Ravintolisätiedotus
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
  • Artikkeliarkisto
  • RavintolisäWiki
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät
  • Terveystuoteala

Ajankohtaisia uutisia

5 x voimaa kukista

25/11/2019

0 Comments

 

Suomalaiset kukat voivat antaa voimia, nostaa kehon immuniteettia kohottamalla ja tasapainottamalla mielialaa.

Kukkia käytetään kukkaterapeuttisessa uutosmuodossa pieniä määriä. Kukkatippojen vaikutus selittyy niiden antamaan informaatioon eli resonanssiin – hieman samaan tapaan kuin homeopaattisetkin aineet. Ohessa muutamia esimerkkejä kukista, jotka tuovat uutta virtaa elämään:

Koivu (Betula pendula) – ”Tunnen kuinka elämä virtaa minussa kuin uudistava, elvyttävä mahla”
Koivu antaa levollisen olon ja poistaa epävarmuuden. Se saa mielen ja energian virtaamaan elvyttävästi kuten vihta kotoisessa saunassa. Samalla se auttaa tasapainottumaan sekä puhdistaa ajatukset pois itsekkyydestä. Koivu virvoittaa uupunutta ja lisää nesteiden kiertoa.

Kuusi (Picea abies) – ”Olen turvassa, tiedän suuntani ja hyväksyn elämän ympärilläni”
Kuusi sopii huolista, velvollisuuksista ja ympäristöstä aiheutuneeseen stressiin. Se keventää elämän taakkaa hartioilta ja antaa sisäistä tukea ja turvaa. Se helpottaa myös liiallista itsekritiikkiä ja auttaa irrottautumaan omista ja ympäristön asettamista paineista.

Nokkonen (Urtica dioica) – ”Minulla on kaikki tarvitsemani voimavarat ja tartun toimeen”
Nokkostipat ovat vitalisuutta lisääviä ja edesauttavat rautaista kuntoa. Ne auttavat tulkitsemaan omia tarpeita ja tuntemuksia. Nokkonen opettaa ymmärtämään, että olet osa luontoa ja opit elämään sen mukaisesti, myös sen rytmissä.

Siankärsämö (Achillea millefolium) – ”Uudistuvan luomisvoimani avulla voin hyvin ja olen terve”
Siankärsämö antaa suojaa haitallisilta ulkoisilta ja psyykkisiltä ja fyysisiltä vaikutuksilta (esim. homeet, saasteet, lisäaineet), joiden seuraus voi olla hyvinkin erilainen henkilöstä riippuen. Se lisää sitkeyttä ja sisäistä vahvuutta. Ota siankärsämöä elvyttämään sisäistä uudistuvaa luomisvoimaasi ja kun vastustuskykysi on heikentynyt esim. flunssakauden aikana. Kun suhde itseen on kunnossa, on suhde ympäristöön kunnossa. 

Voikukka (Taraxacum spp.) – ”Näen auringon ja voin hyvin”
Voikukka laukaisee kaikenlaisia jännityksiä, avaa mielen lukkoja ja helpotta masentuneisuutta. Uute virkistää tuomalla keveyden, sopusoinnun ja auringon valon. Ota voikukkaa kun haluat valoa syksyn pimeyteen, kaamosmasennukseen tai keväällä kesän pitkään odotukseen. 
 
Kun mieleen ja tunne-elämään tulee tasapaino, niin kehokin vahvistuu. Muita vahvistavia kukkia ovat mm. mustikka, mänty ja ratamo. 

Kukkaterapia on aina yksilöllistä. Käy esim. www.frantsila.com –sivuilla. Voit valita kukat myös intuitiivisesti. 

Käyttöohje:
Suomalaisia kukkauutoksia sekoitetaan kätevimmin 1 tippa vesilasilliseen vettä ja nautitaan pitkin päivää. Voit myös tehdä itsellesi sekoitteen eri kukkauutoksista lisäämällä 30 ml:n vedellä täytettyyn pulloon 2 tippaa jokaista 3-5 kukkatippaa. Käytä seosta 4 tippaa 4 kertaa päivässä tai tarvittaessa. Muistuta piilotajuntaasi lausumalla oheisia vahvistuslauseita niin saat vielä lisävoimaa elämääsi. 
 
Virpi Raipala-Cormier
Tuotekehitys- ja koulutusvastaava/
Product development & Education
 
Frantsilan Luomuyrttitila Oy
Frantsila Organic Herb Farm
 
www.frantsila.com
www.facebook.com/frantsilanluomuyrttitila
instagram.com/frantsilaherbfarm

 

0 Comments

Hamppumaa – kestävää hyvinvointia

20/11/2019

0 Comments

 

Hamppu on ihmiskunnan monipuolisin hyötykasvi, jota hyödynnetään monin tavoin. Hamppumaa on yhteiskunnallinen yritys, joka käyttää valtaosan voitoistaan ekologisen ja yhteiskunnallisen hyvän edistämiseen. 
 
– Uskomme, että hampun viljely, entistä parempien hampputuotteiden kehittäminen ja tiedon levittäminen hampun hyödyistä mahdollistavat sekä luonnon että ihmisten siirtymisen kestävämpään hyvinvointiin, visiojohtaja Jaakko Myllyniemi Hamppumaasta sanoo.  

Hamppumaassa uskotaan hyvinvoinnin syntyvän monista pienistä arjen ratkaisuista ja asenteista. Siksi jokaisessa hetkessä on hyvä kunnioittaa ja kuunnella sekä ihmisten että luonnon tarpeita. 
 
– Työskentelemme dynaamisesti, inspiroituneesti ja valtavalla rakkaudella asiaamme kohtaan. Kannustava yhteisöllisyys on meille tärkeää ja unelmoimme kokonaisvaltaisesti kestävästä hyvinvointikulttuurista.
 
Miksi hamppu?
 
Hampun hyötykäyttö ei rajoitu pelkästään talonpoikien kestäviin vaatteisiin ja purjelaivojen aikakaudelle, vaan siitä saadaan valmistettua tuhansia nykypäivän tuotteita niin vaate-, paperi-, rakennus- kuin liikenneteollisuudessakin. 
 
– Syy, miksi maailmalla ei käytetä luontoa ravitsevaa hamppua enemmän tuotteiden valmistamiseen juontuu historiasta. Hampputeollisuuden kasvattaminen kuitenkin luo kestävää hyvinvointia. Parasta mitä hampputeollisuudelle voidaan tehdä, on kasvattaa markkinoita, koska mitä enemmän hampputuotteita kulutetaan, sitä enemmän hampputuotteita voidaan kehittää ja valmistaa, Myllyniemi valottaa.
 
Monet käyttäisivät enemmän hamppua, jos sitä olisi saatavilla ja ostaisivat  hampusta tehtyjä vaatteita, jos ne olisivat halvempia.
 
– Faktaa kuitenkin on, että kysyntä määrää markkinat. Eli kun tuotteita kulutetaan enemmän, niitä tuotetaan enemmän, jolloin myös hinnat voidaan pitää matalampina, Myllyniemi muistuttaa.  
​
1900-luvun alkuun asti hamppua käytettiin enemmän kaikessa mahdollisissa muodoissa. Synteettisten kuitujen ja niiden tehokkaampien tuotantomenetelmien kehittymisen myötä hampun kulutus alkoi hiipua, erityisesti koska sen työstäminen oli vaivalloisempaa sen vahvuuden vuoksi. 
 
– Nyt kun luonnonkuidut ovat taas ekologisuutensa ja kestävyytensä ansiosta suosiossa, on hyvä aika luoda ostopäätöksillä kestävää hyvinvointia, Jaakko Myllyniemi kannustaa.  

www.hamppumaa.fi

 
 

0 Comments

Miten piristyä?

15/11/2019

0 Comments

 

Ihminen vahvistuu ja jaksaa olla vireä, kun keho saa kaikki ravinto- ja suojaravinneaineet sekä pystyy ne sulattamaan ja imeyttämään hyvin elimistönsä käyttöön. 

Kasvisvoittoinen, antioksidanttirikas ja värikäs ruoka energisoi eikä aiheuta kehoon happamuutta ja kuona-aineiden keräytymistä. Niiden kunnollinen poisto tapahtuu eri erityselinten aktivoinnin kautta (maksa, suolisto, munuaiset, keuhkot). Syvä hengitys, raikkaassa luonnossa liikkuminen ja myönteinen, vähästressinen elämäntapa auttavat jaksamaan energisenä. 

Munuaiset ovat ihmisen fyysisen, psyykkisen, hermoston ja voiman tyyssija. Keuhkot taas ovat energian mestari eli ne auttavat puhdistamaan verta hiilidioksidista ja tuomaan sitä taas sydämen käyttöön kaikkialle elimistön vireydeksi ja uudistamiseksi. Niitä tukee ja auttaa jaksamaan yrtit, jooga, meditaatio ja yleensäkin hidastaminen, hiljentyminen ja luonto. Minulle ne ovat olleet ehdottoman tärkeät voimaantumisen eväät jo lähes 50 vuotta.

Vahvistavia Suomen luonnossa menestyviä rohtokasveja
Vahvistavia mielikasvejani ovat nokkonen, siankärsämö ja voikukka. Ja jos hermot ovat kovilla eikä saa nukuttua, kauranröyhy (eli kauranversiouute) helpottaa. Monelle stressimahaiselle myös rauhoittava kamomilla on tärkeä kotiapteekkiyrtti.

Tavoitteena on mielestäni se, että  tarvitsisi vain harvoin saada potkua kofeiinista kahvin tai mustan tai vihreän teen kautta tai käyttämällä vahvempia adaptogeenisia kasveja kuten ginsengiä, venäjänjuurta, ruusujuurta, vuorenkilpeä tai rothokoisiota. 

Kokeile vaikka kuukausi joitain tai kaikkia seuraavia kasveja, eteerisiä öljyjä ja kukkatippoja, niin saat varmasti lisävirtaa luonnollisesti kehoa kuunnellen. 

Nokkonen (Urtica dioica) 

Nokkonen on Pohjolan tärkein villivihannes ja puhtia antava rohdoskasvi, joka toimii hellänä adaptogeenina eli kasvina, joka lisää ihmisen kestävyyttä. Se sisältää erittäin paljon ravintoaineita. Siinä on esimerkiksi piitä 60-kertaisesti lehtisalaattiin verrattuna, kalsiumia kolminkertaisesti maitoon verrattuna, rautaa seitsenkertaisesti pinaattiin verrattuna ja C-vitamiinia viisinkertaisesti appelsiinin verrattuna. Nokkosen siemenet sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja sekä runsaasti E-vitamiinia. 

Kansa tuntee nokkosen ”verta puhdistavana” ja ”vertaluovana” rohtona ja sitä on pidetty yleisesti hyvän kunnon, vastustuskyvyn, elinvoiman ja virkeyden lisääjänä. Kansa on arvostanut nokkosen siemeniä myös potenssia kohottavana ja muistia virkistävänä rohtona, jotka elvyttävät myös lisämunuaisten toimintaa uupumusaikoina. 

Nokkonen vahvistaa munuaisia ja poistaa lievästi nestettä ja virtsahappoa ja hoitaa virtsatietulehduksia, kihtiä, turvotuksia ja iskiasta. Nokkosta on käytetty estämään eturauhasen liikakasvua. Se tasaa verenpainetta, alentaa verensokeria, kohottaa hemoglobiinia ja lisää punasolujen määrää hoitaen siten anemiaa ja alhaisia ferritiiniarvoja eli väsymystä. Nokkonen on perna- ja haimarohto, ja sitä on käytetty tukena yleensä verisairauksien hoidossa. Se edistää ruoansulatusta, ja sitä käytetään normalisoimaan suolen toimintaa, parantamaan ruoansulatusvaivoja, ripulia, ummetusta ja peräpukamia, maha- ja pohjukaissuolenhaavaumia sekä maksa- ja sappivaivoja.

Nokkonen irrottaa limaa hengitysteistä, ja sitä käytetään hengitysteiden ongelmien tukihoitona, kuten esimerkiksi krooniseen bronkiittiin, yskään ja astmaan, heinänuhaan ja allergioihin sekä yleiseen väsymykseen. Nokkosen sisältämä pii ja asetyylikoliini torjuvat allergisia reaktioita.
Kylvyissä nokkonen on yleisesti elimistöä vahvistava, vireyttä ja vastustuskykyä antava. Se elvyttää ihon ja päänahan pintaverenkiertoa ja vahvistaa myös hiustenkasvua. Nokkonen lievittää lihaskipuja ja reumaa ja edistää nesteen, turvotuksen ja virtsahapon poistumista. 

Käytä nokkosta tuoreena tai kuivattuna ruoassa (1-2rkl) jauheena, yrttiteessä 1tl 2dl kuumaa vettä kohti tai 20 tippaa uutteena useasti päivän mittaan. 

 
Siankärsämö (Achillea millefolium)

Siankärsämö eli akantupakki on Suomen kansan tuntema ”tuhattaituri”. Sitä on pidetty vahvuuden symbolina. Esimerkiksi kreikkalainen soturi Akilles tuli haavoittumattomaksi kun hänen äitinsä kastoi hänet siankärsämöteehen – ainoastaan kantapää jäi hänen heikoksi kohdakseen eli ”Akilleen kantapääksi”. 

Rohtona käytetään kukkivaa kasvia, kukkia ja lehtiä. Siankärsämö laukaisee sileiden lihasten kouristuksia erityisesti mahavaivoissa. Se lisää sapen ja mahanesteen eritystä. Näin se edistää ruoansulatusta, ravintoaineet imeytyvät paremmin ja ihminen vahvistuu. Se on tärkeää monelle, jolla on ruoansulatusvaivoja. Lisäksi se edistää suoliston toimintaa, auttaa ummetuksen hoidossa ja vähentää kaasunmuodostusta. 

Siankärsämö sisältää mm. karvasaineita, kamatsuleenia, atsuleenia ja salisyylihappoa sekä runsaasti sydämen toiminnalle tärkeitä hivenaineita, mangaania ja magnesiumia, ja se alentaa verenpainetta ja verensokeria. Siankärsämö lisää virtsaneritystä ja sitä on käytetty helpottamaan virtsatie- ja eturauhasvaivoja.

Siankärsämö vahvistaa immuunijärjestelmää ja on tulehduksia estävä, antibakteerinen ja antibioottinen ja alentaa jonkin verran myös kuumetta. Sitä on käytetty flunssan torjunnassa ja hoidossa samaan tapaan kuin auringonhattua eli kaunopunahattua. Siankärsämö tehoaa myös homeisiin ja hiivoihin. Sitä on käytetty puhdistamaan ja vahvistamaan elimistöä, ja kansanlääkinnässä sitä on arvostettu ”verta ja maksaa puhdistavana” rohtona ja siitä on tehty vahvistavaa siankärsämöviinaa. Nimi ”akantupakki” viittaa siankärsämön käyttöön hengitysteiden vaivoissa, yskässä ja astmassa.

Siankärsämöllä hoidetaan ulkoisesti ihoa erilaisissa iho-ongelmissa, haavoissa. Siankärsämön betosiniini estää verenvuotoja ja eugenoli lievittää paikallista kipua. Siankärsämötinktuuraa onkin käytetty kipuja lievittävänä linimenttinä. 

Siankärsämöä arvostetaan erityisesti suonikohjujen ja peräpukamien rohtona kylpyinä, kääreinä, salvoina ja voiteina käytettynä. Se elvyttää muutenkin myös sisäisesti käytettynä laskimo- ja ääreisverenkiertoa sekä lämmittää kylmiä jalkoja ja käsiä. Sitä on käytetty sisäisesti ja ulkoisesti kylpyinä kuukautiskipuihin ja vaihdevuosivaivoihin. 
Käytä yrttiteenä, -jauheina ja –uutteena sekä mausteena – myös ulkoisesti.

Voikukat (Taraxacum spp.)

Voikukka on monimuotoinen ja monivuotinen sikurikasveihin kuuluva rohtokasvi, joita tunnetaan on 700 lajia. Eri kielillä voikukkaa kutsutaan mm. leijonanhampaaksi tai sängynkastelijaksi, mikä viittaa kasvin virtsaneritystä lisäävään vaikutukseen. Suvun tieteellinen nimi voidaan johtaa sanoista taraxis (= eräs silmäsairaus) ja akeomai (=parantaminen).

Rohtona käytetään voikukan juurta, lehtiä, versoa, kukkia ja tuoreesta voikukasta puristettua mehua. Vaikuttavia aineita ovat taraksiini-karvasaine, hartsit, flavonoidit ja inuliini (syksyllä jopa 40%), A-, B-, C- ja D-vitamiini, kalsium, fosfori, magnesium, rauta sekä kalium (versossa 4,5%).
 
Voikukan lehdet lisäävät haimanesteen eli ruoansulatusta helpottavien entsyymeiden tuotantoa, jolloin ruoka sulaa taas paremmin ja ihminen vahvistuu. Lehdet helpottavat myös perna- ja munuaisvaivoja, kihtiä, reumaa ja nesteenkertymiä. Voikukka tunnetaan myös ”verta ja kehoa puhdistavana” rohtona. Juuri lisää huomattavasti sapeneritystä, lisää ruokahalua, edistää ruoansulatusta ja vahvistaa maksaa.

Voikukka auttaa vatsakatarriin, ummetukseen ja peräpukamiin ja lisäksi estää kasvaimia ja tulehduksia. Voikukan juuren inuliini alentaa korkeaa huonoa kolesterolia ja verensokeria. Voikukkaa käytetään myös ihottumiin, kutinaan ja selluliitin hoitoon sisäisesti. 

Käytä lehtiä tuoreena ja kuivattuna ruoissa, viherjauheina, yrttiteinä ja –uutteina sekä juurta paistoksina, keitteenä ja kahvin sijaan sekä uutteina.

Ruusujuuri

Ruusujuuri (Rhodiola rosea) on monivuotinen tuntureilla kasvava adaptogeenina tunnettu maksaruohokasvi. Suomessa sitä tavataan yleisenä Enontekiön Lapissa, harvinaisempana Inarin ja Kittilän Lapissa. Siperiassa ruusujuuri kasvaa rotevakasvuisena; yhden juurakon paino saattaa nousta lähes kiloon, tosin vasta 3-5 vuoden ikäisenä. Rohtona käytetty juurakko tuoksuu ruusulle, josta se on saanut nimensäkin. 

Ruusujuuri auttaa elimistöä selviytymään äärimmäisissä olosuhteissa esimerkiksi psyykkisen ja fyysisen stressin aikana. Sitä käytetään yleisesti vahvistavana rohtona. Samantyyppisiä adaptogeenisiä vaikutuksia löytyy myös ginsengistä, venäjänjuuresta, vuorenkilvestä ja rohtokoisiosta. Myös väinönputkin lisää tarmoa.

Käytä juurta keitteenä tai uutteena.

 
Kaura (Avena sativa)
Kaurasta käytetään rohtona heilimöinti ja maitoasteella olevia kauran röyhyjä sekä kauranjyviä. 

Kauranversoa käytetään sisäisesti rauhoittamaan mieltä, hermostolliseen väsymykseen ja keskittymisvaikeuksiin. Siitä on apua vieroitettaessa lääkkeiden, tupakan ja alkoholin käytöstä; mm. Intiassa sitä käytettiin keitteenä oopiumin vieroitusoireiden lievittämiseen. Kaura sisältää aveniinia, jota pidetään tärkeänä hermostoa rauhoittavana ja vahvistavana aineena. Kauranverso on ollut eniten käytettyjä rohtoja myös yleisesti hermoston vahvistamisessa.

Kauranjyviä kansa on käyttänyt puurona hermoja ja muistia vahvistavana ruokana. Keittämällä valmistettua kauralimaa on käytetty mahahaavaumien hoitoon. Ulkoisesti kylpyinä kaura rauhoittaa myös ihoa. 
Hermoston hoidossa kauranversoa käytetään lähinnä uutteena, sillä sen vaikutus heikkenee kuivattaessa. 

Kamomilla (Matricaria recutita)

Kamomilla on vanha peltojen ja pientareiden yksivuotinen asterikasveihin kuuluva rikkakasvi, joka on harvinaistunut kasvinsuojeluaineiden käytön sekä pientareiden rehevöitymisen vuoksi. Yrtin rauhoittavan vaikutuksen vuoksi egyptiläiset kutsuivat sitä ”Auringonjumalan kukaksi”. 

Rohtona käytetään kukkia. Sen vaikuttavia aineita ovat mm. eteerinen öljy, kamatsuleeni, salisyylihappo, flavonoidit, kversetiini, luteoliini, kumariinit ja karvasaineet.

Kamomillan kukat laukaisevat sileiden lihasten kouristuksia ja rauhoittavat vatsaa; sitä käytetään vatsavaivoihin, maha-suolikanavan tulehduksiin, ilmavaivoihin, koliikkiin ja kuukautiskramppeihin. Kamomilla on yksi tärkeimmistä nykyihmisen rohtokasveista, sillä moni kärsii ruoansulatuskanavan  ja ihon ongelmista. Stressi, kiire ja ylijalostettu ruoka ovat oletettavasti syynä näihinkin ongelmiin. Kamomillalla on tulehduksia parantava, antibakteerinen vaikutus, joka edistää myös haavojen paranemista. 

Ulkoisesti käytettynä kamomilla desinfioi ja rauhoittaa ihoa; lievittää iho-, limakalvo- ja silmätulehduksia. 

​Käytä kukkia yrttiteenä tai –uutteena sisäisesti ja ulkoisesti.

 
Virpi Raipala-Cormier
Tuotekehitys- ja koulutusvastaava/
Product development & Education
 
 
Frantsilan Luomuyrttitila Oy
Frantsila Organic Herb Farm
 
www.frantsila.com
www.facebook.com/frantsilanluomuyrttitila
instagram.com/frantsilaherbfarm


0 Comments

Krooninen väsymysoireyhtymä - mikä se on?

4/11/2019

1 Comment

 

Krooninen väsymysoireyhtymä (Chronic Fatigue Syndrome eli CFS) on vakava ja pitkäaikainen sairaus, jonka syistä ei ole tarkkaa tietoa. 
 
Nimi "väsymysoireyhtymä" on osin harhaanjohtava, sillä kyseessä on enemmänkin uupumus kuin väsymys. Krooninen väsymysoireyhtymä ei ole psykiatrinen sairaus eikä sen aiheuttama uupumus poistu lepäämällä tai nukkumalla.

Uupumuksen tunne voi todellakin lamaannuttaa ja lisäksi sairauteen liittyy aina muita oireita. Pelkkä uupumus ei siis ole merkki kroonisesta väsymysoireyhtymästä.

Millaiset oireet?


Kroonisen väsymysoireyhtymään liittyvä uupumus on usein erittäin voimakasta, jopa invalidisoivaa. Uupumukseen liittyy aina muitakin oireita, joista yleisimpiä ovat esimerkiksi lihas- ja nivelsäryt, päänsärky, migreeni, pahoinvointi, masennus, ahdistus ja jatkuva kuumeilu. Sydänoireet kuten lisälyöntisyys ja rytmihäiriöt ovat myös yleisiä. Sydänfilmissä näkyy joskus muutoksia T-aalloissa.

Kognitiivisia ongelmia  esiintyy lähes kaikilla väsymysoireyhtymästä kärsivillä ja niiden vaikeusaste vaihtelee lievistä keskittymis- ja muistihäiriöistä jopa dementoitumiseen. Aivojen magneettikuvassa näkyy usein samanlaisia muutoksia kuin MS-tautia sairastavilla.

Unihäiriöt ovat hyvin yleisiä. Osa potilaista nukkuu melkein vuorokauden ympäri, toiset taas kärsivät vaikeasta unettomuudesta. Yöuni on usein pinnallista ja monet voivat kärsiä myös painajaisista.

Immuunijärjestelmä toimii huonosti ja usein toistuvat virus- tai bakteeri-infektiot, allergiat ja yliherkkyydet ovat yleisiä.  Kaulan ja kainaloiden imusolmukkeet ovat usein turvoksissa ja aristavat. Myös perna saattaa olla laajentunut. Ongelmia on myös kehon lämpötilan ja verenpaineen säätelyssä. Suuri osa potilaista kärsii posturallisesta hypotensiosta.

Muita mahdollisia oireita ovat esimerkiksi vatsavaivat, aamujäykkyys, valoherkkyys, lihasheikkous, erilaiset ihottumat, huimaus, hiustenlähtö, näköhäiriöt, epileptiset kohtaukset, kuukautishäiriöt sekä virtsaamisvaikeudet. Kroonista väsymysoireyhtymää sairastavilla esiintyy myös tavallista useammin joitakin muita sairauksia, esimerkiksi fibromyalgiaa, ärtyvän suolen oireyhtymää ja endometrioosia. 

Krooninen väsymysoireyhtymä voi puhjeta vähitellen tai lyhyen ajan kuluessa
Sairaus ilmenee yleensä infektiona, joka ei parannukaan normaalisti.  Suurin osa potilaista saa kuitenkin vuosien myötä toimintakykyään takaisin. Osalla sairaus etenee progressiivisesti ja voi johtaa täydelliseen invaliditeettiin, jopa liikuntakyvyttömyyteen. Krooninen väsymysoireyhtymä ei yleensä johda kuolemaan, mutta hengenvaarallisia komplikaatioita (leukemia, lymfooma, elinvauriot, opportunistiset infektiot) voi esiintyä.

Kroonisen väsymysoireyhtymän esiintyvyyttä on hankala arvioida, sillä merkittävä osa sairastuneista on ilman diagnoosia tai saanut jonkun muun diagnoosin. Arviot vaihtelevat yleensä 75 tapauksesta 100 000 ihmistä kohden 420 tapaukseen, mutta jotkut tutkijat ovat esittäneet jopa usean prosentin suuruisia arvioita.

Krooniseen väsymysoireyhtymään voi sairastua missä tahansa iässä, mutta lasten sairastuminen on harvinaista. Kroonisen väsymysoireyhtymän syytä ei tiedetä, vaikka erilaisia teorioita löytyy kymmenittäin. Monet seikat viittaavat siihen, että ainakin osalla potilaista sairauden taustalla on virusinfektio. Myös perimällä uskotaan olevan vaikutusta väsymysoireyhtymän syntyyn ja muutamia siihen liittyviä geenimuutoksia onkin onnistuttu löytämään. On epätodennäköistä, että yksittäinen geeni johtaisi sairastumiseen, vaan kyse on todennäköisesti alttiudesta.

Kroonisen väsymysoireyhtymän hoito
Krooniseen väsymysoireyhtymään ei tunneta parantavaa hoitoa. Tavallista pidemmistä antibiottikuureista ja viruslääkkeistä voi olla apua. Piristeet eivät yleensä auta. Unestassa tutkitaan parhaillaan uusia hoitomenetelmiä kroonisen väsymysoireyhtymän oireiden lievittämiseksi. Lupaavia tuloksia on saatu mm. naltreksonista ja kotihappihoidosta.

​
 
Lähde: Unesta.fi


1 Comment

10 kysymystä terveydestä: Annika Havaste

22/10/2019

0 Comments

 
Picture


FLT Ravintovalmentaja Annika Havaste vastasi kysymyksiimme ja kertoi terveytensä ja hyvinvointinsa kulmakivet. FLT on lyhenne funktionaalisesta lääketieteestä.

1. Mitä terveys sinulle merkitsee?  
Terveys merkitsee minulle perustaa, jolle voin rakentaa hyvää elämää. Ilman terveyttä kaikki elämän ilot haalistuvat. Terveys on sitä, että pystyy ja jaksaa tehdä asioita. Terveys on hyvää oloa.
 
2. Miten hoidat terveyttäsi?  
Ruokavalio on terveyteni pohja. Lisäksi pyrin vähentämään stressiä parhaani mukaan – ja merkitsen kalenteriin ajat, jolloin en tee yhtään mitään. Silloin menen maalle, nautin luonnosta ja hitaista aamuista. Myös joogaharrastus on minulle tärkeä juttu. On tärkeää kuunnella miltä itsestä tuntuu ja toimia sen mukaan.
 
3. Millaisia oivalluksia / haasteita sinulla on ollut terveytesi kanssa?  
Olen ollut nuoresta asti kiinnostunut ravintoasioista. Alle parikymppisenä myös liikuntakärpänen puraisi kovaa. Sitten olin kiireisessä työssä, pienten lasten äiti ja yritin tehdä kaikkea mahdollista. Yhtä äkkiä jalkani kipeytyi, tulehtui ja se  leikattiin. Minun oli pakko pysähtyä. Sairauslomalla ollessani silmiini osui ilmoitus ravintoon liittyvästä kurssista ja innostuin suunnattomasti. Kurssin jälkeen jatkoin opintoja ja se oli menoa. Ajan ja opintojen myötä perustin oman yrityksen ja nyt nautin työstäni joka päivä.
 
4. Tyypillinen päiväsi? (Työ ja harrastukset)  
Koska työ on hyvin vaihtelevaa,  tyypillistä päivää ei useinkaan ole, vaan työni koostuu monenlaisista asioista ja kokonaisuuksista. Saatan esimerkiksi olla luennoimassa, jolloin edellinen päiväni on kulunut luennon suunnitteluun. Minulla on myös kirjoituspäiviä, jolloin työstän minulta tilattua materiaalia ja asiakaspäiviä, jolloin tapaan asiakkaita vastaanotollani. Iltaisin suuntaan joogaan, pilatekseen tai tanssitunnille.
 
5. Millainen ruokavalio sinulla on?  
Ruokavalioni on hyvin pitkälti kasvispainotteinen. Syön kanaa ja kalaa, mutta en lainkaan punaista lihaa. Kasviproteiinit, hyvät rasvat, marjat, vihannekset, juurekset, sienet, pähkinät ja hapatetut tuotteet kuten hapankaali ja kombucha ovat perusravintoani. Kahvin kanssa nappaan taateleita tai pähkinöitä eli varsinaisia ”kahvileipiä” en harrasta lainkaan. 
 
6. Mikä tekee elämästäsi merkityksellistä?  
Perhe ja työ, josta nautin. On upeaa, että voin jakaa tietoa ja auttaa asiakkaita.
 
7. Millainen rooli liikunnalla on elämässäsi?  
Hyvin tärkeä rooli. Liikunta on säännöllinen osa elämääni ja nautin siitä. Pidän vaihtelevasta liikunnasta.
 
8. Miten edistät hyvinvointiasi?  
Opettelen esimerkiksi meditointirytmiä ja teen hengitysharjoituksia. Myös yinjooga-harjoitukset ja ulkoilu ovat tärkeitä hyvinvoinnin lähteitä. Lisäksi maalla ollessa nautin luonnossa liikkumisesta. Kosketus luontoon on ihmiselle kokonaisvaltaisesti tärkeää.
 
9. Käytätkö ravintolisiä? Jos, niin mitä?  
Käytän Omega 3:a, luonnonmukaista monivitamiinia ja välillä probiootteja. Ja magnesiumia ja D-vitamiinia.
 
10.Seuraava tavoitteesi oman hyvinvointisi suhteen?  
Olen miettinyt avantouinnin aloittamista. Ehkä tänä talvena on sen aika.

  
Kuka?
 
Annika Havaste, FLT Ravintovalmentaja, luennoitsija, kirjoittaja.
Kirjat: Virtaa ravinnosta! Miten löydät kehon ja mielen tasapainon sinulle sopivalla ruokavaliolla julkaistiin syksyllä 2015. Kirjasta on julkaistu uusintapainos nimellä Tasapainodieetti. Uusin kirja Suolistoa hoitamalla superaivot julkaistiin kesällä 2019.


 Kuva: Julia Alakulju
 
 

0 Comments

Iskikö flunssa? Näin hoidat flunssan luonnonmukaisesti

14/10/2019

0 Comments

 

Syksyn tullen flunssat saapuvat vääjäämättä ja sen mukana yskä, nuha, käheä ääni ja karhea kurkku. Myös korvatulehdukset ja poskiontelovaivat ovat osa monen suomalaisen kodin arkipäivää. 
 
Vilustuminen
​

Vilustuneen hoidossa on tärkeää kohottaa vastustuskykyä ja parantaa immunologista puolustusjärjestelmää, jotta ulkoinen bakteeri- ja virushyökkäys saataisiin torjuttua. Mitä vahvempi keho on ja mitä tyytyväisempi ja onnellisempi ihminen on mielialaltaan, sitä paremmin pystyy vastustamaan vilustumista. 
 
Ennaltaehkäisevinä yrtteinä voi käyttää esim. nokkosta, siankärsämöä, kamomillaa, kehäkukkaa ja kaunopunahattua eli auringonhattua ja  yrttiviherjauheita. On kuitenkin oltava tasapainoinen myös psyykkisesti, sillä uupuneisuus, masennus ja stressi saattavat altistaa kehon sairastumiselle. Kauranverso, sitruunamelissa, kamomilla ja kuisma ovat tuolloin mielen tukena.
 
Flunssaa hoidetaan, perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan elvyttämällä munuaisten ja maksan toimintaa, jolloin lämmitetään ja hierotaan alaselän akupisteitä ja hierotaan korvanlehtiä ja jalkapohjia esimerkiksi Lohikäärmesalvalla.

Niska- ja hartiahieronta kannattaa tehdä, jos flunssa alkaa tuntua päänalueella tukkoisuutena. Lämpöpakkauksesta saa hoitoon tehoa. Se asetetaan hartia-, alaselkä- ja jalkapohja-alueille. Tuolloin hierotaan myös peukalon ja etusormen aluetta.
 
Sisäisenä hoitona juodaan runsaasti mm. mustaherukanlehdistä, vadelmanlehdistä, kehäkukasta, lehmuksenkukasta, kamomillasta tai siankärsämöstä valmistettua yrttiteetä ja esim. mustaherukkamehua tai tyrnimehua. C-vitamiinin lisäannos esim. marjoina tai puristeina on myös suositeltavaa. Yrttiuutteina käytetään joko sellaisenaan siankärsämöä tai auringonhattua eli kaunopunahattua. 
 
Vilustuneen ruokavalio on vähäproteiininen eli vähälihainen sekä sisältää runsaasti juotavaa. Paljon vihreää ja marjoja sekä piparjuurta, inkivääriä, pippureita ja valkosipulia voi käyttää tuolloin enemmän ruoanlaitossa.
 
Ulkoisesti vilustumista hoidetaan myös lämmittämällä kehoa saunassa tai kylvyssä. Jalkakylvyt on helppo tehdä pienissäkin puitteissa. Kylvyn avulla voidaan virkistää akupunktiokanavien energian ja lymfan kulkua ja elvyttää verenkiertoa sekä antaa keholle hoitavia vaikuttavia aineita yrttien avulla. Näin annetaan lämmön, yrttien tehoaineiden ja niiden antamien neurologisten impulssien avulla niin paikallinen pinta- kuin syvävaikutus sekä myös etävaikutus. 
 
Lämmin jalkakylpy on erittäin rentouttava, se helpottaa unen tuloa, tukee munuaisia ja antaa valitun yrtin mukaisen hoitovaikutuksen.
 
Jalkakylpy valmistetaan seuraavasti:

Kuivatuista yrteistä: vajaa 1/2 dl (n. 10 g) kuivattua ja murskattua yrttiä haudutetaan 1/2 - 2 litrassa lähes kiehuvaa vettä, höyryävän kuuma vesijohtovesikin käy. Yrttejä haudutetaan noin 20 minuuttia kannen alla. Kuoret, juuret ja siemenet vaativat vähintään 10 minuutin keittämisen. Saatua keitettä käytetään kuten hauduketta. Yrttihauduke lisätään kylpyveteen (yrttimassa voidaan siivilöidä pois), joka ulottuu ainakin nilkan yli, n. 6-8 litraa. Kylvyn kesto on 10 - 15 minuuttia ja veden lämpötila 37-39 astetta.
 
Tuoreista yrteistä: noin 1/2 litraa (n. 100 g) kasvimassaa haudutetaan kuten edellä. 
 
Yrttiuutteesta: noin 40 tippaa uutetta lisätään vadilliseen lämmintä vettä.
 
Vilustunut voi käyttää jalkakylvyn yrtteinä mm. mesiangervoa, siankärsämöä ja männynhavuja yhdessä tai erikseen tai sinappia jauhona (2 rkl/kylpy). Kylvyn jälkeen hierotaan jalkoihin esim. Lohikäärmesalvaa ja puetaan jalkaan lämpimät villasukat. Voidaan myös ottaa kokokylpy; silloin ei kuitenkaan käytetä sinappijauhoa.
 
Yskä ja nuha

Sisäisenä hoitona juodaan runsaasti yrttiteetä tai käytetään usein päivän mittaan yrttiuutteita, jotka on valmistettu mm. siankärsämöstä, kaunopunahatusta, kuusen- ja männyn kerkistä, islanninjäkälästä, ratamosta, puna-apilasta, timjamista, salviasta, mintusta tai iisopista. 
 
Ruoaksi sopivat voimakkaasti maustetut keitot. Maidon käyttö unohdetaan, sillä se tuo hengitysteihin vielä enemmän limaa. C-vitamiini marjojen tai ravintolisien kautta on suositeltavaa.
 
Ulkoisesti yskää ja nuhaa voidaan hoitaa yrttijalkakylvyillä, hieromalla alaselkää ja munuaisaluetta Lohikäärmesalvalla ja hoitamalla samalla tuotteella lisäksi hengitysteiden, yläselän ja rinnan aluetta hieronnalla sekä tekemällä höyryhengitystä.  
 
Höyryhengitys: Kattilalliseen (2-3 l) kuumaa vettä lisätään noin 2 rkl minttua, siankärsämöä tai kamomillaa tai muutama tippa eteeristä öljyä esimerkiksi eukalyptusta, timjamia, inkivääriä ja/tai piparminttua. Antiseptinen ja desinfioiva höyry ja vesihöyry yhdessä avaavat hengitysteitä. Kasvot pidetään noin 20 cm:n etäisyydellä kattilasta ja pää peitetään isolla pyyhkeellä. Pyyhkeiden ja lakanoiden avulla voidaan valmistaa myös erilaisia telineitä tai tunneleita, joita pitkin höyry johdetaan esimerkiksi lapsen sänkyyn tai istutaan lapsi sylissä ison sateenvarjon alla, joka on peitetty lakanalla. Höyryhengitys irroittaa limaa ja helpottaa siten nuhaa ja yskää. Eukalyptuksen eteeristä öljyä voidaan tiputtaa myös suoraan lakanalle, kauas kasvoista. 

Poskiontelovaivat

Höyryhengitystä käytetään edellisen ohjeen mukaan. Sen jälkeen painellaan nenän ja poskiontelon aluetta ja voidellaan esimerkiksi Lohikäärmesalvalla. Onteloalueita voidaan painella kuumalla kauratyynyllä tai myös pyyhkeellä tai teekupilla.
 
Piparjuuripakkaus poskiontelovaivoihin valmistetaan seuraavasti: 5 osaa rahkaa ja 1 osa piparjuuriraastetta sekoitetaan keskenään ja levitetään öljytylle tai Lohikäärmesalvalla käsitellylle nenä-poskiontelo-otsa -alueelle. Silmät suojataan veteen kostutetuilla pumpulitukoilla. Pakkaus saa vaikuttaa 3-7 minuuttia. Herkkäihoisille rahkan osuutta voi lisätä.
 
Lisäksi Lohikäärmesalvalla hierotaan hengitysteitten alueita, yläselkää ja rintaa. 
 
Ruokavaliosta jätetään sokeri, maito ja jäätelöt sekä "puppuruoat" pois. Pyritään juomaan runsaasti. Ulkoisena hoitona voidaan käyttää sipulipakkausta. Se valmistetaan seuraavasti: Aseta sipulirenkaat harsokankaiseen pussiin tai sukkahousuihin ja pussi korvalle tai niskaan. Myös rinnalle silloin jos lapsella on samanaikaisesti vaivoja hengitysteissä. Pakkausta pidetään iholla 1/2 tunnista aina yön yli. 
 
Jos korvan tärykalvo on vahingoittumaton, voidaan korvasärkyä helpottaa tipalla lämmitettyä Karvakorvauutetta tai Kuismaöljyä, joita sivellään vanupuikolla korvakäytävän suulle. Laventelin tai Roomalaisen kamomillan eteeristä öljyä voi sekoittaa myös yhden tipan 1 tl kohti Kuismaöljyä.
 
Jalkapohjia hierotaan Lohikäärmesalvalla tai valkosipuliöljyllä, joka valmistetaan murskaamalla valkosipulin kynsi öljyyn. Rintaa ja korvia voidaan hieroa samalla öljyllä tai yrttisalvalla. Munuaisten aluetta alaselässä hierotaan yrttisalvalla samoin kuin pikkuvarpaan ja nimettömän varpaan välistä aluetta, joka vastaa vyöhyketerapiassa korva-aluetta. On suositeltavaa käyttää myös höyryhengitystä edellisen ohjeen mukaan. Sängyn pääpuoli pidetään koholla esim. asettamalla tiiliskivet tai paksut kirjat sängyn etujalkojen alle. 
 
Viisas ennakoi tulevan ja varaa lääkekaappiinsa yrttituotteita. Minttu, sinappi, sipuli, piparjuuri, inkivääri ja rahka löytyvät ruokakaapista.
 
Lisäksi tarvitaan täysipainoista ruokaa, reipasta ulkoilua, riittävästi unta, iloista mieltä ja paljon rakkautta, niin ei pääse viimat tai flunssat yllättämään.
 

- Virpi Raipala-Cormier, Frantsilan Luomuyrttitila
 


 

0 Comments

Hyvinvointia aivoille

30/9/2019

0 Comments

 

Aivot joutuvat arjen paineissa koville, joten niistä kannattaa pitää hyvää huolta. Aivot ilahtuvat siitä, kun ihminen liikkuu niin että hengästyttää, hikoiluttaa ja pulssi nousee. 
 
Liikunta on todella tärkeää aivoterveydessä, sillä se pitää verisuonistosta huolta koko kehossa ja hyödyttää samalla aivojen pieniä suonia. Aivosolujen kasvutekijän neurotropiinin määrä lisääntyykin merkittävästi juuri liikunnan jälkeen.
 
Liikunta lisää myös solujen syntymää hippokampuksen alueella. Kun liikunta yhdistetään kiinnostavaan tekemiseen, niin hippokampuksen koko ja muistikapasiteetti voivat kasvaa.
 
Liikunta nopeuttaa ajattelua ja parantaa tarkkaavaisuutta
 
Aerobinen liikunta parantaa prosessointinopeutta, toiminnanohjausta ja muistia. Liikkumisella voidaan parantaa kognitiivista suoriutumista nopeasti kaikenikäisillä. 
Liikkumalla myös aivojen verenkierto sekä hapen ja ravinnon kulku paranevat. Nämä yhdessä edistävät aivosolujen toimintaa ja uusiutumista. Erityisesti kestävyysurheilu laskee verenpainetta. Kestävyysurheilua ovat pitkäkestoiset, hapenottokykyä vaativat ja parantavat lajit, kuten juoksu, kävely, pyöräily, hiihto ja uinti.
 
Aivot eivät kulu käyttämällä
 
Harrastukset, mielekäs toiminta ja uuden oppiminen tekevät hyvää aivoille. Ne antavat myös henkistä virkistystä ja vastapainoa työlle. Aivot eivät käyttämällä kulu, päinvastoin. Mitä enemmän käytät aivoja, sitä vastustuskykyisemmät ne ovat aivosairauksia vastaan. 
 
Puolet aivosoluista on varattu liikkumiseen ja neljännes havaintojen tekemiseen. Kävely metsässä, sienestys ja marjastus ovat samalla aivojen koordinaatioharjoitus. Liikunta edistää myös mielenterveyttä. Lisäksi liikunta vapauttaa aivojen välittäjäaineita, aivosolujen kasvutekijöitä ja kohentaa hormonituotantoa. Se myös stimuloi aivojen plastisuutta eli mukautuvuutta.
 
Torju stressiä
 
Jatkuva tietotulva, työn tehokkuuden vaatimukset ja kiire voivat johtaa krooniseen stressiin. Stressaantuneet aivot jumittuvat ja luovuus sekä ongelmaratkaisukyky katoavat.
 
Stressaantuneen tarkkaavaisuus, keskittymiskyky ja oppimiskyky heikkenevät, verenpaine nousee – ja se voi pitkään koholla ollessaan vahingoittaa aivoja.
 
Aivot pysyvät kunnossa, kun tauottaa työtä ja nukkuu tarpeeksi. Aivot tarvitsevat paljon energiaa, joten ravinnolla on merkitystä. Kannattaa syödä  2-4 tunnin välein ja juoda paljon vettä, sillä nestetasapaino on aivotoiminnalle hyvin tärkeää.
 
Levon ja aktiviteettien tasapaino on hyvä pitää hanskassa. Lepää, kun väsyttää, mutta erota oikea väsymys ja se, että ei vain huvita. Taide, ystävät, metsälenkki, kuntosali, jääkiekko-ottelu, lukeminen, teatteri – kaikki antavat aivoille hyviä ärsykkeitä.
 
 
 
Lähde: www.aivoliitto.fi

 

0 Comments

Sininen valo – uhka silmille

24/9/2019

0 Comments

 

Sininen valo ei ole hyväksi silmille – eikä hormoneille. Digitaalinen elämäntapa kuitenkin altistaa meitä toistuvasti siniselle valolle.
 
Mitä sininen valo oikeastaan on ja miten silmiä voi suojata sinisen valon haitoilta?
 
Sinistä valoa esiintyy osana normaalia valon spektriä. Sininen valo on lyhytaaltoisinta ja taittuvinta näkyvää valoa. Tämän vuoksi sininen valo häikäisee ja aiheuttaa kuvan epätarkkuutta. Silmät joutuvat kovalle rasitukselle, kun ne siristelevät ja tarkentavat  sinisen valon takia epätäsmälliseksi muodostuvaa kuvaa.
 
Sininen valo voi häiritä lisäksi hormonitoimintaa, sillä se saattaa katkaista melatoniinin erittymisen. Melatoniini on käpyrauhasesta erittyvä ”unihormoni”, jolla on keskeinen merkitys vuorokausirytmin ja hyvän unen säätelyssä. 
 
Liiallinen siniselle valolle altistuminen varsinkin ennen nukkumaanmenoa sotkee melatoniinin erittymisen, uni häiriintyy ja seuraavana päivänä olo on väsynyt ja tokkurainen. Laitteet onkin fiksua sulkea viimeistään tuntia ennen nukkumaanmenoa.
 
Miten siniseltä valolta voi suojautua?
 
Siniselle valolle altistumista voi hillitä, sillä se torjuu silmien väsymistä ja siitä aiheutuvaa päänsärkyä. Sinisen valon rajoittaminen edesauttaa myös näön kirkkautta ja kontrastien näkemistä sekä helpottaa hämäränäköä. Lisäksi yöunen laatu paranee.
 
Silmälaseja käyttävä ja paljon älylaitteiden kanssa työskentelevä voi hankkia silmälaseihin pinnoitteen, joka suojaa siniseltä valolta. Se vähentää huomattavasti sinisen valon pääsyä silmään, ja henkilö jaksaa työskennellä virkeänä pidempään. Myös silmien liiallinen kuivuminen vähenee.
 
Sinistä valoa voi toki torjua, vaikka silmälaseja ei tarvitsisikaan. Saatavilla on silmälaseja, joissa on sinisen valon haittoja estävä pinnoite, ilman vahvuuksia.

Myös piilolinssien käyttäjille löytyy erityiset, sinisen valon haittoja ehkäisevät linssit.



90 % ihmisistä käyttää päivän aikana vähintään neljää digitaalista laitetta. 75 % digitaalisten laitteiden käyttäjistä kärsii silmien liikarasituksesta.
 

 
Lähde: Instrumentarium


0 Comments

Hankintatukku – merkittävä suomalainen ravintolisävalmistaja

9/9/2019

0 Comments

 
Picture

Karkkilassa sijaitseva Hankintatukku on ravintolisien merkittävämpiä suomalaisia valmistajia. Oma tehdas valmistaa jopa 300 miljoonaa tablettia vuosittain.

Hankintatukku tunnetaan laajasta valikoimastaan; se markkinoi lähes 400 eri tuotetta ja vie tuotteita Suomen lisäksi yli 30 maahan Euroopassa ja Aasiassa. Tuotevalikoima koostuu koko perheelle soveltuvista vitamiineista, kivennäisaineista, fytoterapeuttisista valmisteista sekä kosmetiikasta.
 
Hankintatukun toiminnan perustana on ollut koko sen lähes 40-vuotisen historian ajan vankka biokemiallinen ja ravitsemustieteellinen asiantuntemus. Yrityksen lääketehdas sijaitsee puhtaassa puistomaisessa ympäristössä Karkkilassa muusta teollisuudesta erillään.
 
Hankintatukun merkittävimpiä tuoteryhmiä ovat:

·      vitamiini- ja kivennäisainevalmisteet
·      rasvahappo- ja öljyvalmisteet
·      vatsan hyvinvointivalmisteet
·      fytoterapeuttiset valmisteet
·      kosmetiikka
 
Hankintatukun parasta osaamista on erilaisten ja monipuolisten tablettien tuotanto. Yritys valmistaa kovia kapseleita sekä uutteita ja muita nestemäisiä valmisteita sekä kosmetiikkaa. 
 
Vahva myös viennissä
 
Hankintatukku Oy on vakiinnuttanut asemansa Suomessa yhtenä johtavista ravintolisien ja rohdosvalmisteiden valmistajista ja markkinoijista. Yrityksen vienti on merkittävää. 
 
Toiminnassa yhdistyvät vankka tieteellinen asiantuntemus, innovatiivisuus ja asiakaslähtöisyys, mistä on osoituksena laaja ja asiantunteva kotimainen ja ulkomainen asiakaskunta.
 
Lääketehtaan laatua

GMP laatu- ja tuoteturvallisuusjärjestelmä toimii kaiken tuotannon perustana eli  Hankintatukun tehtaalla noudatetaan lääketehtaille laadittuja ohjeita, jotka määrittelevät täsmällisesti eri tuotantovaiheet ja niihin kytkeytyvän tarkastusjärjestelmän. 
 
Tämä laatu- ja turvallisuusnormisto on tarkoitettu varmistamaan tuotteiden korkea laatu ja tuoteturvallisuus. GMP laatu- ja turvallisuusjärjestelmä kattaa yrityksen kaiken toiminnan kuten henkilöhygienian, raaka-aineiden käsittelyn, kaikki erilliset tuotantovaiheet, merkitsemisen, hyväksymisen ja hylkäämisen. 
 
GMP-ohjeiston noudattamista valvoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.
 
Kasvirohdosvalmisteiden ja ravintolisien valmistus edellyttää tarkkaa ja valvottua tuotantoprosessia ja huippuluokan konekantaa. Hankintatukulla on käytössään nykyaikaisia tabletointi- ja kapselointikoneita sekä muita farmasian alan erikoiskoneita.
 
Laadunvalvonta on keskeinen osa tuotantoa
 
Laadunvalvonta alkaa kasvien viljelyssä siementen tutkimuksesta ja lääketehtaan tuotannossa raaka-aineiden vastaanottotarkastuksesta käsittäen eri tuotantovaiheet pitoisuus- ja hygieniatarkastuksineen päätyen valmiisiin tuotteisiin. Laadunvalvonnasta vastaa itsenäinen, tuotanto-organisaatiosta erillään toimiva laadunvarmistusorganisaatio.

Tutkimus ja innovatiivinen tuotekehitys menestyksen takana
Hankintatukulla panostetaan aktiivisesti tuotekehitystoimintaan. Tutkimus ja innovatiivinen tuotekehitys ovatkin yrityksen tärkeitä menestystekijöitä. Kaikki uudet tuotteet pohjautuvat tieteelliseen tutkimusnäyttöön. 
 
Yhteistyössä alan parhaiden asiantuntijoiden kanssa ja uusinta tieteellistä tietoa hyödyntäen Hankintatukku kehittää laadukkaita, ajanmukaisia, ravitsemuksellisesti tarkoituksenmukaisia ja tasapainotettuja tuotteita niin kotimaan markkinoille kuin vientiin.
 
Tuotekehitystä ja tutkimusta tukevat niin lääketehtaan omat kuin ulkopuoliset laboratoriot. Oman prosessilaboratorionsa ohella Hankintatukku hyödyntää EU-standardien mukaan akkreditoituja mikrobiologisia ja kemiallisia laboratorioita.
 
Tieteellinen neuvottelukunta tuotekehityksessä

Tuotekehitystä ja asetettujen laatutavoitteiden toteutumista ohjaa säännöllisesti kokoontuva tieteellinen neuvottelukunta. Sen tiedemiesjäsenet ovat tohtoripätevyyden saavuttaneita ja edustavat kansainvälistä huippuosaamista kasvitieteen, farmasian, lääketieteen, kemian ja elintarviketeknologian erikoisaloilta.
 
Hankintatukun toimitusjohtaja Arno Latvuksen mukaan näkymät alan lähitulevaisuuteen samoin kuin pidemmälle eteenpäin vaikuttavat lupaavilta. 
 
– Terveystietoisuus ja itsehoito on siirtymässä entistä pidemmälle kuluttajien keskuudessa ja samalla tämä tietoisuus on laajentumassa koskemaan koko aktiivista väestöä. Itsehoidon trendi luo hyvän pohjan toiminnan laaja-alaiselle kehittämiselle, Arno Latvus sanoo.
 
 
Hankintatukku faktat
 
Perustettu: 1982
 
Liikevaihto: n. 18 milj. €
 
Henkilöstömäärä: 95
 
Yrityspalkinnot:
1988 Kauppa- ja teollisuusministeriö myönsi Hankintatukku Oy:lle yrittäjäpalkinnon yrittäjähenkisyydestä, innovatiivisuudesta ja useita eri tieteenaloja hyödyntävästä lähestymistavasta. 
 
Hankintatukku Oy sai myös ”Vuoden 2005 uusmaalainen tuotannollinen yritys” -palkinnon.

 
 
 
 

0 Comments

Mitä ravintolisät ovat – ja miten ne pääsevät markkinoille?

3/9/2019

0 Comments

 

Ravintolisä-määritelmä saattaa olla monen mielestä epäselvä. Otimme selvää mitä ravintolisät ovat ja millaista vastuuta valmistajalta/maahantuojalta vaaditaan.
 
”Ravintolisä on elintarvike, joka joko ulkomuotonsa tai käyttötapansa puolesta poikkeaa tavanomaisista elintarvikkeista. Valmistemuodoltaan nämä muistuttavat usein lääkkeitä eli ovat esimerkiksi pillereitä, kapseleita tai yrttiuutteita. Koostumuksensa puolesta tuotteet kuitenkin ovat elintarvikkeita, joita säätelee elintarvikelaki. Ravintolisiä säätelee Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi ravintolisistä (2002/46/EY) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen. Direktiivi on toimeenpantu kansallisesti 1.3.2010 voimaan astuneella maa- ja metsätalousministeriön asetuksella ravintolisistä (78/2010).” Lähde: Ruokavirasto
 
– Tulkitsen ravintolisien olevan vitamiineja, hivenaineita, rasvahappoja ja kasviuutteita. Niiden tarkoituksena on ruokavalion täydentäminen esimerkiksi allergian, urheilullisen elämäntavan, puutostilojen, imeytymishäiriöiden tai yksipuolisen ruokavalion takia, FM Elintarvikemia, tuotepäällikkö Juha Sihvonen Valioravinto Oy:stä sanoo.
 
Lainsäädännössä olevien määritelmien mukaan ravintolisillä tarkoitetaan valmiiksi pakattuja elintarvikkeita, jotka ovat yhden tai useamman ravintoaineen tai muun aineen tiivistettyjä lähteitä. 
 
Ravintolisä täydentää ruokavaliota
 
Ravintolisiä myydään hyvin erilaisissa annosmuodossa kuten kapseleina, pastilleina, tabletteina, pillereinä ja jauhepusseina, nesteampulleina, tippapulloina sekä nestemäisinä tai jauhemaisina valmisteina, jotka on tarkoitus nauttia pieninä mitta-annoksina.
 
Myös Ruokaviraston mukaan ravintolisien tarkoituksena on täydentää ruokavaliota. Niitä ei ole tarkoitettu korvaamaan monipuolista ruokavaliota. Ravintolisiä ovat esimerkiksi vitamiinien, kivennäisaineiden, kuidun ja rasvahappojen saantiin tarkoitetut valmisteet sekä yrtti-, levä- ja mehiläisvalmisteet.
 
– Annostukset ovat ravintolisien käytössä olennainen asia. Tavallista elintarviketta on periaatteessa voitava nauttia turvallisesti niin paljon kuin ihmiselle maistuu. Ravintolisälle valmistajan on kuitenkin määriteltävä tietty annos, koska ravintolisä eroaa koostumukseltaan ja pitoisuuksiltaan tavallisista ruoasta. Valmistajan määrittelemiä annostusohjeita on hyvä noudattaa. Aika monen ravintolisän kohdalla annostukselle on hyvät perusteet, Sihvonen muistuttaa. 

– Joissakin tapauksissa pienemmästä annoksesta ei ole toivottua hyötyä. Joskus taas hyöty ei enää lisäänny annoksen kasvaessa ja saattaa kääntyä jopa haitaksi.  

Ravintoarvomerkintä ei koske ravintolisiä 
 
Elintarviketietoasetuksen mukaisen ravintoarvomerkinnän esittäminen ei koske ravintolisiä. Sen sijaan ravintolisän ominaisten aineiden määrä tulee ilmoittaa ravintolisäasetuksen mukaisesti. 
 
– Jos ravintolisästä esitetään ravitsemus- tai terveysväite, väitteen perustana olevan aineen määrä on ilmoitettava ominaisten aineiden luettelossa tai sen yhteydessä.
 
”Artikla 10(2)a
Ravintolisäasetuksen (MMMa 78/2010) 5§:n mukaan ravintolisän pakkaukseen on tehtävä maininta siitä, että ravintolisää ei tule käyttää monipuolisen ruokavalion korvikkeena. Väiteasetuksen artiklassa 10(2)a puolestaan edellytetään, että elintarvikkeen pakkausmerkintöihin tai niiden puuttuessa esillepanoon tai mainostamiseen sisältyy maininta tasapainoisen ja monipuolisen ruokavalion ja terveiden elämäntapojen tärkeydestä.”
 
”Artikla 10(2)b
Väiteasetus edellyttää, että elintarvikkeen pakkausmerkinnöissä tai niiden puuttuessa esillepanossa tai mainostamisessa kerrotaan, kuinka paljon ja kuinka usein kyseistä elintarviketta on nautittava väitetyn hyödyn saamiseksi. Terveysväitteiden käytön ehtoja asetettaessa väitteen kohteena olevan aineen määrät on usein asetettu 100 grammaa tai 100 kilokaloria kohden. Nämä käytön edellytykset eivät suoraan sovellu ravintolisille, joita nautitaan pieninä annosmäärinä ja joista saatava energiamäärä on tyypillisesti pieni.” Lähde: Ruokavirasto
 
Terveysväitteet edellyttävät lisämerkintöjä  

Terveysväitteitä käytettäessä on pakkausmerkintöihin tai niiden puuttuessa esillepanoon tehtävä aina tiettyjä lisämerkintöjä. Ravitsemus- tai terveysväitteen käyttö edellyttää aina ravintoarvon merkitsemistä sekä väitteen kohteena olevan aineen määrän ilmoittamista.
 
– Terveysväitteiden osalta tilanne on helppo perusvitamiinien ja hivenaineiden kohdalla, mutta monien muiden tyypillisten ravintolisien kohdalla on haasteita. Esimerkiksi maitohappobakteereille ei ole olemassa vielä tällä hetkellä terveysväittämiä. Siksi niiden terveyshyödyt esim. vatsan toiminnalle joudutaan perustelemaan tuotteeseen lisätyn kalsiumin kautta. Terveysväiteasetuksesta ja sen tiukasta tulkinnasta johtuen markkinoijien rooli yleisen terveys- ja ravitsemustiedon vastuullisina valistajina on nykyisin  minimaalinen. Terveysväiteasetuksen alkuperäinen hieno tavoite oli suitsia kuluttajamarkkinoinnin räikeitä ylilyöntejä. Lopputuloksesta tuli kuitenkin ehkä vähän turhankin tiukka, Sihvonen arvioi.
 
Kotimaiset toimijat luotettavia
 
Ravintolisävalmistajilta vaaditaan nykyään yhä enemmän. Tuotteen koostumus, terveysväittämät ja mahdolliset haittavaikutukset on ilmoitettava kuluttajalle selkeästi pakkausmerkinnöissä. Monelle alan toimijalle itseopiskelun määrä on myös kunnia-asia, sillä meillä halutaan hoitaa asiat pääsääntöisesti hyvin ja lain mukaan. Täsmälliset ja riittävät tiedot tuotteesta ovat kuluttajan etu. Näin hän osaa käyttää tuotetta oikein ja saa siitä parhaan hyödyn sekä myös vastineen rahoilleen.
 
Toki myös varoitukset ovat tärkeitä. Väiteasetuksen artiklat 10(2)c-d edellyttävät, että elintarvikkeen pakkausmerkinnöissä tai esillepanossa / mainosmateriaalissa on tarvittaessa huomautus henkilöille, joiden olisi vältettävä elintarvikkeen nauttimista sekä asianmukainen varoitus niissä tuotteissa, joiden liiallisesta nauttimisesta aiheutuu todennäköinen terveysriski. Osalle hyväksyttyjä terveysväitteitä on käytön edellytyksiin lisäksi kirjattu vaatimus pakollisesta varoitusmerkinnästä.
 
Suomessa on tarkka lainsäädäntö ravintolisiä ajatellen, mutta paljon jää myös valmistajan ja maahantuojan vastuulle. Laaja omavalvonta, raaka-aineiden puhtaus ja allergeenien minimoiminen ovat tärkeitä.

​– Kun tuodaan uutta tuotetta markkinoille, yrityksen täytyy ensin rekisteröityä alan toimijaksi ja laatia omavalvontasuunnitelma. Suomessa tunnetut toimijat ovat luotettavia ja Ruokavirasto puuttuu herkästi epäkohtiin. Oma lukunsa ovat sen sijaan kansainväliset verkkokaupat, joiden kanssa saa olla todella tarkkana, Juha Sihvonen summaa.  

Ravintolisämaailma kehittyy koko ajan ja uusia tuotteita tulee markkinoille tasaiseen tahtiin. Valvonta on yhä tärkeämmässä roolissa, kun verkkokauppa kehittyy entisestään.
 
– Kuluttajia ajatellen suurin haaste on kenties se, miten löytää valtavasta valikoimasta juuri itselle sopivat, parhaat tuotteet. Tunnetut toimijat tekevät työtä alan hyväksi suurella sydämellä, rehellisesti ja aidosti. Tämä on ollut ilo huomata alalla työskentelemieni 13 vuoden aikana, Sihvonen sanoo.  
 
Ruokaviraston sivuilla on hyödyllisiä oppaita mm. ravintolisistä:
 
https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/asiointi/oppaat-ja-lomakkeet/yritykset/elintarvikeala/oppaat/
 
Lähde: Ruokavirasto
 
Asiantuntijana: FM Elintarvikekemia, tuotepäällikkö Juha Sihvonen, Valioravinto
 


0 Comments
<<Previous

    Ravintolisätiedotus

    Ajankohtaisia uutisia

    Luokat

    All

    Arkisto

    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018

    RSS Feed

Picture
Copyright © 2019 Ravintolisätiedotus
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
  • Artikkeliarkisto
  • RavintolisäWiki
  • Ravintolisät
    • Perustietoa
    • Terveysväittämät
    • EU:n terveysväiteprosessi
    • Kasviperäiset terveysväittämät
  • Terveystuoteala