RAVINTOLISÄTIEDOTUS
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät

Ajankohtaisia uutisia

Detox turvallisesti – miten?

17/9/2018

0 Comments

 

Detox-kuurista (detoxification eli myrkyn poistaminen) haetaan yleensä apua kehon kemialliseen stressitilaan. Kuurin tarkoituksena on lisätä terveyttä ja hyvinvointia poistamalla kehosta epäsuotuisia aineksia, joita kertyy elimistöön kehon sisältä ja ulkoa. 
 
Detoxin tavoitteeseen tähdätään puhdistavalla ravinnolla, hikoilemalla, nukkumalla ym. terveillä elintavoilla. 
 
– Mielen detox on olennainen osa puhdistumista, koska emotionaalinen stressi johtaa fyysiseen stressiin (univaje ym.), mistä seuraa kehnoja ruoka- ja elintapavalintoja. Mielen detox tarkoittaa yleensä läsnäoloa, ajanhallintaa, laadukkaampia huveja ja parempaa seuraa, Certified Holistic Health Coach Pirkko Tavaila sanoo.
 
Kehon puhdistusjärjestelmään kuuluvat maksa, suolisto, munuaiset, sappirakko, virtsarakko, keuhkot, iho, veri ja lymfajärjestelmä. Täydellisessä maailmassa tämä koneisto toimisi aina tehokkaasti ilman apuja. Järjestelmä suodattaisi ne vähäiset myrkyt mitä kehoon joutuu.
 
Detoxin tarve on lisääntynyt sitä mukaa, kun kemiallinen stressi on lisääntynyt. Ympäristön vierasaineiden määrä on moninkertaistunut. Terveyttä rapauttavat vapaat radikaalit hyökkäävät jokaiseen soluun tuhansia kertoja päivässä. Niitä on tarjolla aiempaa runsaammin, koska elämä on hektistä ja elintavat muuttuneet solujen kannalta epäedullisiksi. Vapaiden radikaalien lähteitä ovat saasteet, lääkkeet, tulehdustilat, kahvi, huonot rasvat, auringonvalo, radioaktiivinen säteily, ravinnon lisäaineet, torjunta-aineet, kova urheilu, tupakka ja alkoholi. Ts. tavallinen elämä aiheuttaa toksiinien kertymistä soluihin.
 
Mistä detoxin tarpeen huomaa? Toksisessa tilassa elämä ei maistu eivätkä aivot toimi. Luovuus on hukassa ja tuntuu, että on jatkuvasti ylikuormittunut ja pahalla mielellä. Merkkejä siitä, että puhdistusjärjestelmä piiputtaa, ovat esim. väsymys, masennus, unettomuus, närästys, stressi, paha haju, painonnousu, iho-ongelmat, peitteinen kieli, päänsäryt ja aivosumu. 
 
– Oma lukunsa on häiritsevä ylipaino ja siihen liittyvä ikävä trendi, jojolaihdutus. On tärkeätä ymmärtää, että selluliitti toimii toksiinien turvasäilönä. Kroppa käärii myrkyt rasvaan ja pakkaa rasvan mahdollisimman kauaksi aivoista ja sisäelimistä. Ankara, luonnoton dieetti ja fyysinen rääkki polttavat rasvan, jolloin elimistö altistuu vapautuneille myrkyille. Viisas keho muodostaa tietenkin tilalle uutta suojarasvaa. Siksi jojolaihduttaja lihoo aina uudestaan. Hoikistuminen on aloitettava poistamalla ensin toksiinit. Laihtuminen on luonnollinen seuraus puhtaammasta kehosta, Tavaila muistuttaa.
 
Millainen on fiksu detox-kuuri? Ensinnäkin tiukat detox-kuurit kannattaa tehdä asiantuntijan valvonnassa, koska jokaisella keholla on erityistarpeensa. Kuurilla tai ei, aina on pidettävä huoli siitä, että keho saa kaikki elintärkeät ravintoaineet. Hyvän ”jokamiehen detoxin” voi ottaa elämäntavaksi. Omaa puhdistuskoneistoa kannattaa tukea joka päivä. Riittävä vedenjuonti on todella tärkeää.
 
Nyrkkisääntönä suosittelen ruokavaliota, jossa 80 % on ravitsemuksellisesti huippulaatua ja loput 20 % menee ilonpidon piikkiin. Kehon puhdistusjärjestelmää tuetaan syömällä yksinkertaista, ravinteikasta, antioksidanttipitoista ruokaa. Se tarkoittaa kasvispainotteista, kuitupitoista, mahdollisimman värikästä ja monipuolista ruokaa, jonka raaka-aineet osaa lapsikin lausua. 
 
Detox tarkoittaa myös keinotekoisten makeutusaineiden hylkäämistä sekä sokerin, gluteenin, maitotuotteiden ja lihan kulutuksen reipasta vähentämistä. Huonot rasvat vaihdetaan mahdollisimman käsittelemättömiin ja kuumentamattomiin. Moni voi parhaiten, kun jättää kehoa rasittavat ruoka-aineet kokonaan pois ainakin joksikin aikaa. Muista, että syöt sitä mitä ruokasi on syönyt eli on tärkeää valita mahdollisimman puhtaasti kasvatettua ruokaa, olipa kyse kasvi tai eläinkunnan tuotteista.
 
Detoxista ja väreistä puhuttaessa tummanvihreät lehtivihannekset ovat ylitse muiden. Puhdistavien ominaisuuksien ohella tummanvihreät kasvikset auttavat myös vähentämään sokerihimoa. Puristettu vihermehu aamujuomana on loistava vaihtoehto, koska mehustettuina ravintoaineet imeytyvät tehokkaasti. Kokeilu kannattaa aloittaa maltilla ja antaa vatsan totutella runsaaseen vihreään. Jos tökkii, niin voi aloittaa esim. kevyesti höyrytetyistä kasviksista ja totuttaa kehon pikkuhiljaa kypsentämättömiin ravintopommeihin.
 
Kaikki ihmedieetit ovat huono vaihtoehto, mikäli niiden ainesosat kuormittavat puhdistusjärjestelmää. Moni dieettijauhe on pullollaan esim. fruktoosia. Hedelmäsokerikin on sokeria. Pari hedelmää päivässä tekee hyvää, mutta hedelmämehut ja -smoothiet ovat sokeripommeja, jotka rasittavat mm. maksaa ja suolistoa, jos niitä nauttii jatkuvasti suuria määriä.
 
Aloita ostamalla kauden kasviksia. Syyspuhdistuksessa auttavat kaikki kaalit, sipulit sekä tuoreet vihannekset ja marjat. Esim. punajuuri ja lehtikaali kannattaa testata. Tärkeintä on syödä monipuolisesti ja sopivia määriä. Liika on liika terveellisessäkin ruoassa.
 
 
Kirjoittaja: Certified Holistic Health Coach, KTM, MTi, työyhteisövalmentaja, luennoitsija, mentori, kirjoittaja, WholeBody Focusing Practitioner Pirkko Tavaila.



www@eatbenow.com

 

0 Comments



Leave a Reply.

    Ravintolisätiedotus

    Ajankohtaisia uutisia

    Aihepiirit

    All
    Aitous
    Aivot
    Antioksidantti
    E-EPA
    Ennaltaehkäisy
    Eteerinen öljy
    Flunssa
    Hamppu
    Hoitava
    Hyvinvointi
    Immuunijärjestelmä
    Kauneus
    Koentsyymi Q10
    Kolesteroli
    Krooninen Väsymys
    Kukkaterapia
    Kurkuma
    Kurkumiini
    LDL
    Liikunta
    Luonnollinen-vitamiini
    Luontaistuote
    Rasvahappo
    Ravintolisä
    Rohtokasvit
    Ruokavalio
    Seleeni
    Seleenin Lähteet
    Seleenin Puute
    Seleenisuositus
    Suojaravinteet
    Synteettinen Vitamiini
    Torju Stressiä
    Triglyseridi
    Tutkimus Osoittaa
    Ubikinoni
    Unihäiriö
    Uupumus
    Vastustuskyky
    Vitamiini
    Vitamiinin Kaltainen Yhdiste

    Arkisto

    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018

    RSS Feed

Picture
Ylläpitäjä Terveystuotetukut ry
Copyright © Ravintolisätiedotus
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät