RAVINTOLISÄTIEDOTUS
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät

Ajankohtaisia uutisia

Ikääntymistä nopeuttavaa hapettumisstressiä voi hillitä

13/1/2021

0 Comments

 

Ikääntymiseen liittyy monia prosesseja, joista erityisesti hapettumisstressi on kiinnostanut tutkijoita viime aikoina. Hapettumisstressi on biokemiallinen epätasapainotila, joka voi johtua esimerkiksi liian alhaisesta seleenin saannista.

Ajan kulumisen väistämätön seuraus on ikääntyminen. Ikääntymisen nopeuteen ja ilmenemistapoihin vaikuttavat mm. geeniperimä, elintavat, liikuntatottumukset sekä ruokavalio. Etenkin ravinnosta saatavan hivenaine seleenin merkitys ikääntymiselle on kiehtonut tutkijoita viime aikoina.

Suojaa terveille soluille

Seleenin saannin on oltava riittävällä tasolla, jotta elimistö pystyy ylläpitämään suojautumiseen ja palautumiseen liittyviä toimintojaan. Ikääntymisen kannalta seleenin tärkein tehtävä on puolustaa elimistöä ja sen soluja ilmiöltä nimeltä hapettumistressi. Hapettumisstressillä tarkoitetaan tilaa, jossa elimistössä on ylimäärin vapaiksi radikaaleiksi kutsuttuja yhdisteitä, jotka voivat olla haitaksi tuhoamalla terveitä soluja ja heikentämällä siten kehon kuntoa. Vapaat radikaalit ovat solujen energia-aineenvaihdunnan normaali sivutuote ja tavallisesti elimistö pystyy käsittelemään ne siten, ettei niistä koidu haittaa. 

Kuinka seleeni torjuu hapettumisstressiä
Parin vuoden takaisessa tutkimuksessa (Robberecht ym. 2019) tarkasteltiin seleeniä ja sen luontaista kykyä suojata elimistöä hapettumisstressiltä. Tutkimuksen kohteena oli etenkin seleenin yhteistyö seleenistä riippuvaisten entsyymien kanssa, jotka ovat avaintekijänä hapettumisstressiltä puolustautumisessa. Seleenistä riippuvaisia entsyymejä kutsutaan myös selenoproteiineiksi. Ne toimivat osana elimistön sisäänrakennettua puolustusjärjestelmää, joka pitää huolta vapaiden radikaalien torjumisesta. Ihmisen ikääntyessä puolustusjärjestelmä kuitenkin heikkenee ja hidastuu. Jos prosessien hidastumisen lisäksi veressä kiertää liian vähän seleeniä, voi olla, etteivät selenoproteiinit selviä tehtävistään.

Euroopassa saadaan liian vähän seleeniä
Monin paikoin Euroopassa ravinnosta saatavan seleenin määrä on huomattavasti pienempi kuin muualla maailmassa. Syitä tälle ovat Euroopan maaperän alhainen seleenipitoisuus sekä se, että maanviljely huuhtoo ravinteita maaperästä. Koska seleenin määrä maaperässä ei ole ihanteellisella tasolla, sitä ei kierrä riittävästi ravintoketjussa.

Suomessa ravinnon seleenipitoisuutta on saatu parannettua seleenipitoisten lannoitteiden käytöllä, mutta seleenin saanti saattaa silti jäädä vähäiseksi esimerkiksi luomutuotettua kasvisruokaa suosivilla. Laadukkaan seleeniravintolisän käyttö on helppo tapa lisätä päivittäistä seleenin saantia, ja se auttaa saavuttamaan riittävän seleenin saannin hyödyt.

Parempi elämänlaatu
Euroopassa asuva saa täysipainoista ruokavaliota noudattamalla ravinnosta keskimäärin 40-50 mikrogrammaa seleeniä päivässä. Ruotsissa toteutetussa KiSel-10:ksi kutsutussa tutkimuksessa selvitettiin, olisiko suuremmasta päiväsaannista hyötyä terveydelle (Alehagen ym. 2013). Tutkimukseen osallistui 443 tervettä vapaaehtoista, joille annettiin päivittäin viiden vuoden ajan joko 200 mikrogrammaa seleeniä ja 200 mg ubikinonia tai vastaavia plasebovalmisteita. Tutkimuksen päätyttyä tutkijat havaitsivat selvän eron tutkimusryhmien välillä.
Elämänlaatu oli parantunut merkittävästi ryhmällä, joka käytti seleeni- ja ubikinonivalmisteita. Tämä viittaa siihen, että seleeni on avainasemassa tukemassa normaalia terveyttä vanhemmalla iällä. Seleenin kaksi merkittävintä tehtävää ovatkin hapettumisstressiltä suojaaminen ja immuunijärjestelmän ylläpitoon osallistuminen.

Lähteet: Alehagen U, et al. Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: A 5-years prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens. International Journal of Cardiology. 2013. Robberecht H, et al. Selenium Status in the Elderly People: Longevity and Age-Related Diseases. Current Pharmaceutical Design. 2019.
Lue koko uutiskirje: https://www.pharmanord.fi/news/ikaantymista-nopeuttavaa-hapettumisstressia-voi-hillita-news
Pharma Nordin uutiskirje 13.1.2021

0 Comments



Leave a Reply.

    Ravintolisätiedotus

    Ajankohtaisia uutisia

    Aihepiirit

    All
    Aitous
    Aivot
    Antioksidantti
    E-EPA
    Ennaltaehkäisy
    Eteerinen öljy
    Flunssa
    Hamppu
    Hoitava
    Hyvinvointi
    Immuunijärjestelmä
    Kauneus
    Koentsyymi Q10
    Kolesteroli
    Krooninen Väsymys
    Kukkaterapia
    Kurkuma
    Kurkumiini
    LDL
    Liikunta
    Luonnollinen-vitamiini
    Luontaistuote
    Rasvahappo
    Ravintolisä
    Rohtokasvit
    Ruokavalio
    Seleeni
    Seleenin Lähteet
    Seleenin Puute
    Seleenisuositus
    Suojaravinteet
    Synteettinen Vitamiini
    Torju Stressiä
    Triglyseridi
    Tutkimus Osoittaa
    Ubikinoni
    Unihäiriö
    Uupumus
    Vastustuskyky
    Vitamiini
    Vitamiinin Kaltainen Yhdiste

    Arkisto

    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018

    RSS Feed

Picture
Ylläpitäjä Terveystuotetukut ry
Copyright © Ravintolisätiedotus
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät