RAVINTOLISÄTIEDOTUS
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät

Ajankohtaisia uutisia

Kalaa lautaselle Itämeriviikolla

26/8/2020

0 Comments

 
Picture

Tällä viikolla vietetään Itämeriviikkoa. Itämeren kunnosta on puhuttu jo vuosia, mutta valitettavasti meri voi edelleen huonosti. Jokainen voi omilla valinnoillaan tehdä osansa meren eteen esimerkiksi keräämällä rannoilta roskia tai vähentämällä turhan muovin käyttöä.

Herkullisin tapa auttaa merta on syödä kalaa - tiesithän, että kalastaminen vähentää Itämeren ravinnekuormitusta? Rehevöitymisen taustalla ovat mereen päätyneet liialliset ravinteet. Nämä ravinneaineet, etenkin fosfori ja typpi, lisäävät levän määrää vedessä.

Liika levä ei ole hyvästä: kuollessaan levä vajoaa meren pohjaan ja hajotessaan se kuluttaa vedessä olevaa happea. Happikadon myötä pohjasta vapautuu lisää fosforia taas uusien levien ravinnoksi: kyseessä on siis melkoinen noidankehä.

Myös suuret sinileväesiintymät saavat alkunsa fosforin avulla. Ravinteiden poistamiseen on yksi todella tehokas keino: kalastaminen. Ravinteita sitoutuu kalaan ja kun kalaa poistetaan merestä, samalla poistuvat niihin sitoutuneet ravinteet.

Ihmiselle fosfori ja typpi ovat ravintoaineita, joita ilman emme pärjää. Syömällä kalaa käyttää siis nämä hyödylliset ravintoaineet itsensä hyväksi eikä haitallisten levien kasvattamiseen ja Itämeren rehevöittämiseen. Herkullisempaa ympäristötekoa saa hakea. On siis aika kattaa pöytä koreaksi ja kokata kalapihvejä Itämeriviikon kunniaksi.

Silakkapihvit Claus Meyerin tapaan

kokojyvävehnäjauhoja
600 g silakkafileitä
suolaa ja mustapippuria myllystä
5 rkl karkeaa Dijonin sinappia
1 ruukku lehtipersiljaa
3 rkl rypsiöljyä ja 2 rkl voita paistamiseen

Aseta leivinpaperiarkki pöydälle ja ripottele päälle ohuelti kokojyvävehnäjauhoja. Lado silakkafileet paperille nahkapuoli alaspäin. Mausta suolalla ja mustapippurilla Levitä sinappi fileiden pinnalle ja ripottele päälle hienonnettua lehtipersiljaa. Taita fileet puoliksi pyrstöä kohden. Kuumenna paistinpannu ja lisää öljy sekä voi ja paista fileet rapeiksi.

Haukimurekepihvit
n. 500 g haukifileetä
1 tl suolaa
2 munaa
2 dl ruokakermaa
1½ rkl perunajauhoja
valko- tai mustapippuria
1 ruukku rucolasalaattia tai pinaattia tai 50-100 g pakastepinaattia
n. 50 g tomaatti-basilikatuorejuustoa (rasvaa 13%)
paistamiseen: tilkka rypsiöljyä tai juoksevaa margariinia

Pidä kaikki raaka-aineet kylmässä ennen valmistusta. Silppua pinaatti tai rucola tai anna pakastepinaatin sulaa. Leikkaa haukifilee parin sentin paloiksi ja nosta ne monitoimikoneen kulhoon. Lisää suola ja surauta kala hienoksi. Lisää joukkoon vähän pippuria, munat, ruokakerma ja perunajauhot ja anna koneen käydä kunnes seos on tasaista. Sekoita silputtu rucola tai pinaatti lusikalla massan joukkoon. Sipaise leivinpaperi öljyllä ja nosta ruokalusikalla murekemassa 8-10 pihviksi paperin päälle. Paina kostealla sormella syvennys pihvien keskelle ja nosta siihen nokare tuorejuustoa. Painele kiinni ja litistä pihvejä vähän kostealla kädellä tai lastalla. Paista pihvit pannulla keskilämmöllä n. 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Tarjoa haukimurekepihvien seuraksi esim. uunipunajuuria tai perunoita ja ruusu- tai parsakaalia tai vihreitä herneitä.

Savukalapihvit
4:lle
1 viipale vaaleaa leipää
0,5 dl maitoa tai kerma-maitoa
300 g tuoretta kalaa fileinä (esim. haukea, siikaa, kuhaa, ahventa)
n. 2 dl savukalaa perattuna (lohta, silakoita tai siikaa)
1 kananmuna
0,5 tl yrttisuolaa
ripaus (sitruuna)pippuria
0,5 tl paprikajauhetta
paistamiseen öljyä tai margariinia

Murenna leipä kulhoon ja kaada maito päälle. Anna seistä, kunnes maito on imeytynyt leipään. Jauha kalafileet hienoksi esim. monitoimikoneessa ja hienonna savukala haarukalla pieneksi. Sekoita kalat leipäseokseen kananmunan ja mausteiden kanssa. Muotoile massasta kostutetuin käsin pihvejä ja paista miedolla lämmöllä esimerkiksi lettupannulla pihvejä. Voit kypsentää pihvit myös 200-asteisessa uunissa. Laita pihvit leivinpaperoidulle pellille ja kypsennä noin 15 minuuttia. 

Lähde: Pro Kala ry


0 Comments



Leave a Reply.

    Ravintolisätiedotus

    Ajankohtaisia uutisia

    Aihepiirit

    All
    Aitous
    Aivot
    Antioksidantti
    E-EPA
    Ennaltaehkäisy
    Eteerinen öljy
    Flunssa
    Hamppu
    Hoitava
    Hyvinvointi
    Immuunijärjestelmä
    Kauneus
    Koentsyymi Q10
    Kolesteroli
    Krooninen Väsymys
    Kukkaterapia
    Kurkuma
    Kurkumiini
    LDL
    Liikunta
    Luonnollinen-vitamiini
    Luontaistuote
    Rasvahappo
    Ravintolisä
    Rohtokasvit
    Ruokavalio
    Seleeni
    Seleenin Lähteet
    Seleenin Puute
    Seleenisuositus
    Suojaravinteet
    Synteettinen Vitamiini
    Torju Stressiä
    Triglyseridi
    Tutkimus Osoittaa
    Ubikinoni
    Unihäiriö
    Uupumus
    Vastustuskyky
    Vitamiini
    Vitamiinin Kaltainen Yhdiste

    Arkisto

    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018

    RSS Feed

Picture
Ylläpitäjä Terveystuotetukut ry
Copyright © Ravintolisätiedotus
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät