojaamalla iho ennen auringossa oloa luonnonmukaisilla tuotteilla (porkkana-kehäkukkaöljy, karitevoi). Karoteenipitoisten porkkanoiden ja nokkosen syönti voi auttaa kehoa ruskettumaan kauniisti. Lapsen iho on aluksi syytä suojata kevyellä ja ohuella vaatekerralla ihon palamisen estämiseksi. 
 
Kaunis rusketus vaatii kimmoisan ihon, jonka kosteustasapaino on kunnossa. Ihon kosteuttamiseen sopii luonnon voiteet ja öljyt ja esimerkiksi koko perheen perusvoide tai kehäkukkavoide niin ennen kuin jälkeen auringonoton. Lapsen ihoa on hyvä öljytä esim. kimmoisuutta lisäävällä porkkana-kehäkukkaöljyllä, joka sisältää kehäkukkaa ja porkkanaa. Myös kuismaöljyn käyttö on suositeltavaa auringonoton jälkeen.
 
Kesän ihovaivat
Savisessa vedessä polskuttelu ja märän ihon kuivattaminen auringossa tekevät esim. jaloista ja käsistä usein erittäin kuivat ja suomukuvioiset. Sammakonsaappaiksi kutsuttua ihoa hoidetaan hellästi kuivaharjaamalla, rasvaamalla ja öljyämällä sitä luomukasviöljyillä. 
 
Ulkoleikeissä pikkulasten hiuksiin menee multaa ja hiekkaa, ja päänahkaan syntyy helposti karstaa. Karstan saa pois hieromalla päänahkaan öljyjä tai kehäkukkavoidetta, jonka annetaan vaikuttaa yön yli. Aamulla karsta kammataan hiuspohjasta kevyesti pois ja lopuksi hiukset pestään. 
 
Kesällä kantapäät usein halkeilevat, jolloin niihin voi käyttää pehmentäviä yrtti- tai suolakylpyjä. Hunaja ja terva-pihkasalva ovat erinomaisia halkeamien hoidossa. Jalkojen ihoa kannattaa pehmentää puna-apila- ja nokkoskylvyillä. Jalkojen voitelun jälkeen laitetaan niiden päälle luonnonkuituiset sukat ja annetaan vaikuttaa yli yön. Hoito on hyvä tehdä lähes päivittäin 2 viikon ajan. 
 
Viruksen aikaansaamat syylät ja ontelosyylät tarttuvat helposti lapsen haavaiseen ihoon ja niiden saaminen pois vaatii kärsivällisyyttä. Vanha konsti on syylän siveleminen keltamon ja voikukan maitiaisnesteellä tai voimakkaalla aamusyljellä. Syylää voi yrittää irrottaa myös valkosipulilla tai tea tree -öljyllä, mutta silloin ympäröivä iho on suojattava salvalla, koska muuten iho saattaa palaa. Muita hoitokeinoja ovat syylän siveleminen hapatetuilla maitoheravalmisteilla, siankärsämö-uutteella ja 11-yrtin salvalla. Jos tarvitaan tehohoitoa, kannattaa kokeilla 11-yrtin salvaa niin, että syylä peitetään salvalla ja siteellä ja käsittely uusitaan lähes päivittäin parin viikon ajan. 
 
Hyttysten, mäkäräisten, paarmojen ja hirvikärpästen torjunta ja pistojen hoito 
Hyttysten ja mäkäräisten pistoja ennaltaehkäisevät niitä häiritsevät hajut kuten suopursu, suomyrtti, pietaryrtti ja tomaatin lehdet. Moni pitää kotiapteekissaan sitronellan eteeristä öljyä, jota käytetään sellaisenaan vaatteissa tai iholla kasviöljyyn sekoitettuna 1-5 %:na laimennuksena. Paarmoihin ja hirvikärpäsiin käytetään sen sijaan Tea tree eli teepuuöljy samaan tapaan. 
 
Hyttysten ja mehiläisen piston aiheuttamaa kipua ja kutinaa lievittää iholle käärittävä piharatamo, kuisma tai jopa korvavaikku. Jos on herkkä pistoksille, kotiin kannattaa hankkia sisäisesti nautittavaa homeopaattista apista, jota käytetään ensiapulääkkeenä. 
 
Hyönteisten pistojen kipua ja kutinaa lievittää myös kipeään kohtaan asetettu, kevyesti veteen kostutettu sokeripala, joka ”vetää ihosta pois myrkkyä”. Sokeria kannattaa pitää taskussa luonnossa liikuttaessa, sillä kostutettua sokeripalaa voi käyttää ulkoisesti myös helpottamaan käärmeenpuremaa.
 
Punkin häätö ja pureman hoito
Valkosipulin syönti torjuu punkkeja. Ruotsin armeijan tehdyssä kokeessa havaittiin, että valkosipulia käyttänyt ryhmä ei saanut punkinpuremia ollenkaan niin paljon kuin ne, jotka eivät käyttäneet valkosipulia. Lisäksi punkit karttavat eteerisistä öljyistä ainakin piparminttua, sitronellaa ja pelargoniaa. Niitä voi laittaa suoraan vaatteisiin tai saappaisiin ja kenkiin tai tehdä seoksen etikan kanssa (esim. 5 % liuos) suihkepulloon ja suihkutella yltympäri vaatteisiin. Iholle on parempi käyttää eteerisiä öljyjä kasviöljyyn sekoitettuna.
 
Jos punkki kuitenkin pääsee puremaan, niin voi ottaa sisäisesti siankärsämö- tai auringonhattu (kaunopunahattu) –yrttiuutetta nostamaan immuniteettiä. Myös homeopaattista ledumia (suopursu) ja hypericumia (mäkikuisma) voi ottaa aamuin illoin viiden päivän ajan. Nämä ennaltaehkäisevät ongelmia. Ulkoisesti voi käyttää samoja em. uutteita sekä teepuun tai laventelin eteeristä öljyä. Ja tietenkin seurailla miten iho reagoi ja purema paranee. On syytä mennä lääkäriin, jos tulee ihottumaa tai punainen, iso rengas pureman ympärille .
 
Nokkosen poltto
Nokkosen polttamaa ihoa hoidetaan sivelemällä alueelle pihatähtimöstä, piharatamosta tai kehäkukasta tehtyä käärettä tai puristettua mehua. Polttoa lievittää myös kamomillauute ja 11 yrtin hoitosalva. Vanha konsti on työntää nokkosen polttama käsi tai jalka turpeeseen, multaan tai saveen, jotka vetävät itseensä nokkosen sisältämää muurahaishappoa. Nokkosen varren sisäosaa voi myös kokeilla hieroa kihelmöivään kohtaan.
 
Heinänuha 
Heinänuhaa helpottaa piharatamo esim. yrttiteenä tai –uutoksena. Tukkoisuudesta kärsivän lapsen hengittäminen helpottuu, jos hänen puseronsa takaosaan sivellään Nuhanenä -eteeristä öljyseosta tai eukalyptusöljyä. Myös homeopatiasta voi olla myös suuri apu.
 
Kesäripuli
Kesäripulia ja muita vatsavaivoja lievittää kamomillan kukinnoista haudutettu yrttitee. Kamomillaa voi ostaa luontaistuotekaupasta, sillä se on vähentynyt huomattavasti luonnosta. Kamomillasta saa rauhoittavan kääreen kastamalla pyyhkeen lämpimään teehen ja laittamalla sen vatsan päälle. Toinen vielä helpompi vaihtoehto on levittää kamomillauutetta suoraan vatsalle ja peittää se lämpimällä  kaurapakkauksella tai kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä. Uutetta käytetään luonnollisesti myös sisäisesti. Vatsan väänteitä ja ilmavaivoja helpottaa myös piparminttu, karjalanminttu ja Suomessa luonnonvaraisena kasvava pelto- eli rantaminttu. Myös mustikan marjat ovat tärkeitä ”vatsan purujen” hoitoon.

 
​
Virpi Raipala-Cormier
Frantsilan Luomuyrttitila Oy
Frantsila Organic Herb Farm


www.frantsila.com
www.facebook.com/frantsilanluomuyrttitila
instagram.com/frantsilaherbfarm

 


0 Comments



Leave a Reply.

    Ravintolisätiedotus

    Ajankohtaisia uutisia

    Aihepiirit

    All
    Aitous
    Aivot
    Antioksidantti
    E-EPA
    Ennaltaehkäisy
    Eteerinen öljy
    Flunssa
    Hamppu
    Hoitava
    Hyvinvointi
    Immuunijärjestelmä
    Kauneus
    Koentsyymi Q10
    Kolesteroli
    Krooninen Väsymys
    Kukkaterapia
    Kurkuma
    Kurkumiini
    LDL
    Liikunta
    Luonnollinen-vitamiini
    Luontaistuote
    Rasvahappo
    Ravintolisä
    Rohtokasvit
    Ruokavalio
    Seleeni
    Seleenin Lähteet
    Seleenin Puute
    Seleenisuositus
    Suojaravinteet
    Synteettinen Vitamiini
    Torju Stressiä
    Triglyseridi
    Tutkimus Osoittaa
    Ubikinoni
    Unihäiriö
    Uupumus
    Vastustuskyky
    Vitamiini
    Vitamiinin Kaltainen Yhdiste

    Arkisto

    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018

    RSS Feed

Picture
Ylläpitäjä Terveystuotetukut ry
Copyright © Ravintolisätiedotus
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät