Ravintolisätiedotus
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
  • Artikkeliarkisto
  • RavintolisäWiki
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät
  • Terveystuoteala

Ajankohtaisia uutisia

10 kysymystä terveydestä: Sirpa Pietikäinen

24/4/2019

0 Comments

 
Picture

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen vastasi terveysaiheisiin kysymyksiimme.

1. Mitä terveys sinulle merkitsee?
Läheisteni sairastaminen on opettanut arvostamaan terveyttä. Terveys ja sen pitkäjänteinen vaaliminen ovat ihmiselle lopulta se kaikkein tärkein asia.

2. Miten hoidat terveyttäsi?
Yritän syödä terveellisesti, mutta säännöllisen epäsäännöllisistä työajoista johtuen kaikkia tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita ei saa ruoasta, joten käytän ravintolisiä.

Harmikseni minulla on aivan liian vähän aikaa liikkua, mutta olen intohimoinen vaeltaja. Luonnossa patikoimalla rauhoittuu ja löytää yhteyden ympäristöön ja itseensä. Yritän harrastaa hyötyliikuntaa niin paljon kuin mahdollista, ja ajatella, että parinkin portaan tai kerroksen nouseminen on tyhjää parempi. Kävelen työmatkoja ja Brysselin asunnolla kipuan kapsäkkieni kanssa kolmanteen kerrokseen.

3. Millaisia oivalluksia / haasteita sinulla on ollut terveytesi kanssa? 
Vaikka se on klisee, terveyden merkityksen ymmärtää vasta, kun sen kanssa tulee haasteita. Terveyden vaaliminen on aina helpompaa kuin sairauden hoitaminen ja se on tärkeää muistaa niin henkilökohtaisessa elämässä kuin päätöksenteossa.

Sama pätee vaivojen hoitamiseen perusteellisesti heti niiden alettua; flunssa kannattaa hoitaa kunnolla, jotta välttyy jälkitaudeilta. Välillä tulee lähdettyä töihin, vaikka tietää, että olisi parasta levätä päivä, pari.

4. Tyypillinen päiväsi? 
Työviikkoni alkaa matkustamisella Brysseliin, ja noin kerran kuukaudessa koko parlamentti muuttaa täysistuntoon Strasbourgiin. Normimaanantaisin lähden aamuviideltä bussilla lentokentälle kotoani Hämeenlinnasta. Työpäivät parlamentissa aloitan aamukahdeksaan mennessä, ja ne jatkuvat yleensä iltakahdeksaan, joskus pidempäänkin. Illan päätteeksi valmistaudun seuraavan päivän tehtäviin lukemalla taustat ja asiakirjat.

Palaan yleensä parlamenttityöviikon jälkeen torstain ja perjantain välisenä yönä puoli yhden maissa kotiin, ja perjantait työskentelen Suomessa. Tapaan ihmisiä ja käyn puhumassa tilaisuuksissa ympäri Suomea. Aika usein myös viikonlopuissa on puhujapyyntöjä.

Harrastukset jäävät harmillisen vähiin, luen paljon ja Hämeenlinnassa kävelylenkit, puutarha- ja pihatyöt kuuluvat asiaan. Viikonloppuisin kokkailen seuraavan viikon ruoat äidilleni, jonka omaishoitajana toimin. Ruoanlaitto on myös rentouttavaa, ja siinä saa olla luova: kokkailen suurella kädellä ja sydämellä ilman piperryksiä.

5. Millainen ruokavalio sinulla on?
Yritän syödä sesongin raaka-aineita suosien. Viikonloppuisin ja lomilla saan valita itse syömiseni, ja silloin nautiskelen kausiherkuista ja elän mansikoilla, herneillä ja muilla vihanneksilla ja juureksilla, jotka ovat kulloinkin parhaimmillaan.

6. Mikä tekee elämästäsi merkityksellistä?
Läsnäolo ihmisten kanssa merkitsee paljon. Se, että osaa nauttia pienistä hetkistä ja vaikkapa pysähtyminen 94-vuotiaan äitini kanssa. Pitää olla sinut itsensä kanssa – on toimittava ja tehtävä omat valintansa niin, että elää sen mukaisesti kuten itse kokee oikeaksi.

7. Millainen rooli liikunnalla on elämässäsi?
Kaikenlainen lihasvoimaa lisäävä nostelu, venyttely,  käveleminen ja liikkuminen yleensä, yhdistää mielen ja ruumiin. Kun veri virtaa päässä, juoksee ajatuskin paremmin. Ratkaisut pohdituttaviin kysymyksiin ja uudet ideat syntyvät parhaiten liikkeessä, samalla kun mieli lepää.
Arjessa unelmoin pitkistä vaelluksista luonnon keskellä, hiljaisuudessa.

8. Miten lisäät ja edistät hyvinvointiasi?
Lukeminen ja kävelylenkki raittiissa ulkoilmassa rentouttavat tehokkaasti. Nukkuminen on parasta akkujen lataamista, kun aivot saavat lepoa hektisestä arjesta ja asiat jäsentyvät unen aikana. 

9. Käytätkö ravintolisiä? Jos, niin mitä?
Käytän säännöllisesti vitamiineja, magnesiumia ja muita hivenaineita. Otan lisäksi kuureina ubikinonia, valkosipuli-, kurkuma- ja inkiväärikapseleita sekä piimaata. 

10. Seuraava tavoitteesi oman hyvinvointisi suhteen?
Näin keväällä valon lisääntyessä alan iloita siitä, että pian saadaan taas nauttia oman pihan kasviksista ja yrteistä sekä kauden vihanneksista. Kesälomalla saan myös itse päättää ruokani ja vapaammin myös aikatauluni.

​Aamukahvi pihalla linnunlaulun ympäröimänä, varpaat kasteisessa nurmikossa edistää kummasti hyvinvointia – siispä kesäaamuja odotellessa! Jospa muutama vaellusreissukin järjestyisi.

 
 
 
 

0 Comments

10 kysymystä terveydestä: Leena Sarvi

22/4/2019

0 Comments

 
Picture


​Leena Sarvi on tehnyt yli 30 vuotta töitä muodin ja kauneuden maailmassa. Hän on yksi Suomen tunnetuimmista näytösjuontajista, muoti- ja tyylikonsultti, kouluttaja ja luennoitsija. Kysyimme Leenalta 10 kysymystä terveydestä.
 
1. Mitä terveys sinulle merkitsee?  
Terveys on kaiken alku. Jos terveys romahtaa, kaikki romahtaa. Terveys on hyvin tärkeä asia ja sitä kannattaa vaalia.
 
2. Miten hoidat terveyttäsi? 
Hoidan terveyttäni kuuntelemalla kehoani. Reagoin signaaleihin, mitä elimistöni minulle lähettää. Vaikka olen oikea työmyyrä, osaan myös hiljentää tahtia tarpeen tullen ja levätä kun on levon aika. 
Pojat (koiramme) hoitavat terveyttäni jokapäiväisillä lenkeillämme. Vien koirat ulos aamulla ensimmäiseksi ja syön vasta sen jälkeen aamiaisen.
 
3. Millaisia oivalluksia / haasteita sinulla on ollut terveytesi kanssa?
Härkä-tähtimerkillä on tyypillisesti vahva niska ja kärsinkin aika ajoin niska-hartiaseudun jäykkyydestä. Kun stressi tuntuu hartioissa, tiedän, että on aika mennä hierojalle. 
 
Välillä myös kurkkukipu yllättää puhetyöläisen ja silloin äänen on annettava levätä. Kuuden päivän työputken ja seisomisen jälkeen jalat voivat olla kipeät, mutta olen oppinut vaihtelemaan kenkiä päivän mittaan, niin jalat eivät väsy niin paljon.
 
Yksi terveydellinen haasteeni tuli esiin tapaturman yhteydessä. Solisluuni murtui tapaturmaisesti ja sen seurauksena jouduin leikkauspöydälle. Solisluuhun laitettiin koukkulevy ja viisi ruuvia. Kun koukkulevyä oltiin poistamassa, sairaalassa ilmeni, että minulla on synnynnäinen vaiva sydämessä. Vuotava mitraaliläppä korjattiin cryoablaatiolla, jossa nivustaipeesta laitettiin katetrit sydämeen ja vuotokohdat jäädytettiin. Sen jälkeen piti ottaa pari viikkoa iisisti.
 
Mutta solisluun raudoittamisleikkauksen jälkeen menin heti töihin. Pääsin sairaalasta aamulla kello 10, ja olin jo iltapäivällä klo 17 töissä toisessa kaupungissa. Yrittäjän on hoidettava työt lähes tilanteessa kuin tilanteessa. Asenne vaikuttaa kaikkeen, ja hankalistakin tilanteista selviää, kun pitää fiiliksen korkealla!
 
4. Tyypillinen päiväsi? (Työ ja harrastukset)
Minulla ei ole tyypillistä päivää. Työni on säännöllisen epäsäännöllistä ja työkeikkoja on ympäri Suomen ja maailman. Leipäni on siis palasina maailmalla. 
 
Harrastuksista tärkeimpiä ovat kuntosali, matkailu, koirat, laskettelu ja tandempyörällä ajaminen mieheni Sepin kanssa. Koiranäyttelytoiminnassa en ole enää yhtä paljon mukana kuin ennen olin. Olen silti osaomistaja yhdessä koiranpennussa, jonka haimme Ruotsista. Seuraan tämän koiran näyttelyuraa innolla.

5. Millainen ruokavalio sinulla on?
Minulla ei ole mitään erityistä ruokavaliota, vaan syön sekaruokaa omien mieltymysteni mukaan. Etenkin matkoilla tulee syötyä paljon kalaa ja äyriäisiä. En juurikaan seuraa painoani, vaan vaatteista tiedän missä mennään. 
 
Vaikka reissuhommissa elämä olisi askeettista, kyllä täällä kotona välillä myös viini virtaa ja laulu raikaa. Olemme mieheni Sepin kanssa iloisia seikkailijoita ja meistä on kiva järjestää juhlia ja tavata ystäviä. 
 
6. Mikä tekee elämästäsi merkityksellistä?
Perhe, ystävät ja työ – kaikki sopivassa määrin.

7. Millainen rooli liikunnalla on elämässäsi?
Liikunnalla on hyvin tärkeä rooli elämässäni. Koirat liikuttavat minua säässä kuin säässä joka päivä. Myös työni on fyysistä seisomatyötä; istun työssäni äärimmäisen harvoin. 
 
8. Miten edistät hyvinvointiasi?
Aikuisvuosina olen alkanut ajatella yhä enemmän mentaalitason asioita ja niiden merkitystä elämässäni. Psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin on oltava tasapainossa. Omilla ajatuksilla on suuri merkitys hyvinvointiimme.
 
Kun kohtasin mieheni 25 vuotta sitten, huomasin heti, että hänellä on seikkailijaluonne. Olemme samanlaisia seikkailijoita, eli pitkästymme, jos suunnitelmissa ei ole jotakin mukavaa.
 
9. Käytätkö ravintolisiä? Jos, niin mitä?
Vivania Beauty Shot -kollageenivalmistetta olen käyttänyt sen markkinoille tulosta asti eli noin kuuden vuoden ajan, kuurina kolme kertaa vuodessa. Lisäksi syön Pycnogenolia ja ubikinolia. 

10. Seuraava tavoitteesi oman hyvinvointisi suhteen?
En kaipaa elämääni mitään extremejuttuja. Tauko laskettelusta on saanut minut kaipaamaan Dolomiittien sinistä taivasta ja luistoa suksien alle – etenkin kun tiedän miten hyvää se tekee kaikin puolin.
 

 
 
 
 
 

0 Comments

Professorin kommentti Ylen punariisi-uutisointiin

16/4/2019

0 Comments

 


Yle aiheutti pienoisen kohun viime viikolla uutisoidessaan, että ravintolisä aiheutti maksavaurion. Yle myönsi virheensä otsikoinnissa. Seuraamme alaa Luontaistuotteiden Tukkukaupan liitossa aktiivisesti ja tartumme epäkohtiin siinä määrin kun se on mahdollista. Kriittisyyttä tarvitaan, sillä ravintolisiin liittyvässä uutisoinnissa pyritään valitettavan usein sensaatiohakuisuuteen ja liioitteluun. Professori Ilari Paakkari toteaa asiasta seuraavaa: 

KOMMENTTI: Ylen ravintolisä aiheutti maksavaurion ja vei sairaalaan -artikkeliin 4.4.2019 
Punariisivalmisteet ovat tutkitusti tehokkaita kolesterolin alentajia, joiden ongelmana saattavat kuitenkin olla tunnetut statiinien haitat, valmisteiden vaihtelevat monakoliinin määrät ja mahdolliset haitalliset lisäaineet.    

Ylen uutinen ei kuitenkaan kerro esimerkkiä otsikon tapauksesta, jossa ravintolisän käyttö olisi aiheuttanut maksavaurion ja sairaalahoidon tarpeen.

Uutiseen on liitetty kuva punariisistä ja tekstissä siitä on mainittu yleisellä tasolla seuraavasti:  Punariisin on todettu aiheuttavan erityisesti oireita tuki- ja liikuntaelimistössä ja sidekudoksissa.  EU:ssa keskustellaan muun muassa punariisistä saatavan monakoliini K:n sekä vihreän teen katekiinien haitallisuudesta.  Punariisin kohdalla huoli liittyy sen mahdollisiin sivuvaikutuksiin, kuten lihaskipuihin ja sen  mahdollisesti sisältämiin epäpuhtauksiin. 

Punariisissä oleva vaikuttava aine sama kuin statiineissa
Fermentoitunut punariisi sisältää vaihtelevia määriä monakoliini K:ta, joka on kemiallisesti sama aine kuin kolesterolilääke lovastatiini. Punariisin statiini monakoliini K alentaa riittävästi saatuna kolesterolia.  

Maailmalla on kaupan noin 200 kapselimuotoista punariisivalmistetta, joiden laatu ei ole  yhtenevä. Kun tutkittiin valmisteita, jotka ilmoittivat monakoliini K:n määräksi 10 mg, analyyseissä kävi ilmi, että määrät todellisuudessa vaihtelivat satakertaisesti välillä 0,1 -10,9 mg/kapseli.  

Tutkituista 12 valmisteesta löydettiin lisäksi neljästä munuaisille haitallista mykotoksiinia sitriiniä. (Gordon et al Arch Intern Med 2010; 170 (19), 1722–1727).   


Yle uutiset mainitsi ravintolisien ja kasvisrohdosten aineet: A-vitamiini, monakoliini K, katekiinit, inkivääri, kurkuma, flavonoidit, kofeiini, kollageeni, omega 3 -kalaöljy ja kreatiini. Yhtäkään näistä ei voi oikein käytettynä pitää terveydelle vaarallisena. Ongelmana onkin usein verkkokaupasta ostetun tuotteen laatu. Toimialan kannalta olisi tärkeätä, että luontaisvalmisteita käyttävät ja niitä markkinoivat tarkistavat tuotteen valmistajan luotettavuuden. Kuluttajan on tästä syystä hyvä valita asiointinsa paikaksi satunnaisen internetin markkinapaikan sijasta tunnettu alan yrittäjä ja vähittäiskauppa. 


0 Comments

Suomessa ei ole markkinoilla maksatoksisia tuotteita

5/4/2019

1 Comment

 
Maailmalla havaittuja kasvien ja yrttivalmisteiden aiheuttamia maksavaurioepäilyjä uutisoidaan Suomessa usein harhaanjohtavasti. Vain harvat näistä yrttivalmisteista ovat olleet myynnissä Suomessa. Enää niitä ei ole Suomen markkinoilla. Viimeksi Yle (4.4.2019) otsikoi jutun Ravintolisä aiheutti maksavaurion ja vei sairaalaan. Kyselyistä huolimatta yhtään vahvaa yhteyttä jonkin yrttivalmisteen ja näiden vaurioiden välillä ei ole vahvistettu. Vaaralliset tuotteet poistuvat Suomen markkinoilta nopeasti. 

– Ravintolisät ja yrttivalmisteet kannattaa ostaa suomalaista liikkeistä tai verkkokaupoista, niin välttyy maksalle haitallisilta tuotteilta, joita saattaa olla myynnissä esimerkiksi ulkomaisissa verkkokaupoissa, vahvistaa Luontaistuotteiden Tukkukaupan Liiton asiantuntija, biokemisti Timo Lehto.

Ravintolisät ovat elintarvikkeita ja niiden valmistusta, maahantuontia ja markkinointia ohjaavat elintarvikesäädökset, kuten elintarvikelaki. Maahantuotavia tuotteita valvoo Tulli.
Johtavana viranomaisena myös Ruokavirasto osallistuu valvontaan teettämällä tarvittaessa tutkimuksia. Se tekee myös koko maata kattavat myyntikieltopäätökset. Lääkelainalaisia kasvirohdosvalmisteita ja perinteisiä kasvi-rohdosvalmisteita valvoo lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

– Suomen elintarvikelaki perustuu siihen, että kaikki markkinoilla olevat elintarvikkeet kuten ravintolisät ovat turvallisia. Silti etikettimerkintöjen sekä annostusohjeiden lukemisen ja noudattamisen merkitystä ei voi korostaa liikaa, koska yliannoksilla kyllä voi vaurioittaa maksaa esim. A-vitamiinilla, Lehto sanoo.

Lue lisää aiheesta Maksan terveydestä kannattaa pitää huolta ja Opas maksan hyvinvointiin. 
​
Asiantuntijana: Timo Lehto, biokemisti, ttlehto@kolumbus.fi
1 Comment

    Ravintolisätiedotus

    Ajankohtaisia uutisia

    Luokat

    All

    Arkisto

    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018

    RSS Feed

Picture
Copyright © 2019 Ravintolisätiedotus
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
  • Artikkeliarkisto
  • RavintolisäWiki
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät
  • Terveystuoteala