RAVINTOLISÄTIEDOTUS
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät

Ajankohtaisia uutisia

Naisten ja miesten immuunijärjestelmässä on eroja

24/3/2020

0 Comments

 

Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että jotkin miesten ja naisten immuunijärjestelmän soluista toimivat eri tavoin ja että jotkin soluista kommunikoivat suoraan miessukuhormonien kanssa.

Havainto voi auttaa selvittämään syitä sille, miksi tietyt sairaudet näyttäytyvät erilaisina miehillä ja naisilla. Jotkut sairaudet vaikuttavat vahvemmin miehiin kuin naisiin – ja päinvastoin.

Viime aikoihin asti sitä on pidetty selvittämättömänä mysteerinä. Melbournen yliopistossa Australiassa tutkijat ovat kuitenkin vihdoin askeleen lähempänä ilmiön selvittämistä, kertoo ScienceDaily.com.

Tutkijat havaitsivat huomattavia eroja naisten ja miesten immuunijärjestelmään kuuluvien säätelijä-T-solujen toiminnassa ja määrässä sekä löysivät solutyypin, joka kommunikoi erityisesti miessukuhormonin kanssa.

Ravintoaineita immuunijärjestelmälle
On tunnettu fakta, että immuunijärjestelmän toiminta vaihtelee suuresti yksilöstä toiseen ja että siihen vaikuttaa esimerkiksi yksilön ikä ja yleinen terveydentila. Uusi löytö on kuitenkin se, että immuunijärjestelmän toiminnassa on eroja myös sukupuolten välillä. Löytö on merkittävä, sillä sitä voidaan tulevaisuudessa hyödyntää niiden sairauksien hoidossa, joiden on havaittu vaikuttavan miehiin ja naisiin eri tavoin.

Pitkään on myös tiedetty, että immuunijärjestelmän ihanteellisen toiminnan takaamiseksi tarvitaan tiettyjä ravintoaineita – sukupuolesta riippumatta. Ajanjaksoina, jolloin immuunijärjestelmä on erityisen rasituksen alaisena, kuten pimeinä vuodenaikoina, kylmässä säässä, stressin aikana tai muuten immuniteettia rasittavina aikoina, voi olla hyvä idea täydentää ruokavaliota näitä tärkeitä ravintoaineita sisältävillä ravintolisillä.

D-vitamiinilisää tarvitaan talvikaudella
D-vitamiini, C-vitamiini ja seleeni ovat vain muutamia niistä monista ravintoaineista, jotka osallistuvat normaalin immuunipuolustuksen ylläpitoon. Riittävästä D-vitamiinin saannista voi olla vaikeaa pitää huolta talvikaudella, sillä aurinko on yksi tärkeimmistä D-vitamiinilähteistä ja pysyttelee talven niin matalalla taivaanrannassa, etteivät sen säteet juuri muodosta ihollamme D-vitamiinia. Siksi monipuolisen ja D-vitamiinin lähteitä sisältävän ruokavalion tueksi on järkevää ottaa käyttöön D-vitamiiniravintolisä. 

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joten hyvin imeytyvä D3-vitamiinimuoto liuotettuna kylmäpuristettuun oliiviöljyyn takaa D-vitamiinivalmisteelle parhaan mahdollisen imeytyvyyden. 

Ravintoaineiden saannin tehostaminen
Ravinnosta C-vitamiinia saa hedelmistä, marjoista ja vihanneksista. Joskus niiden syömisen lisäksi on tarpeen tehostaa C-vitamiinin saantia ja silloin C-vitamiiniravintolisän nauttiminen on on hyvä vaihtoehto. Herkkävatsaisten ja pitkäaikaisesti tuotetta käyttävien kannattaa valita käyttöönsä happoneutraali C-vitamiinivalmiste.

Riittävän seleenin saannin takaaminen ainoastaan laadukasta ravintoa nauttien voi olla haastavaa. Seleenin saanti vaihtelee maittain riippuen maaperän seleenipitoisuudesta. Suomessa liian alhaista seleeninsaantia on korjattu 1980-luvulta lähtien lisäämällä seleeniä lannoitteisiin. Seleenin saanti vaihtelee kuitenkin yksilöstä ja valitusta ruokavaliosta toiseen ja saattaa siten olla riittämätöntä esimerkiksi vegaaneilla ja luomuruokaa suosivilla.

Riittävän seleenin saannin takaamiseksi käyttöön kannattaa valita hyvin imeytyvä orgaaninen seleenivalmiste. Seleeniä ja sinkkiä sisältävä yhdistelmävalmiste on myös hyvä valinta, sillä sekä seleeni että sinkki tukevat immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

Lue koko uutiskirje: 
https://www.pharmanord.fi/news/naisten-ja-miesten-immuunijarjestelmassa-on-eroja-news


Lähde: Pharma Nordin uutiskirje 23.3.2020. 

0 Comments

Ilmasto lämpenee, siitepölyallergisten piina pahenee

19/3/2020

0 Comments

 

Siitepölyallergiat vaikuttavat jopa miljoonan suomalaisen arkeen. Ilmaston lämpeneminen pidentää oireilevan siitepölykautta ja tekee siitepölystä kenties aiempaa ärhäkämpääkin. Myös uusia allergiakasveja on tulossa.

Suomessa keskilämpötila nousi viime vuosisadan aikana jo yli kaksi astetta. Talvikuukaudet ovat lämmenneet kesäkuukausia enemmän, joulukuut peräti viisi astetta. Tänä talvena muutos on näkynyt selkeästi.

- Meillä keskilämpötila nousee lähes kaksi kertaa niin nopeasti kuin koko maapallon keskilämpötila, sanoo tutkimusjohtaja Kimmo Saarinen Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista.

Saarisen mukaan ilmastonmuutos tarjoaa vain huonoja uutisia siitepölyallergiselle. Oirekausi pahenee, kun lehtipuut runsastuvat ja Suomeen leviää uusia allergian aiheuttajia. Ensimmäisenä tulevat tuoksukit, jotka ovat Amerikasta lähtöisin olevia vieraslajeja.

- Myös siitepölyn allergeenisuus eli kyky aiheuttaa oireita voi lisääntyä lämpenevissä olosuhteissa, hän jatkaa.

Siitepölykausi alkoi aikaisin
Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin arvion mukaan kuluvan kevään aikana leppä kukkii pitkään ja hartaasti, mutta siitepölyä kertynee tavallista vähemmän. Koivuallergisille instituutti ennakoi viimevuotista helpompaa oirekautta.

- Heinän ja pujon siitepölystä voi ennalta sanoa vain, että kesällä sitä on ilmassa takuuvarmasti. Siitepölyn määrät riippuvat säistä ja vaihtelevat paikallisesti. Heinäallergisten oireilu painottunee kesä–heinäkuulle ja pujoallergisten vuoro on kesän etenemisestä riippuen heinäkuun jälkipuoliskolla tai elokuun alussa, Kimmo Saarinen arvioi.

Oireita voi helpottaa
Asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta sanoo, että siitepölykauteen kannattaa varautua hankkimalla tarvittavat lääkkeet kotiin hyvissä ajoin. Allergiaoireita voi helpottaa apteekista ilman reseptiä saatavilla antihistamiineilla tai paikallisesti silmätipoilla ja kortisonipohjaisilla nenäsumutteilla.

Antishistamiinilääkitystä tai silmätippojen käyttöä ei tarvitse aloittaa ennakoivasti, sillä ne tehoavat nopeasti. Nenäsumutteiden käyttö kannattaa aloittaa ennakoiden siitepölykauden alkua, sillä kortisonin vaikutus alkaa hitaammin.

- Mikäli allergiaoireet ovat vaikeita ja haittaavat normaalia elämää, kannattaa harkita siedätyshoitoa, joka aloitetaan aina syksyllä, kun ilmassa ei ole enää siitepölyä. Nyt on saatavilla sekä koivu- että heinäallergisille siedätyshoitotabletti, joka helpottaa siedätyshoitoa huomattavasti, Anne Vuorenmaa sanoo.

Lähde ja lisätietoja: www.allergia.fi



0 Comments

10 kysymystä terveydestä: Johanna Koivu

19/3/2020

0 Comments

 
Picture

Kuva: Antti Liinpää

​Johanna Koivu tuli tunnetuksi Lauri Tähkä ja Elonkerjuu -yhtyeen viulistina. Nyt hän toimii perustamansa hyvinvointimedia KoivuTV:n juontajana, käsikirjoittajana ja tuottajana sekä valmennuskonsepti Karisma Coachingin mentaali- ja esiintymisvalmentajana. Johanna vastasi 10 terveysaiheiseen kysymykseemme.


1.    Mitä terveys sinulle merkitsee?  
Terveys on minulle kaikki kaikessa. Ilman terveyttä ei ole mitään.
 
2.     Miten hoidat terveyttäsi? 
Hoidan terveyttäni monin tavoin, mutta hyvä uni on tärkein. Panostan palautumiseen ja nukkumiseen. Pyrin kunnioittamaan unirytmiäni ja nukun pitkään aina kun mahdollista. Olen huomannut, että tarvitsen paljon unta. 
 
3.    Millaisia oivalluksia / haasteita sinulla on ollut terveytesi kanssa?
Homekriisi sairastutti minut vuonna 2013 hyvin moninaisin oirein. Immuunipuolustukseni ei toiminut, kärsin allergioista, kaikki kemikaalit ärsyttivät ja maksa oli kovilla. Tämä opetti paljon omasta terveydestä ja sen vaalimisesta. Pelko siitä, että oireet jäävät loppuelämäksi oli ahdistava. Onneksi tilanne rauhoittui; pääsin pois homeasunnosta ja löysin sukulaisten luota ”puhtaan tilan”, jossa saatoin toipua. Nyt tilanne on hallinnassa ja voin hyvin. Haluan kertoa kokemuksistani ja auttaa muita vastaavassa tilanteessa olevia. Toivoa on.
 
4.    Tyypillinen päiväsi? 
Päiväni vaihtelevat hyvin paljon. Nyt työskentelen tiistaista lauantaihin Teatteri Avoimissa ovissa Sontiainen – balladi koti-ikävästä -näytelmässä. Päivisin teen mentaali- ja esiintymisvalmennuksia Karisma Coaching -yrityksessäni ja tuotan sisältöä hyvinvointimediaani KoivuTV:hen.  Myös somekanavien päivitys vie yllättävän paljon aikaa. Lisäksi vedän kehoterapeuttisia ryhmiä, joissa hyödynnän tanssi-liiketerapiaa. Tykkään työstäni todella paljon – se on elämäntapa ja muiden auttaminen on minun juttuni. 
 
5.    Millainen ruokavalio sinulla on?
Olen kokeillut monenlaisia ruokavalioita ja nuorempana olin myös vegaani. Silloin vegaanituotteiden valikoima rajoittui luontaistuotekaupan purkkitofuun. Nyt tarjonta on huomattavasti monipuolisempaa. Olen huomannut, että kehoni muuttuu kausittain ja se tarvitsee aika ajoin hieman erilaisia asioita. Oman itsensä kuunteleminen onkin todella tärkeää. Tarvitsen paljon ravitsevaa ruokaa ja syön myös eläinproteiinia, kuten luomulihaa ja kalaa. VHH eli vähähiilihydraattinen ruokavalio sopii minulle. Kotimaisia viljoja en syö lainkaan - kauraa lukuun ottamatta - eli olen gluteeniton. Luomua valitsen ja syön niin paljon kuin mahdollista. 
 
6.    Mikä tekee elämästäsi merkityksellistä?
Lähimmät ihmiset: ystävät, perhe, parisuhde – rakkaus!
 
7.    Millainen rooli liikunnalla on elämässäsi?
Liikunnan merkitys vaihtelee elämäntilanteeni mukaan. Teatterirooli on aktiivista tekemistä eli tällä hetkellä liikkumiseni on palauttavaa. Pilates on ikisuosikkini – se korjaa ja vahvistaa kehoa luonnollisella tavalla. Pyöräilen myös mahdollisuuksien mukaan eli hyötyliikunta on tärkeä osa arkea. 
 
8.    Miten edistät hyvinvointiasi?
Pyrin elämään niin kuin opetan. Toki arjen valinnat muodostuvat kunkin elämäntilanteen voimavarojen ja jaksamisen mukaan. On tärkeää voida elää omannäköistä elämää sillä se lisää hyvinvointia. Pienillä teoilla arjessamme voi olla hyvinkin suuri merkitys hyvinvointimme kannalta. 
 
9.    Käytätkö ravintolisiä? Jos, niin mitä?
Käytän ravintolisiä kausittain vaihdellen. Tällä hetkellä syön luonnonmukaista vitamiini-mineraalivalmistetta, ei-synteettistä B-vitamiinia, D-vitamiinia, Pygnogenolia, Ubikinolia, kurkumaa, jodia, seleeniä, yrttejä vaihdellen; nokkostippoja, siveydenpuuhedelmäuutetta, purasruohoöljyä (GLA:ta), kalaöljyä, runsaasti C-vitamiinia, magnesiumia, aminohappoja, sinkki-karnosiinia, melatoniinia, kauraversouutetta, E-vitamiinia ja maitohappobakteereita. Myös Oliivinlehtiuutetta käytän flunssa- ja viruskautena.
 
10. Seuraava tavoitteesi oman hyvinvointisi suhteen?
On tärkeää pysähtyä miettimään mikä on elämässä oikeasti tärkeää. Mietin myös sitä, miten edelleen kehittyisin ihmissuhteissa ja mitkä asiat ovat niitä joihin puuttua ja mitkä asiat tulee vain hyväksyä.
 
 
Mikä KoivuTV?
KoivuTV on uusi viihteellinen hyvinvointiohjelma ja lifestylekonsepti. KoivuTV:ssä julkaistaan inspiroivia, hyvinvointiaiheisia podcasteja, kiinnostavia asiantuntijahaastatteluja sekä julkisuuden henkilöiden vinkkejä hyvään oloon ja jaksamiseen. KoivuTV:n juontajana ja käsikirjoittajana toimii viulisti-näyttelijä, tanssi-liiketerapiamenetelmien ohjaaja, esiintymisvalmentaja, LCF Life Coach Johanna Koivu. https://www.koivutv.com
 
Mikä Karisma Coaching?
Esiintymis- ja mentaalivalmentajana sekä kouluttajana Johanna Koivun intohimona on auttaa ihmisiä löytämään oma sisäinen voimansa ja karismaattisuutensa. Johanna on motivaattori ja läsnäoleva kanssakulkija asiakkaan matkalla kohti sisäistä kehitystä ja laadukkaampaa elämää.
https://www.karismacoaching.fi
 
Johanna Koivu on Lontoosta valmistunut teatteritaiteen maisteri, näyttelijä ja teatteriohjaaja, esiintymistaidon valmentaja, draamaopettaja, tanssi-liiketerapiamenetelmien ohjaaja, ratkaisukeskeinen valmentaja, LCF Life Coach sekä NLP Practitioner.

0 Comments

Ravintolisät ja sydämen vajaatoiminta

17/3/2020

0 Comments

 

Sydämen vajaatoiminta on länsimaissa yleisimpiä kuolemansyitä. Tautia voidaan ehkäistä ja tutkitusti hoitaa  – joko lääkityksen lisänänä tai pelkästään ilman lääkkeitä – monilla ravintolisillä, jotka parantavat potilaan kuntoa, vointia ja elämänlaatua, kirjoittaa kansainvälinen tutkijoiden työryhmä uudessa kirjallisuuskatsauksessaan Nutrition Resarch Reviews -lehdessä.
 
Tutkijat tekivät systemaattisen kirjallisuushaun klinisistä tutkimuksista Yhdysvaltain terveysviraston PubMed-tietokannasta tammikuun 1970 ja heinäkuun 2019 väliseltä ajalta. Hakusanoina olivat 'nutraceuticals', 'dietary supplements', 'herbal drug' ja 'heart failure' ja 'left verntricular dysfunction'. 
 
Kliiniset tutkimukset puolsivat seuraavien ravintolisien käyttöä sydämen vajaatoiminnan hoidossa: orapihlajaute, ubikinoni eli koentsyymi Q10, l-karnitiini, d-riboosi, karnosiini, D-vitamiini, maitohappobakteerit (probiootit), omega-3-rasvahapot ja punajuuren nitraatit, jotka kaikki voivat parantaa potilaiden kokemaa elämänlaatua ja/tai sydämen toimintaa kuvaavia muuttujia, kuten vasemman kammion iskuvoimaa. Näillä ravintolisillä ei ole tutkimusten mukaan merkittäviä sivuvaikutuksia.  
 
Ravintolisien hyödyt ovat suurimmillaan vajaatoiminnan alkuvaiheissa. Ravintolisät lisäävät vajaatoiminnan hoitoon käytettävien lääkkeiden tehoa, toteavat tutkijat. He edustavat seuraavia tutkimuslaitoksia:
 
1 Department of Medical and Surgical Sciences, University of Bologna, Bologna, Italy. 2 Department of Science and Drug Technology, University of Turin, Turin, Italy. 3 Department of Cardiology and Pneumology, University of Goettingen Medical Center, Goettingen, Germany; German Center for Cardiovascular Disorders (DZHK), partner site Goettingen, Germany. 4 University of Medicine and Pharmacy Carol Davila, University and Emergency Hospital, Bucharest, Romania. 5 Department of Cardiology and Congenital Diseases of Adults, Polish Mother's Memorial Hospital Research Institute (PMMHRI), Lodz, Poland. 6 Biotechnology Research Center, Pharmaceutical Technology Institute, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran. 7 Neurogenic Inflammation Research Center, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran. 8 Halal Research Center of IRI, FDA, Tehran, Iran. 9 Ciccarone Center for Prevention of Heart Disease, Division of Cardiology, Department of Medicine, Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, MD, USA. 10 Department for Metabolic Diseases, University Hospital Center Zagreb, School of Medicine, Zagreb University, Zagreb, Croatia. 11 Heart Disease Prevention Program, Division of Cardiology, University of California, Irvine, CA, USA. 12 Department of Clinical Biochemistry, Royal Free Campus, University College London Medical School, University College London, London, UK. 13 Department of Life, Health and Environmental Sciences, University of L'Aquila, Coppito, L'Aquila, Italy. 14 Department of Hypertension, Medical University of Lodz, Lodz, Poland. 15 Polish Mother's Memorial Hospital Research Institute (PMMHRI), Lodz, Poland. 16 Cardiovascular Research Centre, University of Zielona Gora, Zielona Gora, Poland. Cicero AFG, Colletti A, von Haehling S, et al. Nutraceutical support in heart failure: a position paper of the International Lipid Expert Panel (ILEP) [published online ahead of print, 2020 Mar 16]. Nutrition Research Reviews. 2020;1–25. doi:10.1017/S0954422420000049 
 
-Matti Tolonen

0 Comments

Kansalaiset voivat tehdä koronavirustaudin oirearvion Omaolo.fi -verkkopalvelussa

17/3/2020

0 Comments

 

Koronavirusepidemia leviää Euroopassa, ja Suomessa on päätetty poikkeuksellisista rajoitustoimista koronavirusepidemian hillitsemiseksi. Kansalaiset voivat nyt hakea koronavirustietoa myös Omaolo-digipalvelussa. Tavoitteena on muun muassa lisätä tietoa ja helpottaa terveydenhuollon paineita.

Sähköiseen Omaolo.fi-verkkopalveluun on avattu uuden koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin oirearviokysely. Koronavirustaudin oirearvion on toteuttanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeisiin ja kansallisiin hoitosuosituksiin perustuen Kustannus Oy Duodecim. 

Oirearviokyselyn vastausten perusteella vastaaja saa arvion siitä,    miten todennäköistä on, että hän on saanut koronavirustartunnan    miten tarpeellista laboratorionäytteen ottaminen on    millaista hoitoa oireet edellyttävät  .

Oirearvio 
neuvoo myös, miten toimia infektion leviämisen ehkäisemiseksi. Luotettava ja ajantasainen informaatio vähentää huolta tartunnasta silloin, kun se on aiheeton.  Samalla palvelu helpottaa ammattihenkilöiden työkuormaa ja puhelinruuhkaa. 

Oirearviokyselyn toimintasuositukset ovat kansallisia ja niitä on täydennetty paikallisilla ohjeistuksilla, kun yhteydenotto ammattihenkilöön on tarpeen.   Palvelu on käytettävissä internet-selaimella tietokoneella ja älypuhelimella. 

Koronavirustaudin oirearvio on kaikkien Suomen asukkaiden käytettävissä, suomeksi ja ruotsiksi. Sähköinen oirearvio mahdollistaa yhdenvertaisen palvelun ajasta ja asuinpaikasta riippumatta. 

Omaolo.fi on kansallinen, julkisen sektorin sosiaali- ja terveydenhuollon digipalvelu.  Kustannus Oy Duodecim vastaa oirearvioiden lääketieteellisestä sisällöstä. Omaolo-palvelua käyttävät kunnat tekevät sisältöön alueellisia palveluohjauksia. Omaolo-palvelusta vastaa  SoteDigi  Oy.  


Lähteet: Duodecim ja Omaolo.fi

0 Comments
<<Previous

    Ravintolisätiedotus

    Ajankohtaisia uutisia

    Aihepiirit

    All
    Aitous
    Aivot
    Antioksidantti
    E-EPA
    Ennaltaehkäisy
    Eteerinen öljy
    Flunssa
    Hamppu
    Hoitava
    Hyvinvointi
    Immuunijärjestelmä
    Kauneus
    Koentsyymi Q10
    Kolesteroli
    Krooninen Väsymys
    Kukkaterapia
    Kurkuma
    Kurkumiini
    LDL
    Liikunta
    Luonnollinen-vitamiini
    Luontaistuote
    Rasvahappo
    Ravintolisä
    Rohtokasvit
    Ruokavalio
    Seleeni
    Seleenin Lähteet
    Seleenin Puute
    Seleenisuositus
    Suojaravinteet
    Synteettinen Vitamiini
    Torju Stressiä
    Triglyseridi
    Tutkimus Osoittaa
    Ubikinoni
    Unihäiriö
    Uupumus
    Vastustuskyky
    Vitamiini
    Vitamiinin Kaltainen Yhdiste

    Arkisto

    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018

    RSS Feed

Picture
Ylläpitäjä Terveystuotetukut ry
Copyright © Ravintolisätiedotus
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Artikkeliarkisto
  • Terveystuoteala
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Lainsäädäntö
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät