RAVINTOLISÄTIEDOTUS
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät

Ajankohtaisia uutisia

Uusi innovaatio – kuparimaski suojaa ekologisesti

26/10/2020

0 Comments

 
Picture

Helena Ahti-Hallberg tutustui uusiin, ekologisiin Copper Inside -kuparimaskeihin.

Hengityssuojainten käyttö on yleisesti hyväksytty keino COVID-19 taudin torjunnassa. Maskien käytössä on kuitenkin omat haasteensa, sillä virus voi säilyä elinkelpoisena maskin pinnalla jopa useita päiviä.

Myös Terveystuotetukut ry:n jäsenyritykset ovat pyrkineet löytämään kestävää ratkaisua maskimarkkinoille. Kuparimaski on uusi, tutkittu ja ekologinen ratkaisu tähän ongelmaan.
 
Kertakäyttöisissä hengityssuojaimissa piilee taudin leviämisen vaara, mikäli niitä ei käsitellä oikein. Vaikka tavalliset hengityssuojaimet ovat kertakäyttöisiä, kuluttajat saattavat käyttää niitä toistuvasti, eikä niitä aina hävitetä oikein. 
 
– Maskeja kosketellaan useasti käytön, uudelleenkäytön ja hävittämisen yhteydessä, mikä voi lisätä infektio- ja tartuntariskiä, Country Manager Mika Cederberg Immitec Sverige Ab:stä sanoo.
 
Tehokasta suojaa kuparioksidin voimalla
Terveystuotetukut ry:n jäsenyrityksen, Immitec Sverige Ab:n maahantuoma Copper Inside -kuparimaski on täysin uusi innovaatio. Se on CE-luokka 1 lääkinnällinen laite, saksalaisen TUV:n tarkastama, testaama ja hyväksymä sekä FDA hyväksytty itsestään desinfioituva hengityssuojain, jota voi käyttää uudelleen ja uudelleen. Käytön jälkeen maskia ei tarvitse pestä, vaan sen voi jättää esim. pöydälle kuivumaan.
 
– Kuparioksidin antiviraaliset ominaisuudet on jo pitkään tiedetty. Nebraskan yliopiston tutkimuksessa kuparioksidilla päällystetyille maskeille siirrostettiin COVID-19 taudinaiheuttajana tunnettua SARS-CoV-2 virusta. Virus otettiin talteen näiltä maskeilta eri aikapisteissä välillä 1-60 min. Talteenotetut virukset määritettiin TCID50-virustitrausmenetelmällä ja infektoitiin isäntäsoluihin. Verrokkina oli tavallinen päällystämätön maski. Kaikissa aikapisteissä eli jo minuutin kuluttua talteenotetussa näytteissä ei ollut enää infektiokykyisiä viruksia, kun verrokki infektoi satoja tuhansia soluja, yrittäjä, biokemian tohtori Kristiina Ylihonko Adesso Nutraceuticals Oy:stä sanoo.
 
Virusten määrä väheni jopa 40 %

Tutkimuksen mukaan virusten määrä väheni Cu-oksidilla päällystetyissä maskeissa noin 40 % määritettynä kvantitatiivisella PCR-menetelmällä. Tutkimus osoittaa hyvin kuparioksidin antiviraalisen tehon. Yhdistettynä fysikaaliseen suojaan, maskiin, voidaan viruksen leviämistä huomattavasti vähentää kuparioksidilla päällystetyillä maskeilla.
 
Miksi Copper Inside -kuparimaski?

1. Tieteellinen näyttö. Suojaa myös käyttäjää, ei ainoastaan ympärillä olevia.
2. Tehokas ja pitkäikäinen. Kuparin teho ei laske käytön aikana, maski desinfioi itsensä kuparin ansiosta ja maskia voi käyttää niin kauan kuin se on ehjä. Se tulee siis paljon edullisemmaksi kuin kertakäyttöiset maskit.
3. Ympäristö kiittää. Siinä ajassa kun on heittänyt kymmeniä ja kymmeniä maskeja roskiin, on käyttänyt ehkä vain yhden kuparimaskin.
4. Ei iho-ongelmia. Kuparimaski on kolmikerroksinen. Uloimmassa ja myös sisimmässä kerroksessa on kuparia, joka tappaa myös muut ei toivotut bakteerit ihon pinnalta. Iho-ongelmat ovat lisääntyneet niillä, jotka käyttävät paljon tavallisia maskeja. Kuparimaskissa ei ole tätä ongelmaa. Maskin kupari ei ärsytä ihoa, ellei ole kupariallergiaa ja hengitykseen kuparia kulkeutuu maskista ainoastaan 1 / 100.000 osa turvarajasta, eli tämä ei ole ongelma.
5. CE-luokka 1 lääkinnällinen laite. Tyyppi IIR, kirurginen suu-nenäsuojain, TUV:n tarkastama, FDA hyväksytty.  
 
Saatavuus:
Copper Inside -kuparimaski / kirurginen suu-nenäsuojain on Immitec Sverige Ab:n maahantuoma ja Adesso Nutraceuticals Oy:n jakelema CE-hyväksytty lääkinnällinen laite. Myynnissä apteekeissa ja terveyskaupoissa ja -osastoilla kautta maan.
 
Lisätietoja:
www.immitec.fi
www.adesso.fi
 


0 Comments

Liikunta- ja ravitsemusohjaus hidastaa tyypin 2 diabeteksen esiasteen kehittymistä lapsilla

20/10/2020

0 Comments

 


Itä-Suomen yliopistossa toteutettu tutkimus osoittaa, että yksilöllinen perhekohtainen liikunta- ja ravitsemusohjaus hidastaa huomattavasti tyypin 2 diabeteksen esiasteen eli insuliiniresistenssin kehittymistä kahden ensimmäisen kouluvuoden aikana.

Tutkimukseen osallistui pääasiassa normaalipainoisia kuopiolaislapsia. Tulokset julkaistiin kansainvälisesti arvostetussa Diabetologia-lehdessä. 

Insuliiniresistenssillä tarkoitetaan insuliinin vaikutuksen heikkenemistä sen kohdekudoksissa eli luustolihaksissa, rasvakudoksessa ja maksassa. Insuliiniresistenssi on yleensä ensimmäinen merkki sokeriaineenvaihdunnan häiriöstä ja kehittyy paljon ennen haiman insuliinierityksen häiriötä, kohonnutta verensokeripitoisuutta ja lopullista tyypin 2 diabetesta.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet liikunta- ja ravitsemusohjauksen vähentävän insuliiniresistenssiä ylipainoisilla ja lihavilla lapsilla. Nyt julkaistu kuopiolainen tutkimus on tieteellisesti, kansanterveydellisesti ja jopa käytännön lääketieteellisesti tärkeä, koska se osoittaa ensimmäistä kertaa, että yhdistetyllä liikunta- ja ravitsemusohjauksella voidaan pitkäaikaisesti hidastaa insuliiniresistenssin eli tyypin 2 diabeteksen esiasteen kehittymistä lapsilla, joista valtaosa oli normaalipainoisia tutkimuksen alkaessa. 

Itä-Suomen yliopiston Lasten liikunta ja ravitsemus- eli Physical Activity and Nutrition in Children (PANIC) -tutkimukseen osallistui yli 500 kuopiolaista lasta, jotka olivat tutkimuksen alkaessa 6–9-vuotiaita. Interventioryhmään kuuluneet lapset ja heidän huoltajansa kävivät kaksi vuotta yksilöllisessä ja perhekohtaisessa liikunta- ja ravitsemusohjauksessa. Vertailuryhmän lapset ja heidän huoltajansa saivat tutkimuksen alussa suositusten mukaiset ohjeet liikunnasta ja ravitsemuksesta mutta eivät varsinaista elintapaohjausta. Tutkimuksen alussa ja kaksi vuotta myöhemmin selvitettiin lasten liikuntaa ja fyysistä passiivisuutta sydämen syketaajuutta ja kehon liikkeitä mittaavalla Actiheart-laitteella ja liikuntakyselylomakkeella sekä ravitsemusta neljän vuorokauden ruokapäiväkirjalla. Lisäksi mitattiin kehon rasvaprosenttia ja lihasmassaa kuvaavaa kehon rasvatonta massaa DXA-laitteella. Insuliiniresistenssin mittareina käytettiin paastoseerumin insuliinipitoisuutta ja HOMA-IR-arvoa. 

Tutkimus osoitti, että kahden vuoden aikana insuliiniresistenssi lisääntyi noin 35 prosenttia vähemmän yksilöllistä ja perhekohtaista liikunta- ja ravitsemusohjausta saaneilla lapsilla verrattuna niihin, jotka eivät saaneet elintapaohjausta. Ohjauksen insuliiniresistenssiä hidastavaa vaikutusta selittivät erityisesti liikunnan ja fyysisen passiivisuuden muutos sekä  hieman vähemmän koko ruokavalion laadun ja runsasrasvaisten levitteiden käytön muutos. Kehon rasvaprosenttiin tai lihasmassaan ohjauksella ei ollut vaikutusta, joten sitä kautta vaikutus ei välittynyt. 

–Tätä mielenkiintoista tulosta voi tulkita siten, että liikunta- ja ravitsemusohjauksen insuliiniresistenssiä hidastava vaikutus lapsilla johtunee pääasiassa liikunnan ja terveellisen ruokavalion aineenvaihduntaa tehostavasta vaikutuksesta luustolihaksissa, rasvakudoksessa tai maksassa eikä niinkään kehon rasvapitoisuuden pienenemisestä tai lihasmassan kasvusta, tutkimuksen johtaja, professori Timo Lakka sanoo.

Vaikka tyypin 2 diabetes ilmaantuu useimmiten aikuisiässä, tutkimustulosten valossa sen ehkäisy on syytä aloittaa jo lapsuusiässä.

–Liikunnan lisäämiseen, fyysisen passiivisuuden vähentämiseen ja ruokavalion parantamiseen on kiinnitettävä huomiota kaikilla lapsilla, ei pelkästään ylipainoisilla.

Lakka painottaa, että kaikilta lapsilta tulisi mitata kehonkoostumuksen lisäksi myös liikuntaa, fyysistä passiivisuutta ja ravitsemusta laajennettujen lastenneuvola- ja kouluterveystarkastusten yhteydessä.

–Näin pystyttäisiin suuntaamaan tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn tähtääviä toimia  lapsiin, joilla on epäterveellisiä elintapoja ja joilla on suurentunut tyypin 2 diabeteksen vaara aikuisiässä. Paras tapa kerätä elintapatietoa olisi käyttää tieteellisesti tutkittuja ja hyviksi todettuja digisovelluksia, joiden avulla sitä voitaisiin tallentaa ja hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla lasten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä sekä tiedolla johtamisessa.

Lisätietoja:
Professori Timo Lakka, Itä-Suomen yliopisto, biolääketieteen yksikkö https://uefconnect.uef.fi/henkilo/timo.lakka/
https://www.panicstudy.fi/

Tutkimusartikkeli:
Lakka, T.A., Lintu, N., Väistö, J. et al. A 2 year physical activity and dietary intervention attenuates the increase in insulin resistance in a general population of children: the PANIC study. Diabetologia 63, 2270–2281 (2020). https://doi.org/10.1007/s00125-020-05250-0

 




 

0 Comments

Tunnetko salvian?

19/10/2020

0 Comments

 

Salvialla (Salvia officinalis) on monta kansanomaista nimeä, mm. rohto-, ryyti- ja dalmatialainen salvia.

Nämä nimet erottavat sen muista käytetyistä salvialajeista, joita ovat esimerkiksi espanjalainen salvia (Salvia lavandulifolia), muskatellisalvia (Salvia sclarea) ja kreikkalainen salvia (Salvia triloba). Eri salvialajeilla on erilainen kemiallinen koostumus, joten niitä ei voi käyttää toistensa korvikkeina.
 
Rohtosalviaa on pitkään käytetty sekä lääke- että maustekasvina. Se oli yksi Hildegard von Bingenin suosikkiyrttejä ja kerrotaan siihen liittyvän sanonta: ”miksi annettiin miehen kuolla, vaikka puutarhassa kasvaa salvia.” Herbalistien Gerardin, Culpeperin ja Hillin mukaan salvia virkistää muistia. Saksalainen Kommissio E on hyväksynyt salvian käytettäväksi ruoansulatusvaivoihin ja liialliseen hikoiluun. Myös ulkoisesti hoitamaan suun ja nielun limakalvotulehduksia. Salvian EU-monografiassa mainitaan lisäksi ihottumien ja pienten haavojen hoito.
 
Salviakasvista käytetään lehtiä ja ne sisältävät haihtuvaa öljyä, kasvihappoja, flavonoideja ja parkkiaineita. Haihtuvat öljyt ovat yleensä antiseptisiä, joten salvia sopii hyvin kurlaus- tai suuveteen sekä käytettäväksi kylpyvedessä esim. huonosti paranevien haavojen hoitoon. Salvia ehkäisee syljen, hien ja maidon eritystä ja tämän takia sitä on käytetty liialliseen hikoiluun ja apuna imettämisen lopettamiseen. Se lisää sapeneritystä eli voi näin ollen tukea ruoansulatusta.
 
Viime vuosina on saatu tutkimusviitteitä siitä, että salviauute auttaa vaihdevuosien aikana esiintyviin kuumiin aaltoihin ja niihin liittyvään hikoiluun. Tämä on vahvistettu kliinisten kokeiden avulla.
 
Kirjoittaja: Yvonne Holm
https://researchportal.helsinki.fi/en/persons/yvonne-holm
​

Lähteet:
Barnes J, Anderson LA, Phillipson JD: Herbal Medicines, Third edition, pp. 512-514. Pharmaceutical Press, London 2007.
Bommer S, Klein P, Suter A: First time prrof of sage’s tolerability and efficacy in menopausal women with hot flushes.Advances in Therapy 28, 490-500, 2011.
Bommer S, Klein P, Suter A: A multicenter open clinical trial to assess the tolerability and efficacy of sage tablets in menopausal patients with hot flushes. Planta Med 75 - PJ159, 2009.
DOI: 10.1055/s-0029-1234964
Salvia officinalis folium, EU Monograph. https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/salviae-officinalis-folium
Suomen Terveyskasvit, s. 231. Valitut Palat 1982.

 


0 Comments

C-vitamiini - välttämätön vesiliukoinen vitamiini

12/10/2020

0 Comments

 

C-vitamiini eli askorbiinihappo on ihmiselle välttämätön vesiliukoinen vitamiini, joka toimii elimistössä keskeisenä antioksidanttina eli suojaa soluja vapaiden radikaalien aiheuttamalta haitalliselta hapettumiselta.
 
MIKSI C-VITAMIINI?

C-vitamiini osallistuu kollageenin muodostumiseen mm. ihon, ikenien, hampaiden ja verisuoniston normaalia toimintaa varten. 

C-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa, auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, edistää raudan imeytymistä ja piristää.
 
C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän toiminnan pysymistä normaalina myös raskaan  liikunnan aikana ja sen jälkeen.
 
Tarvitsemme normaalia suurempia määriä C-vitamiinia myös mm. vilustumissairauksissa sekä vammojen ja leikkausten paranemista nopeuttamaan.

Tupakoitsijat ja ehkäisypillereitä käyttävät tarvitsevat myös suurempia määriä C-vitamiinia.  

C-vitamiinin vähäinen saanti aiheuttaa väsymystä ja infektioherkkyyttä.
 


Lähde: Hankintatukku

 

0 Comments

Tutkimus: Epävakaa kevät nosti suomalaisten stressitasoja

8/10/2020

0 Comments

 

Epävakaa kevät nosti monen suomalaisen stressitasoja.

Huawei toteutti yhteistyössä globaalin IPSOS-markkinatutkimusyhtiön kanssa elokuussa 2020 stressiin ja uneen liittyvän tutkimuksen 11 Euroopan maassa. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että nopeasti muuttunut maailmantilanne vuonna 2020 ja siihen liittyvä epävarmuus ovat vaikuttaneet negatiivisesti ihmisten stressitasoon ja unenlaatuun. 

Tutkimus toteutettiin 11 Euroopan maassa: Suomessa, Albaniassa, Bulgariassa, Kroatiassa, Kreikassa, Unkarissa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa, Serbiassa ja Turkissa. Vastaajia oli yhteensä 4 400. Suomessa vastaajia oli yhteensä 403 ja he ovat iältään 18-65-vuotiaita.

Nopeasti muuttunut maailmantilanne stressaa

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että nopeasti muuttunut maailmantilanne vuonna 2020 ja siihen liittyvä epävarmuus ovat vaikuttaneet myös suomalaisten stressitasoon ja unenlaatuun. Tutkimuksen mukaan 44 % suomalaisista vastaajista kärsii uniongelmista ja 43 % kyselyyn vastanneista suomalaisista on kokenut stressitasonsa kasvaneen viimeisten kuukausien aikana. 

Suurin stressinaiheuttaja suomalaisten keskuudessa ovat taloudelliset ongelmat, jotka aiheuttivat stressiä lähes puolelle vastanneista (49 %). Myös tunne yleisestä epävarmuudesta (44 %), henkilökohtaiset terveysongelmat (37 %) ja pelko oman työn menettämisestä (16 %) koetaan stressaavaksi. 

Suomalaiset kokevat stressin oireina energiatason laskun ja lisääntyneen väsymyksen (47 %), uniongelmat (44 %), ahdistuneisuuden (33 %), heikentyneen keskittymiskyvyn (28 %) ja heikentyneen itsetunnon (24 %).

Suomalaisten pyrkivät kuitenkin myös lievittämään stressiä monin eri tavoin. 94 % suomalaisista kokee tutkimuksen mukaan rentoutuvansa parhaiten kuuntelemalla musiikkia tai katsomalla elokuvia tai televisiota. 91 % suomalaisista rentoutuu ottamalla itselleen hetken omaa aikaa ja 87 % suomalaisista rentoutuvat puhumalla perheenjäsenten tai ystävien kanssa. Reilu kolmannes (35 %) rentoutuu liikunnan avulla. 

Hengitysharjoituksia Mikko Ilosen tyyliin
Golfammattilaisena tunnetuksi tullut Mikko Ilonen pyrkii hallitsemaan stressiä hengitysharjoitusten avulla.

– Muistan kun yli viisitoista vuotta sitten joku kysyi minulta, että ”Mikko hengitätsä ollenkaan?” Se oli herättävä hetki itselleni. Sen jälkeen, oli kyseessä sitten sen aikainen peliura tai oma arki, olen keskittynyt hengittämään kunnolla. Se laukaisee stressiä ja saa oman olon tuntumaan paremmalta. Teen hengitysharjoituksia yhä edelleen: olen itsekseni muutaman minuutin ja keskityn pelkästään hengittämiseen, Ilonen kertoo.

Stressin lisäksi suomalaisia kiusaavat myös uniongelmat. 62 % suomalaisista kokee, että heillä on vaikeuksia nukahtaa ja 61 % kertoo heräävänsä väsyneenä. Kolmanneksi yleisimpänä ongelmana koetaan liian kevyt uni (36 %).  

Parempaa unta
Omaa unta pyritään parantamaan monin eri keinoin. Yleisimpiä keinoja ovat kahvin ja vahvan teen juomisen välttäminen illalla (76 %), alkoholin juomisen välttäminen ennen nukkumaanmenoa (65 %), syömisen välttäminen juuri ennen nukkumaanmenoa (62 %), elektronisten laitteisen käyttämisen välttäminen ennen nukkumaanmenoa (62 %) ja rentouttavien sovellusten käyttäminen (29 %).

Samojen keinojen puolesta liputtaa myös urheilulääkäri Pippa Laukka.

– Vaikka jokaisen määritelmä omasta hyvinvoinnista on tietenkin yksilöllinen, on uni tärkeää meille jokaiselle. Uniongelmien ilmetessä pyrkisin ehdottomasti kiinnittämään huomiota ilta-aikaan tapahtuvaan alkoholin nauttimiseen, sillä alkoholilla on hurjan suuri vaikutus unen laatuun. Tutkimusten mukaan kaksi lasia viiniä iltaisin puolittaa syvän unen määrän ja jo yli yksi annos alkoholia iltaisin haittaa palautumista merkittävästi, Laukka opastaa.  
 
Teknologiasta apua palautumiseen
Tutkimuksen mukaan 63 % suomalaisista on kiinnostunut hankkimaan älykellon, jonka avulla voi mitata stressitasoa ja unen laatua.

– Uusi Huawei Watch GT 2 Pro -älykello sopii kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin seuraamiseen loistavasti. Uudessa älykellossa on nyt entistä paremmat terveydenseurantaominaisuudet, jotka auttavat tasapainottamaan aktiivista arkea. Sen avulla voit seurata esimerkiksi omaa untasi, stressitasoja sekä veren happisaturaatiota (SpO2). Lisäksi Huawei Watch GT 2 Pro -älykellossa on yli 100 erilaista harjoittelutilaa, joista löytyy jokaiselle jotain: mukana on sekä uusia talvilajeja (esimerkiksi hiihto, laskettelu ja lumilautailu) että viime vuosina suosiotaan entisestään kasvattanut golf”,  Huawei Suomen markkinointi- ja viestintäjohtaja Elina Takala kertoo.
 


Lähde: Huawei

https://facebook.com/HuaweiMobileFi 
https://instagram.com/HuaweiMobileFi 
https://youtube.com/HuaweiMobileFi                                                                                                                                 https://www.linkedin.com/company/10617746/                                                                                                                                                          https://twitter.com/HuaweiMobile

Linkki virtuaalitapahtuman tallenteeseen, jossa kuultavissa Pipan, Mikon ja Akin ajatuksia: https://youtu.be/0BvPgtPu5bs  


0 Comments
<<Previous

    Ravintolisätiedotus

    Ajankohtaisia uutisia

    Aihepiirit

    All
    Aitous
    Aivot
    Antioksidantti
    E-EPA
    Ennaltaehkäisy
    Eteerinen öljy
    Flunssa
    Hamppu
    Hoitava
    Hyvinvointi
    Immuunijärjestelmä
    Kauneus
    Koentsyymi Q10
    Kolesteroli
    Krooninen Väsymys
    Kukkaterapia
    Kurkuma
    Kurkumiini
    LDL
    Liikunta
    Luonnollinen-vitamiini
    Luontaistuote
    Rasvahappo
    Ravintolisä
    Rohtokasvit
    Ruokavalio
    Seleeni
    Seleenin Lähteet
    Seleenin Puute
    Seleenisuositus
    Suojaravinteet
    Synteettinen Vitamiini
    Torju Stressiä
    Triglyseridi
    Tutkimus Osoittaa
    Ubikinoni
    Unihäiriö
    Uupumus
    Vastustuskyky
    Vitamiini
    Vitamiinin Kaltainen Yhdiste

    Arkisto

    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018

    RSS Feed

Picture
Ylläpitäjä Terveystuotetukut ry
Copyright © Ravintolisätiedotus
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät