RAVINTOLISÄTIEDOTUS
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät

Ajankohtaisia uutisia

Matala-asteinen tulehdus – uhka terveydelle

31/5/2018

2 Comments

 

Tiedätkö mitä eroa on tulehduksella ja matala-asteisella tulehduksella?
 

Tulehdus on elimistön tapa edistää kudoksen paranemista, mutta aina tulehdus ei pysähdy. Jatkuva matala-asteinen tulehdus, jota kutsutaan usein myös hiljaiseksi tulehdukseksi, on nykyään myös nuorten ongelma. Ruokavaliomme sisältää liikaa tulehdusta ruokkivia asioita, kuten hiilihydraatteja, prosessoitua ruokaa, transrasvoja jne. Sisäelinten ympärillä oleva rasvakudos varastoi tulehdusaineita, mikä on eräs pääsyy krooniseen tulehdustilaan. 
 
Myös ruokavalion sisältämien Omega-6-rasvojen, hydrogenoitujen rasvojen sekä tyydyttyneiden, varsinkin transrasvojen runsas saanti lisää tulehduksen määrää. Huono yöuni ja  stressi lisäävät tulehdusaineiden tuotantoa. Tupakointi  ylläpitää ientulehduksen riskiä.
 
Mitä matala-asteinen tulehdus aiheuttaa?
 
-          sydän- ja verisuonitaudit 
-          diabetes, metabolinen oireyhtymä
-          Parkinsonin ja Alzheimerin tauti
-          allergiat, astma
-          reuma
-          syövät
-          osteoporoosi
-          stressi, masennus, skitsofrenia
 
Miten tulehdusta mitataan?
 
Herkkä CRP mittaa matala-asteista tulehdusta. Lievästikin kohonnut arvo kertoo tulehduksesta  ja lisää sydäntapahtumariskiä. Homokysteiini on elimistössä ruoan lihan proteiineista syntyvä myrkyllinen aminohappo. Se aiheuttaa haitallisia verisuonimuutoksia ja tuhoaa  aivokudosta. Yli 6.3 µmol/l oleva  homokysteiinipitoisuus lisää jyrkästi sepelvaltimotaudin vaaraa. Elimistössä on D-vitamiinin puutos, kun seerumin 25-OH-D-pitoisuus on alle 75 nmol/l. Ihanteellisena pitoisuutena seerumissa pidetään nykyisin 80–140 nmol/l.
 
Miten matala-asteista tulehdusta voi estää?
 
Laihduttaminen; naisilla vyötärömitta alle 84 cm ja miehillä alle 90 cm. Ruoasta vähennetään hiilihydraatteja,  lisätään kasviksia, vihanneksia ja marjoja. Ruokavaliosta poistetaan kovetetut kasvirasvatja transrasvat. Hyötyliikuntaa harrastetaan vähintään 30 minuuttia päivässä. Tupakointi on lopetettava.
 
Matala-asteisen tulehduksen laskua tukevat tärkeimmät ravintolisät ja vitamiinit:  
 
Kasviantioksidantit,  Omega-3,  ubikinoli, D-vitamiini, C-vitamiini, E-vitamiini,  B-vitamiinit (varsinkin B6 ja B12), magnesium, karnosiini, seleeni, sinkki, betaglukaani ja serrapeptaasi.
 
Omega-3-kalaöljystä syntyy elimistössä vahvoja tulehdusta vaimentavia yhdisteitä.  
 
D-vitamiini laskee CRP-tasoa.
 
Säännöllinen C-vitamiinin nauttiminen pitää kurissa CRP:ta. 
 
Foolihappo, B6- ja B-12-vitamiinit ehkäisevät homokysteiinin kohoamista.
 
E-vitamiini estää elimistössä  prostaglandiinien tuotantoa, magnesium alentaa CRP:tä.
 
Ubikinoli on lihassolujen energia-aineenvaihdunnalle välttämätön rasvaliukoinen antioksidantti.  Se laskee tulehdusaineiden tuotantoa elimistössä. 
 
Seleeni on voimakas antioksidantti ja suojaa vapaaradikaalien aiheuttamalta vahingolta sekä tukee immuunipuolustusta.  
 
Karnosiini ehkäisee tulehdusta aiheuttavaa sytokiinia. 
 
Serrapeptaasi on entsyymi, mikä tuhoaa kuollutta tulehduskudosta. 
 
Sinkki  laskee tulehdusta.  
 
Betaglukaanin aktivoimat neutrofiilit tuhoavat  mikrobeja, bakteereita ja viruksia.
 
Tavoitearvot matala-asteisen tulehduksen laskemiseksi
 
Funktionaalisen lääketieteenlaboratoriotavoitearvot ovat  tiukemmat ja näiden saavuttaminen laskee tehokkaasti matala-asteisen tulehduksen terveysriskejä. Haasteelliset tavoitearvot ovat:
 
- herkkä CRP alle  1 mg/l
- D-vitamiini vähintään 115 nmol/l
- homokysteiini alle 6.3 µmol/l
 
On hyvä muistaa, että matala-asteinen tulehdus on torjuttavissa, mutta se vaatii henkilökohtaista sitoutumista elämäntapojen muuttamiseen terveellisempään suuntaan ja tulehdusta hillitsevien ravintolisien sekä vitamiinien säännöllistä käyttöä. 
 
 
Asiantuntijana: Jarmo Hörkkö

 

2 Comments
Jani Laine
18/8/2018 13:08:16

Tämä kaipaisi reilusti lisää tieteellisiä lähdeviitteitä. Tutkimukset suoraan linkin taakse luettavaksi yhdellä hiiren klikkauksella, kiitos.

Esim. tämä väite kaipaisi todellakin sekä lähdeviitettä että tarkkaa selitystä, mikä osa lihan proteiinissa on se haitallinen.
"Homokysteiini on elimistössä ruoan lihan proteiineista syntyvä myrkyllinen aminohappo".


Myös asiantuntijan koulutus ja kaupallinen sidonnaisuus olisi aina hyvä lukijan tietää. Kaupallinen sidonnaisuus ei sinänsä laske kirjoituksen laatua, se voi jopa nostaa sitä, jokainen ihminenhän saa aina jostain palkkansa ja siten jokaisella on sidonnaisuuksia. Sidonnaisuutta tärkeämpi on perustelu väitteelle ja nyt väitteiden perustelut puuttuvat lähes kokonaan.

Reply
Jarmo Hörkkö
22/8/2018 11:15:14

Olen koulutukseltani kauppatieteen maisteri ja minulla on yli 35 vuoden kokemus elintarvike-, lääke- ja luontaistuoteteollisuudesta. Kaupallisena sidonnaisuutena voitaneen pitää sitä, että olen pitkään toiminut konsulttina sveitsiläisen yrityksen (Horphag Research Ltd) lukuun, yritys on Pycnogenolin valmistaja.

Minulla on laajaa yhteistyötä Funktionaalisen Lääketieteen Yhdistyksen lääkäreiden kanssa ja olen monta vuotta sitten heidän toivomuksestaan ja yhdessä heidän kanssaan rakentanut suurelle yleisölle tarkoitetun, hiljaisesta tulehduksesta kertovan esitelmäkokonaisuuden. Esitelmä perustuu näiden lääkäreiden käyttämään hoitoprotokollaan, minkä tarkoituksena on saada hillittyä hiljaista tulehdusta ja sen aiheuttamia terveysriskejä.

Blogikirjoitus perustuu tähän esitelmään ja on tarkoitettu yksinkertaiseksi ja tiiviiksi kuvaukseksi suurelle yleisölle ja siksi siinä ei ole tutkimusviitteitä.

Esimerkiksi homokysteiini on suurimmalle osalle yleisöstä melko tuntematon käsite, mutta sitä voidaan laajemmin kuvailla näin: Homokysteiiniä syntyy eläinvalkuaisen metioniinistä, jota on runsaasti lihassa ja maitotaloustuotteissa. Normaalisti homokysteiini häviää muuttumalla uudelleen metioniiniksi reaktioissa, joissa tarvitaan foolihappoa ja B12-vitamiinia tai muuttumalla kysteiiniksi reaktioissa, joissa tarvitaan B6-vitamiinia.

Yleisölle kohdistetun viestin tarkoituksena on korostaa B-vitamiinien merkitystä sydän- ja muistisairauksien torjunnassa. Netistä löytyy myös erinomainen kuvaus homokysteiinistä osoitteesta https://www.duodecimlehti.fi/api/pdf/duo93626

Reply



Leave a Reply.

    Ravintolisätiedotus

    Ajankohtaisia uutisia

    Aihepiirit

    All
    Aitous
    Aivot
    Antioksidantti
    E-EPA
    Ennaltaehkäisy
    Eteerinen öljy
    Flunssa
    Hamppu
    Hoitava
    Hyvinvointi
    Immuunijärjestelmä
    Kauneus
    Koentsyymi Q10
    Kolesteroli
    Krooninen Väsymys
    Kukkaterapia
    Kurkuma
    Kurkumiini
    LDL
    Liikunta
    Luonnollinen-vitamiini
    Luontaistuote
    Rasvahappo
    Ravintolisä
    Rohtokasvit
    Ruokavalio
    Seleeni
    Seleenin Lähteet
    Seleenin Puute
    Seleenisuositus
    Suojaravinteet
    Synteettinen Vitamiini
    Torju Stressiä
    Triglyseridi
    Tutkimus Osoittaa
    Ubikinoni
    Unihäiriö
    Uupumus
    Vastustuskyky
    Vitamiini
    Vitamiinin Kaltainen Yhdiste

    Arkisto

    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018

    RSS Feed

Picture
Ylläpitäjä Terveystuotetukut ry
Copyright © Ravintolisätiedotus
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät