RAVINTOLISÄTIEDOTUS
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät

Ajankohtaisia uutisia

Matala-asteinen tulehdus – uhka terveydelle

31/5/2018

2 Comments

 

Tiedätkö mitä eroa on tulehduksella ja matala-asteisella tulehduksella?
 

Tulehdus on elimistön tapa edistää kudoksen paranemista, mutta aina tulehdus ei pysähdy. Jatkuva matala-asteinen tulehdus, jota kutsutaan usein myös hiljaiseksi tulehdukseksi, on nykyään myös nuorten ongelma. Ruokavaliomme sisältää liikaa tulehdusta ruokkivia asioita, kuten hiilihydraatteja, prosessoitua ruokaa, transrasvoja jne. Sisäelinten ympärillä oleva rasvakudos varastoi tulehdusaineita, mikä on eräs pääsyy krooniseen tulehdustilaan. 
 
Myös ruokavalion sisältämien Omega-6-rasvojen, hydrogenoitujen rasvojen sekä tyydyttyneiden, varsinkin transrasvojen runsas saanti lisää tulehduksen määrää. Huono yöuni ja  stressi lisäävät tulehdusaineiden tuotantoa. Tupakointi  ylläpitää ientulehduksen riskiä.
 
Mitä matala-asteinen tulehdus aiheuttaa?
 
-          sydän- ja verisuonitaudit 
-          diabetes, metabolinen oireyhtymä
-          Parkinsonin ja Alzheimerin tauti
-          allergiat, astma
-          reuma
-          syövät
-          osteoporoosi
-          stressi, masennus, skitsofrenia
 
Miten tulehdusta mitataan?
 
Herkkä CRP mittaa matala-asteista tulehdusta. Lievästikin kohonnut arvo kertoo tulehduksesta  ja lisää sydäntapahtumariskiä. Homokysteiini on elimistössä ruoan lihan proteiineista syntyvä myrkyllinen aminohappo. Se aiheuttaa haitallisia verisuonimuutoksia ja tuhoaa  aivokudosta. Yli 6.3 µmol/l oleva  homokysteiinipitoisuus lisää jyrkästi sepelvaltimotaudin vaaraa. Elimistössä on D-vitamiinin puutos, kun seerumin 25-OH-D-pitoisuus on alle 75 nmol/l. Ihanteellisena pitoisuutena seerumissa pidetään nykyisin 80–140 nmol/l.
 
Miten matala-asteista tulehdusta voi estää?
 
Laihduttaminen; naisilla vyötärömitta alle 84 cm ja miehillä alle 90 cm. Ruoasta vähennetään hiilihydraatteja,  lisätään kasviksia, vihanneksia ja marjoja. Ruokavaliosta poistetaan kovetetut kasvirasvatja transrasvat. Hyötyliikuntaa harrastetaan vähintään 30 minuuttia päivässä. Tupakointi on lopetettava.
 
Matala-asteisen tulehduksen laskua tukevat tärkeimmät ravintolisät ja vitamiinit:  
 
Kasviantioksidantit,  Omega-3,  ubikinoli, D-vitamiini, C-vitamiini, E-vitamiini,  B-vitamiinit (varsinkin B6 ja B12), magnesium, karnosiini, seleeni, sinkki, betaglukaani ja serrapeptaasi.
 
Omega-3-kalaöljystä syntyy elimistössä vahvoja tulehdusta vaimentavia yhdisteitä.  
 
D-vitamiini laskee CRP-tasoa.
 
Säännöllinen C-vitamiinin nauttiminen pitää kurissa CRP:ta. 
 
Foolihappo, B6- ja B-12-vitamiinit ehkäisevät homokysteiinin kohoamista.
 
E-vitamiini estää elimistössä  prostaglandiinien tuotantoa, magnesium alentaa CRP:tä.
 
Ubikinoli on lihassolujen energia-aineenvaihdunnalle välttämätön rasvaliukoinen antioksidantti.  Se laskee tulehdusaineiden tuotantoa elimistössä. 
 
Seleeni on voimakas antioksidantti ja suojaa vapaaradikaalien aiheuttamalta vahingolta sekä tukee immuunipuolustusta.  
 
Karnosiini ehkäisee tulehdusta aiheuttavaa sytokiinia. 
 
Serrapeptaasi on entsyymi, mikä tuhoaa kuollutta tulehduskudosta. 
 
Sinkki  laskee tulehdusta.  
 
Betaglukaanin aktivoimat neutrofiilit tuhoavat  mikrobeja, bakteereita ja viruksia.
 
Tavoitearvot matala-asteisen tulehduksen laskemiseksi
 
Funktionaalisen lääketieteenlaboratoriotavoitearvot ovat  tiukemmat ja näiden saavuttaminen laskee tehokkaasti matala-asteisen tulehduksen terveysriskejä. Haasteelliset tavoitearvot ovat:
 
- herkkä CRP alle  1 mg/l
- D-vitamiini vähintään 115 nmol/l
- homokysteiini alle 6.3 µmol/l
 
On hyvä muistaa, että matala-asteinen tulehdus on torjuttavissa, mutta se vaatii henkilökohtaista sitoutumista elämäntapojen muuttamiseen terveellisempään suuntaan ja tulehdusta hillitsevien ravintolisien sekä vitamiinien säännöllistä käyttöä. 
 
 
Asiantuntijana: Jarmo Hörkkö

 

2 Comments

Antioksidantit puhuttavat

29/5/2018

0 Comments

 

Mediassa kohistaan antioksidanteista säännöllisin väliajoin – ja usein uutiset ovat negatiivisia ja yleistäviä, lähdekritiikistä puhumattakaan. 

Antioksidanttien hyödyt ovat kuitenkin huomattavasti suuremmat kuin niiden haitat. Mitä useampaa antioksidanttia nautit samanaikaisesti, sitä paremman vaikutuksen saat.
 
Mediassa on esitetty jopa sellaisia virheellisiä väitteitä, joiden mukaan antioksidantit voisivat lisätä syöpäriskiä ravintolisäkäytössä. Tämä yleistettiin jo niin pitkälle, että kaikki vitamiinit ja hivenaineet aiheuttaisivat syöpää. Yhteistä tällaiselle uutisoinnille on huono lähdekritiikki ja yleistäminen. 

Tunnetko hapetusstressin ja vapaat radikaalit?
 
Useimmat ovat kuulleet hapetusstressistä ja vapaista radikaaleista. Monet tietävät, että antioksidantitovat terveydelle hyödyllisiä. Yhä useampi kaipaa kuitenkin tarkempaa tietoa siitä, miten antioksidantit vaikuttavat. 

Antioksidantit ovat yhdisteitä, jotka neutraloivat vapaita happiradikaaleja. Antioksidanttivitamiineja ja -hivenaineita ovat pääosin A-vitamiini, C-vitamiini, E-vitamiini, betakaroteeni, seleeni ja sinkki. 
 
E-vitamiini on tehokas, koska se rasvaliukoisena pystyy tunkeutumaan solun sisälle ja kaappaamaan vapaita happiradikaaleja, jotka voivat vaurioittaa DNA:ta, rasvoja ja proteiineja. Vapaat happiradikaalit voivat aiheuttaa vaurioita, jotka myöhemmin altistavat erilaisille sairauksille, kuten syövälle. 
 
Vapaita happiradikaaleja muodostuu elimistössä luonnollisten aineenvaihduntaprosessien tuloksena ja niitä tarvitaan, kun esimerkiksi valkosolut puolustautuvat bakteereja, viruksia ja syöpäsoluja vastaan. 
 
On silti hyvä muistaa, että E-vitamiinin antioksidanttiominaisuus on eri asia kuin sen vitamiiniaktiivisuus. Sinkki estää DNA:n vaurioita, mutta voi liiallisessa määrin toimia kasvutekijänä syöpäsoluille. Elimistö tarvitsee siksi sekä kehon omia että ruuan mukana tulevia antioksidantteja, jolloin elimistön hapetus-stressi pysyy hallinnassa. 
 
Tietoa tulee koko ajan
 
Antioksidanttien tärkeys korostuu sitä mukaa, kun saadaan uutta tietoa. Antioksidantit ja omega-3-rasvahapot hillitsevät sekä hapetusstressiä että tulehdussytokiineja sekä suojaavat mitokondrioita (Indo ym. 2015). 
 
Antioksidantit eivät vaikuta pelkästään reagoimalla vapaiden radikaalien ja niiden myrkyllisten aineenvaihduntatuotteiden kanssa, vaan ne ehkäisevät ja jarruttavat lisäksi tulehdusta. Esimerkiksi karnosiini estää tulehdusta aiheuttavaa sytokiinia, interleukiini 8:a. Myös karpalouute ja soijan isoflavonoidit lieventävät tulehdusta. Sinkki sen sijaan estää tulehdusta aiheuttavia COX-2-entsyymejä (samoja, joihin tulehdus- ja särkylääkkeet vaikuttavat).
 
Erityisen tehokas tulehduksen vaimentaja on E-EPA, josta syntyy kudoksissa resolvinia. Tämä vaikutusmekanismi – tulehdussytokiinien ja -entsyymien esto – selittää antioksidanttien suotuisia vaikutuksia muun muassa allergioissa, astmassa, reumataudeissa, sydän- ja verisuonitaudeissa, masennuksessa, skitsofreniassa ja syöpäsairauksissa. Antioksidanttien kanssa kannattaa siis aina käyttää myös puhdistettua omega-3-rasvahappoa, E-EPAa. Nämä tehostavat toistensa hyviä vaikutuksia.
 
Ristiriitaisia tutkimustuloksia 
 
Antioksidanttitutkimus on yhä alkutekijöissään huolimatta muutamista laajoista tutkimuksista. Parhaaseen lopputulokseen pääsemiseksi tarvitaan laaja kirjo erilaisia antioksidantteja, jolloin yksittäisistä antioksidanteista, kuten E- tai C-vitamiinista ei synny haitallisia hapettumista edistäviä pro-oksidantteja. 
 
Jopa laajatkin tutkimukset antavat ristiriitaisia tutkimustuloksia liittyen E-vitamiinin ja antioksidanttien aiheuttamaan syöpäriskiin. Eturauhassyövän ja muidenkin syöpien syntyyn vaikuttavat useat eri tekijät, kuten hormonitasot, perimä, rotu, ikä, ravinto, syödyn rasvan laatu/määrä ja tutkimukseen valitun väestön antioksidanttien lähtötasot. 
 
Lisäksi tulokseen saattaa vaikuttaa sekin onko tutkimuksessa käytetty synteettistä vai luonnollista E-vitamiinia tai betakaroteenia.  Näiden rakenne on erilainen ja se voi vaikuttaa tuloksiin. 
 
Nykyisin antioksidanttitutkimus on keskittynyt kasviperäisiin antioksidantteihin ja tulehdusta hillitseviin aineisiin, kuten kurkumiiniin, resveratroliin ja erilaisiin polyfenolisiin yhdisteisiin, joita on runsaasti muun muassa värikkäissä kasviksissa ja teessä. Kasviperäisten antioksidanttien, kuten polyfenolien ja karotenoidien on myös havaittu aktivoivan jo pieninäkin pitoisuuksina kehon omien antioksidanttimolekyylien tuotantoa hormeesin kaltaisella vaikutusmekanismilla.

Kaiken perusta on aina kuitenkin monipuolinen ruokavalio ja terveelliset elämäntavat. Runsaasti vihanneksia, marjoja ja hedelmiä sekä riittävästi lepoa ja liikuntaa. Koska tutkimusten mukaan vain hyvin pieni osa ihmisistä syö virallisten ravitsemussuositusten mukaan, tarvitaan usein ravintolisiä, kuten vitamiini-, hivenainevalmisteita, rasvahappoja ja ravintokonsentraatteja.


Tutkimustuloksia:
 
Laajassa 11 vuotta kestäneessä Physicians’ Health Study II-tutkimuksessa (PHS II) päivittäinen monivitamiinin käyttö vähensi lääkäreillä syöpien esiintyvyyttä 8 %:lla. Lääketiede ei ole tähän mennessä keksinyt yhtäkään lääkettä, joka pystyisi samaan tulokseen. Tutkimuksessa käytetty monivitamiini sisälsi E-vitamiinia (400IU), C-vitamiinia (500 milligrammaa) ja betakaroteenia (50 milligrammaa). Tästä positiivisesta tutkimustuloksesta, joka julkaistiin vuonna 2012 arvovaltaisessa Amerikan lääkäriliiton lehdessä JAMA:ssa, ei ole juurikaan kerrottu mediassa. 

Suomalaisessa ATBC-tutkimuksessa, jossa 29.000 tupakoivaa miestä sai päivittäin E-vitamiinia tai betakaroteenia osoitettiin, että E-vitamiinia saaneilla miehillä oli 32% pienempi riski sairastua eturauhassyöpään verrattuna lume-ryhmään. Synteettinen betakaroteeni toisaalta lisäsi keuhkosyövän esiintymistä.


 
Asiantuntijana: Biokemisti, FT Timo Lehto ja laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti Matti Tolonen.  





0 Comments

Allergiakausi piinaa –hengitä helpommin

23/5/2018

2 Comments

 

Aivastuksia, silmien kirvelyä ja nenän vuotamista… Kevät ja kesä tuovat allergiselle ikäviä oireita. Siitepölykausi voi olla piinaa ilman sopivia hoitokeinoja.
 
Monelle tulee yllätyksenä, että keväästä syksyyn kestävään allergiakauteen voi varautua jo etukäteen. Lääkehoidon lisäksi allergiaongelmiin kannattaa hakea apua myös luonnon omista ravintoaineista.
 
Siitepölyallergiasta kärsii 10-20 % suomalaisista. Allergisen nuhan aiheuttajia ovat pääasiassa tuulipölytteisten kasvien siitepölyt. Kevätkesällä oireita aiheuttavat lehtipuut, keskikesällä heinäkasvit ja loppukesällä pujo. Koivun ja heinien siitepöly ovat yleisimpiä allergian aiheuttajia. Osa siitepölyallergisista saa oireita myös ruoka-aineista. 
 
Siitepölystä johtuva oireilu on jaksoittaista ja loppuu yleensä siitepölykauden päättyessä. Ensisijaisesti oireilua on hengitysteissä. Siitepölyallergia saattaa aiheuttaa vesinuhaa, aivastelua, nenän kutinaa ja tukkoisuutta, yskänärsytystä ja astmaoireita. 
 
Silmissä siitepöly aiheuttaa muun muassa ärsytystä, punoitusta, kutinaa, kirvelyä ja kyynelvuotoa. Atooppinen ihottuma saattaa pahentua. Oireena voi olla myös voimakas väsymys.
 
Luonnon oma antioksidantti auttaa elimistöä puolustautumaan
 
Allergiaoireita voi torjua luonnon omalla antioksidantilla. Rannikkomännyn kuoriuute sisältää bioflavonoideja, jotka hillitsevät histamiinin purkautumista ja tällä tavoin myös allergiaa. Rannikkomännyn kuoriuute onkin erinomainen ravitsemuksellinen tuki siitepölyaikana.
 
- Allergiakauteen voi varautua suojaamalla elimistöä rannikkomännyn kuoriuutetta sisältävällä valmisteella hyvissä ajoin. Kolmen vuorokauden käytön jälkeen elimistö on jo ylläpitotasolla, Jarmo Hörkkösanoo.
 
Rannikkomännyn kuoriuute lisää muun muassa keuhkojen hengityskapasiteettia ja helpottaa astmaatikon oloa. Astmaatikoilla sen on havaittu laskevan veren tulehduksen välittäjäaineiden määrää.

Mikä on Rannikkomännyn kuoriuute?
Rannikkomännyn kuoriuute valmistetaan Ranskan eteläosassa viljellystä  rannikkomännystä saatavasta mäntykuoresta. Yhden kilon valmistamiseen tarvitaan tuhat kiloa kuivaa rannikkomännyn kaarnaa, joka saadaan paikallisen sahateollisuuden sivutuotteena. Rannikkomännyn kuoriuute sisältää vakioidun määrän bioflavonoideja, muun muassa proantosyaaneja, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja.   

Yli 70 maassa ympäri maailmaa myytävää ainutlaatuisen vahvaa luonnon kasviantioksidanttia on tutkittu laajalti. Rannikkomännyn kuoriuute on eräs vahvimmista antioksidanteista, se  on muun muassa monin verroin voimakkaampi kuin esimerkiksi C- ja E-vitamiini. Rannikkomännyn kuoriuute on ollut maailman tutkituimpia ravintolisiä jo yli 35 vuoden ajan ja sen turvallisuutta on selvitetty laajoin kokein. Sillä on todettu olevan lukuisia elimistölle suotuisia vaikutuksia esimerkiksi  sydämelle, verenkierrolle ja ihoon.
 
Rannikkomännyn kuoriuute normalisoi immuunijärjestelmän reaktioita ja estää histamiinin purkaantumista tehokkaasti ja siten helpottaa oloa siitepölyaikana.
 
- Koska rannikkomännyn kuoriuutteella on myös piristävä vaikutus, se kannattaa ottaa aamiaisen yhteydessä. Monet käyttäjistä nauttivat sitä ympäri vuoden, mutta tuote toimii yhtä hyvin myös lyhytaikaisena kuurina käytettynä, Hörkkö muistuttaa.
 
 
Asiantuntijana: Jarmo Hörkkö


2 Comments

Luontaisalan trendit: Hyvinvointi omiin käsiin

21/5/2018

0 Comments

 


Luontaisalan trendeistä puhuttaessa voidaan ottaa esiin monta näkökulmaa. Yksittäisten raaka-aineiden sijaan puhummekin nyt kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
 
Luontaisalan trendeissä erottuvat nyt vahvasti ikääntyvät ihmiset. Ikärakenteen muuttuminen ja eläköityvien ihmisten varallisuus tuo uusia mahdollisuuksia ikääntyvien terveydentilan ylläpitämiseen. 
 
– Kuten esitelmissäni usein mainitsen, vanheneminen ei ole sairaus ja ikä ei automaattisesti tuo tarvetta ”vakiolääkitykseen”, vaan itse kukin voi huolehtia terveydestään elämäntapa- ja ravitsemusmuutoksilla sekä sopivilla ravintolisillä. Kovin moni elimistön synteesi ja mekanismi heikkenee iän myötä, mutta niitä kaikkia voidaan korjata ja korvata sopivilla ravintolisillä, tuoteasiantuntija Jarmo Hörkkö sanoo.
 
Krooninen tulehdus ja hapetusstressi uhkana
 
Krooninen tulehdus ja hapetusstressi ovat kaksi pahinta terveyttämme uhkaavaa tekijää.
 
– Jos nämä saadaan hillittyä, saamme estettyä suurimman osan rappeutumissairauksista ja samalla parannettua ihmisten loppuelämän laatua. Itse esitän usein, että ”tavoitteenani on kuolla terveenä, mahdollisimman korkeassa iässä”, Hörkkö summaa.
 
Hörkön mukaan hiljaisen tulehduksen hallitseminen on ehdottomasti yksi tämän hetken trendeistä. Toinen tärkeä trendi on sydänterveyden ylläpitäminen ja kolmas muistisairauksien, kuten Alzheimerin taudin estäminen ja hoitaminen. 
 
– Nämä liittyvät ikääntymiseen ja nuorempaa väestöä koskettavat enemmänkin stressin hallinta sekä arjessa jaksaminen. Juuri tällaiset nykyajan työnarkomaanit tarvitsevat sopivia ravintolisiä ja heillä on taloudellisesti varaa hoitaa itseään, mutta ei tarpeeksi aikaa tehdä sitä. Tällöin tulevat kuvaan mukaan personal trainerit, biohakkerointi ja elimistöä boostaavat ravintolisät jne., Hörkkö muistuttaa.
 
Koppi omasta hyvinvoinnista
 
Elintarviketieteiden maisteri Katja Saarikoski Pharma Nordilta sanoo, että tässä ajassa olisi tuhannen taalan paikka ottaa koppi omasta hyvinvoinnistaan. Euroopan laajuisten tutkimusten mukaan terveydenhuoltoon saataisiin merkittäviä säästöjä, jos ihmiset huolehtisivat itsestään. Virallisen lääketieteen asemaa itsestä huolehtiminen ei horjuta, mutta ennaltaehkäisy voisi olla enemmän yksilön käsissä. 
 
– Myös Suomessa hyväksytään vähitellen se, että henkilö voi ottaa itse vastuuta omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Tähän tarvitaan ohjausta ja luotettavaa tietoa. Motivaatio huolehtia itsestä ja hyvinvoinnin vaikutus omaan elämään täytyy jokaisen kokea itse, Katja Saarikoski sanoo.  

​Elintapakyselyt ovat tämän päivän trendi ja niiden avulla voi helposti kartoittaa oman hyvinvointinsa tilannetta. Liikunta, uni ja ravinto kuuluvat hyvinvoinnin komboon ja digitaalisilla mittausmenetelmillä tulokset ovat entistä tarkempia. Mittaus, suunnitelma ja laadukkaat keinot, kuten tutkitut ja hyvälaatuiset ravintolisät ravitsemuksen täydentäjinä auttavat oman hyvinvoinnin edistämisessä.
 
– Urheilulääkäri Pippa Laukka kiteytti sairastumisen syyt kolmeen asiaan: 1) geeniperimään, 2) elintapoihin ja 3) sattumaan. Kannattaa siis vaikuttaa niihin asioihin joihin pystyy vaikuttamaan, Saarikoski vinkkaa.  
 
Ilmiö:
Tulevaisuus on kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa
 
Luontaistuoteala muuttuu ja kehittyy koko ajan. Hyvinvointi on kokonaisuus johon kuuluvat niin liikunta, lepo kuin ravintokin. Kokonaisvaltainen hyvinvointi on asia, joka saattaa helposti unohtua tämän päivän kiireisessä elämäntyylissä. 
 
Tulevaisuuden terveyskaupan tarkoituksena onkin ylläpitää terveyttä sekä tarjota erilaisia vaihtoehtoja hyvinvointiin – sopusoinnussa terveydenhuollon kanssa. 
 
Ravintolisiä saa monesta kanavasta
 
Ravintolisiä myydään nykyään jopa lähikaupassa. Perinteinen luontaistuotekauppa hakeekin vauhdilla uutta muotoaan. Entisaikojen kivijalkakauppa on uusien haasteiden edessä kiristyneessä kilpailutilanteessa ja tämä korostuu erityisesti pienemmillä paikkakunnilla verkkokauppojen ja isompien toimijoiden jyrätessä markkinoille.
 
Terveyden ylläpito, hyvä olo ja hyvinvointi on tärkeä trio. Liikunta ja ravinto auttavat usein, mutta toisinaan avuksi tarvitaan myös ravintolisiä. Kokonaisvaltaisuus puhuttelee, koska hyvinvointi halutaan tehdä helpoksi ja parasta on, jos kaiken hyvän saa saman katon alta. Yhä useampi  haluaakin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kautta ennemmin ennaltaehkäistä sairauksia kuin sairastaa niitä.
 
Toki lääkkeillä on edelleen sairauksien hoidossa oma tärkeä paikkansa, eikä ravintolisien tehtävä ole missään tapauksessa korvata lääkkeitä tai hoitaa sairauksia – mutta niillä on usein vaikutusta hyvinvointiimme.
 
Luontaistuotealan uudet toimintatavat voivat olla esimerkiksi uusia palveluja, kuten erilaisia mittauksia, vartalo- ja kasvohoitoja, ravintoneuvontaa, kauneudenhoito- ja liikuntapalveluja sekä erilaisia valmennuksia. 
 
Esimerkki-casena Espoon Kauklahdessa sijaitseva Terveyskauppa Ulpukka, joka tarjoaa perinteisen ravintolisävalikoiman lisäksi mittauksia, kynsistudiopalveluita, yhteistyötä paikallisen ryhmäliikunta yrittäjän kanssa sekä Cryo21-kylmähoitoja. 
 
Myös Joensuussa on otettu huomioon ihmisten kasvavat tarpeet hyvinvoinnin ja terveyden vaalimisessa. Kaupunkiin on perustettu kaksi Ecoteekki Terveyskauppaa, joista saa tuotteiden lisäksi erilaisia hoitoja, neuvontaa ja valmennusta oman hyvinvointinsa tueksi.
 
Verkostoissa on työllistävää voimaa
 
Tulevaisuuden terveyskaupassa kaikkia palveluja ei tarvitse tuottaa yhdestä lähteestä. Ajatus perustuukin verkostoitumisen voimaan. Hyvinvointialan toimijoiden kannattaa siis pitää yhtä ja miettiä yhdessä miten he voisivat palvella asiakkaitaan entistä paremmin ja laajemmalla osaamisella. 
 
Samalla kun osaaminen yhdistyy laajemmaksi kokonaisuudeksi, työllisyys paranee. Jokainen työllistetty yrittäjä tai keikkatyöläinen on korsi työllisyyden yhteiseen kekoon.
 
 
Asiantuntijana: Maajohtaja Mika Cederberg, Immitec Sverige Ab


0 Comments

    Ravintolisätiedotus

    Ajankohtaisia uutisia

    Aihepiirit

    All
    Aitous
    Aivot
    Antioksidantti
    E-EPA
    Ennaltaehkäisy
    Eteerinen öljy
    Flunssa
    Hamppu
    Hoitava
    Hyvinvointi
    Immuunijärjestelmä
    Kauneus
    Koentsyymi Q10
    Kolesteroli
    Krooninen Väsymys
    Kukkaterapia
    Kurkuma
    Kurkumiini
    LDL
    Liikunta
    Luonnollinen-vitamiini
    Luontaistuote
    Rasvahappo
    Ravintolisä
    Rohtokasvit
    Ruokavalio
    Seleeni
    Seleenin Lähteet
    Seleenin Puute
    Seleenisuositus
    Suojaravinteet
    Synteettinen Vitamiini
    Torju Stressiä
    Triglyseridi
    Tutkimus Osoittaa
    Ubikinoni
    Unihäiriö
    Uupumus
    Vastustuskyky
    Vitamiini
    Vitamiinin Kaltainen Yhdiste

    Arkisto

    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018

    RSS Feed

Picture
Ylläpitäjä Terveystuotetukut ry
Copyright © Ravintolisätiedotus
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät