RAVINTOLISÄTIEDOTUS
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät

Ajankohtaisia uutisia

Eteeriset öljyt virkistäjinä

9/12/2019

0 Comments

 
​Tiesitkö, että eteerinen eli haihtuva öljy on kasvin oma luonnonapteekki, jolla kasvi hoitaa ja korjaa itseään ja houkuttelee tuoksulla pölyttäjiä luokseen. 

Ei siis ihme, että eteeriset öljyt ovat niin ihanan tuoksuisia ja täynnä hoitavaa voimaa. Eteeristä öljyä voisi kuvata taianomaisesti pullon henkenä. Pieneen pulloon mahtuu valtavan suuri hoitovoima.

Energisoivat tuoksut sopivat hyvin aamuisin herättämään ja virkistämään mieltä uuteen päivään. Voit halutessasi yhdistää tuoksuihin pienen mielikuvaharjoituksen, missä suljet silmäsi ja visualisoit itsesi esimerkiksi lempimetsääsi. Anna hengityksen virrata vapaasti. Voit mielessäsi nojata suureen puuhun tai köllähtää sammalmättäällä. Lepää hetki omassa sisäisessä metsässäsi ja anna tuoksun virkistää ja elvyttää koko olemustasi. Tästä on hyvä aloittaa uusi päivä!

Aromaterapiaa ja eteerisiä öljyjä on hyödynnetty kautta aikojen terveyden, hyvinvoinnin ja kauneuden tukena. Modernissa aromaterapiassa käytetään satojen kasvien eri osia, kuten kukkia, lehtiä, ruohoja, puunkaarnaa, pihkoja, siemeniä ja hedelmiä. Esim. Frantsilan valikoimasta löytyy 36 aitoa eteeristä öljyä, joilla voidaan tukea hyvinvointia monipuolisesti ja luonnollisesti. 

Eteeriset öljyt ovat äärimmäisen tiivistä ainetta. Eteerinen öljy valmistetaan useimmiten höyrytislaamalla eri kasveja ja niiden osia, jolloin kasvista saadaan sen haihtuvia aromeja sisältävä vettä hylkivä neste. Eri eteeristen öljyjen koostumus vaihtelee hyvinkin paljon; ohuesta ja läpikuultavasta tumman ruskeaan ja pihkaiseen.

Eteerisen öljyn hoitavasta vaikutuksesta voi nauttia hengitettynä tai ihon kautta hoitoöljyihin sekoitettuna. Iholle laitettaessa öljy tulee aina laimentaa. 
 
Ohjeita annosteluun

Pienet lapset, vanhukset ja herkät ihmiset:
Sekoita 1 tippa eteeristä öljyä > 10 ml:aa kohti hoitoöljyyn
Kokeile lempeitä öljyjä mm. laventeli, mandariini, appelsiini, roomalainen kamomilla, neroli.
 
Vartaloöljy:
Sekoita 4 tippaa eteeristä öljyä 10 ml perusöljyyn tai Ayurvedisiin hoitoöljyihin. 
​Kokeile eri öljyjä mm. greippiä tukemaan aineenvaihduntaa, santelipuuta rauhoittamaan mieltä, ruusua tasapainottamaan naisen hormonitoimintaa, mandariinia raskausarpiin, jasmiinia tai ruusua stressiä lievittämään ja naisellisuutta vahvistamaan, roomalaista kamomillaa, fenkolia, kardemummaa, piparminttua tai laventelia vatsakramppeihin.

Diffuuseri ja tuoksulyhty:
Huoneilmassa tuoksutettuna eteerinen öljy valitaan aina herkimmän haistelijan mukaan, jolloin huomioidaan lapset ja eläimet. Käytä eteeristä öljyä kohtuudella ja anna tuoksun olla vivahteen kaltainen.

Parfyymi:
Lisää 10-15 tippaa mieltymyksesi mukaisia eteerisiä öljyjä 10 ml pullolliseen kasviöljyä tai alkoholia. Sivele.
 
Kylvyt:
Eteeriset öljyt sopivat hyvin kokovartalokylpyihin ja jalkakylpyihin. Emulgoi, eli sekoita 6 tippaa eteeristä öljyä esim. 1 rkl:een suihkugeeliä tai shampoota; näin eteerinen öljy sekoittuu kylpyveteen, muuten se jäisi kellumaan pisaroina veden pinnalle.

Sauna:
Lisää muutama tippa eteeristä öljyä löylynhenkeen, keraamiseen astiaan, joka asetetaan kivien päälle kiukaalle. Voit lisätä niitä myös löylykauhalliseen vettä.

Muita ideoita:
Eteerisiä öljyjä voit pirskotella matoille, lisätä ilmankostuttimeen, lisätä ilmanraikastinsuihkepulloon alkoholin ja veden kera. Pyykkietikkana 5 tippaa eteeristä öljyä 0,5dl väkiviinaetikkaa kohti.

Muuta huomioitavaa:
Emme suosittele eteeristen öljyjen nauttimista sisäisesti niiden voimakkuuden takia. Kannattaa aina kääntyä ammattilaisen eli aromaneuvojan/hoitajan tai -terapeutin puoleen, joka neuvoo oikeat eteeriset öljyt, mikäli sinulla on ongelmia verenpaineen kanssa, muita sairauksia tai olet raskaana.

Jos jostain syystä otat niitä vahingossa sisäisesti, ota päälle heti muutama ruokalusikallinen kasviöljyä. Älä oksennuta. Ja jos niitä joutuu silmiin, huuhtele heti runsaalla määrällä viileää vettä.
 
APPELSIINI — Citrus sinensis
Appelsiini antaa energiaa ja kohottaa mielialaa. Eteerisessä appelsiiniöljyssä on makean raikas ja hedelmäisen energinen tuoksu. Appelsiiniöljy lämmittää, piristää ja lisää rohkeutta, mutta samalla myös rauhoittaa ja hillitsee stressiä. Loistava öljy talveen. Käytä ihonhoitoöljyssä, kylvyissä sekä huonetuoksuna.
 
EUKALYPTUS — Eucalyptus globulus
Eukalyptus on miellyttävän virkistävä tuoksu, joka raikastaa ja puhdistaa huoneilmaa. Tämä tuoksu sopii hyvin talviaikaan. Se lievittää hengitysteiden tukkeumia ja on erityisen hyvä apu flunssan oireiden lievitykseen. Kokeile eukalyptusta hyöryhengityksessä, diffuuserissa tai saunatuoksuna.

Eukalyptus vahvistaa ja elvyttää väsynyttä oloa sekä poistaa lihasjännityksiä. Jos käytät eukalyptusta höyryhengityksessä, muista olla varovainen, koska jopa yksi tippa riittää kahteen litraan kuumaa vettä! Älä koskaan heitä eteeristä öljyä suoraan kiukaalle. 
 
MÄNTY — Pinus sylvestris
Mänty on raikas, metsäinen tuoksu, joka avaa ja vahvistaa hengitysteitä ja desinfioi huoneilmaa. Voimaa antavaa ja virkistävää männyn eteeristä öljyä käytetään väsymystilojen hoitoon. Mänty tuo ikivihreän puun voimaa omaan olohuoneeseesi. Männyn energisoiva tuoksu sopii hyvin aamuun. Kokeile yhdistää männyn eteeriseen voimaan energisoivia sitrustuoksuja kuten greippiä ja appelsiinia.
 
SITRUUNA — Citrus lemon
Sitruunan raikas, puhdas ja virkistävä tuoksu auttaa japanilaisten tutkimusten mukaan parantamaan työtehoa. Sitruuna sopiikin loistavasti diffuuseriin esimerkiksi töihin. Raikkaan tuoksunsa lisäksi sitruuna on hyväksi ruoansulatukselle sekä verenkierrolle ja se on hyvin antibakteerinen.  

Varo sitruunan fototoksisuutta eli älä käytä sitruunan eteeristä öljyä iholla aurinkoon mennessäsi, koska se herkistää ihoa auringolle. Mutta talviaikana sitruuna on mitä ihanin raikas ja energisoiva tuoksu esimerkiksi vartaloöljyyn tai kylpyyn!
 
ROSMARIINI — Rosmarinus officinalis
Rosmariini on mausteisen raikas tuoksu, joka aktivoi ruoansulatusta. Sitä on käytetty virkistämään muistia, poistamaan väsymystä, antamaan voimaa, hoitamaan reumatismia ja kipuja. Runsaasti käytettynä se saattaa nostaa verenpainetta.

Rosmariini tunnetaan hyvin hiusten ja hiuspohjan hoidossa sen antibakteerisen ja verenkiertoa stimuloivan vaikutuksen vuoksi. Kokeile  lisätä tippa rosmariinia hiustenhoitoaineeseen, hiero päänahkaan ja anna saunan lämmön tehostaa vaikutusta. Älä käytä rosmariinia, jos sinulla on epilepsia. 
 
 
Virpi Raipala-Cormier
Tuotekehitys- ja koulutusvastaava/
Product development & Education
 
 
Frantsilan Luomuyrttitila Oy
Frantsila Organic Herb Farm
 
www.frantsila.com
www.facebook.com/frantsilanluomuyrttitila
instagram.com/frantsilaherbfarm
 


 
 

0 Comments



Leave a Reply.

    Ravintolisätiedotus

    Ajankohtaisia uutisia

    Aihepiirit

    All
    Aitous
    Aivot
    Antioksidantti
    E-EPA
    Ennaltaehkäisy
    Eteerinen öljy
    Flunssa
    Hamppu
    Hoitava
    Hyvinvointi
    Immuunijärjestelmä
    Kauneus
    Koentsyymi Q10
    Kolesteroli
    Krooninen Väsymys
    Kukkaterapia
    Kurkuma
    Kurkumiini
    LDL
    Liikunta
    Luonnollinen-vitamiini
    Luontaistuote
    Rasvahappo
    Ravintolisä
    Rohtokasvit
    Ruokavalio
    Seleeni
    Seleenin Lähteet
    Seleenin Puute
    Seleenisuositus
    Suojaravinteet
    Synteettinen Vitamiini
    Torju Stressiä
    Triglyseridi
    Tutkimus Osoittaa
    Ubikinoni
    Unihäiriö
    Uupumus
    Vastustuskyky
    Vitamiini
    Vitamiinin Kaltainen Yhdiste

    Arkisto

    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018

    RSS Feed

Picture
Ylläpitäjä Terveystuotetukut ry
Copyright © Ravintolisätiedotus
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät